Parc le Duc tips, uitstapjes in de omgeving, autotochtjes, wandelingen, informatie en allerlei tips.

Parc le Duc, uitstapjes in de omgeving

www.hhoff.nl/parcleduc

Deze website is goed te bekijken op een PC, tablet en smartphone.Parc le Duc, uitstapjes in de omgeving, autotochtjes, wandelingen, informatie en allerlei tips.


Uitstapjes in de omgeving van Parc le Duc


De nummers op de landkaart komen overeen met de nummers van de uitstapjes beneden. U kunt de nummers aanklikken.
Als u vervolgens weer "terug" wilt, kunt op op de grijze pijl rechtsonder klikken.
U kunt natuurlijk ook gewoon naar beneden scrollen om de uitstapjes te bekijken.
Door met de muis op het rode pijltje aan de linkerkant te gaan staan, krijgt u de overzichtkaart te zien.Weersverwachting in Frankrijk

 • Volgens Weer-Online, kijk hier
  De meting is in St. Mathieu de Tréviers, ongeveer 8 km afstand van Parc le Duc.
 • De weersverwachting per uur en voor de komende 14 dagen in Vacquières (= Parc le Duc) zijn handig te bekijken op de website van Tameteo.nl, klik hier.
  Op de website zijn veel weer-gegevens af te lezen.

Landkaarten

   
Een prima ONLINE landkaart voor Frankrijk.
De kaart opent in de omgeving van Parc le Duc. Als u de kaart vergroot (met + of -  aan de rechterzijde van de kaart, of scrollen), krijgt u een zeer gedetailleerd overzicht.
 • klik hier voor PC en tablet.
  Voor meer info voor het gebruik. klik hier
  U kunt aan de bovenzijde een plaatsnaam in Frankrijk opgeven.
  Als u in Frankrijk bent, kunt u de kaart openen op de plaats waar u bent door op het rondje rechtsonder te klikken. Let op dat dit alleen in Frankrijk werkt.
  Wilt u de coördinaten en de hoogte aflezen van een punt op de kaart? Klik dan rechtsboven op de gereedschapsleutel en klik daarna op Afficher des coordonnées.

  Op de kaart zijn sommige wegen paars gestreept aangegeven. Dit zijn wandelpaden (grande randonnées, op de kaart aangegeven met GR).

Voor de ONLINE kaart van Michelin, Klik hier. De kaart opent in de omgeving van Parc le Duc.De nummers op de kaart hier boven komen overeen met de nummers van de uitstapjes beneden. Bij niet al te kleine tablets of smartphones kunnen de nummers aangeklikt worden.


 • De weersverwachting per uur en voor de komende 14 dagen in Vacquières (= Parc le Duc) zijn handig te bekijken op de website van Tameteo.nl, klik hier.
  Op de website zijn veel weer-gegevens af te lezen.
 • Landkaarten


  Een prima ONLINE landkaart voor Frankrijk. De kaart opent in de omgeving van Parc le Duc. klik hier
  klik hier voor meer info voor het gebruik.
  U kunt aan de bovenzijde een plaatsnaam in Frankrijk opgeven.
  Als u in Frankrijk bent, kunt u de kaart openen op de plaats waar u bent door op het rondje rechtsonder te klikken. Let op dat dit alleen in Frankrijk werkt.
  Wilt u de coördinaten en de hoogte aflezen van een punt op de kaart? Klik dan rechtsboven op de gereedschapsleutel en klik daarna op Afficher des coordonnées.

  Op de kaart zijn sommige wegen paars gestreept aangegeven. Dit zijn wandelpaden (grande randonnées, op de kaart aangegeven met GR).

1. Strand


Voor het strand kunt U bijvoorbeeld naar één van de volgende plaatsen gaan: Palavas, Carnon of Grande Motte.
De snelste weg naar het strand is de volgende: Verlaat het park. Ga links af en rij Fontanès door. Bij de T-kruising rechts af en meteen weer links. Blijf steeds rechtdoor rijden. U komt nu bij een rotonde. Volg hier het blauwe bord A9. Neem op de A9 richting Barcelona en ga er bij de afslag 29 weer af. Bij de rotonde gaat u bijna 3/4 rond, afslag Palavas en  Grande Motte. U kunt nu kiezen voor het strand bij Palavas, Carnon of Grande Motte.
Volg de borden plage (= Frans woord voor strand).

Klik op het rode kruis rechts beneden op de kaart voor een zo groot mogelijke afbeelding. Klik weer op de kaart om terug te gaan.© landkaart: copyright IGN Géoportail.


Klik op kaart voor vergroting

De afstand Parc le Duc (A) naar Carnon strand (B) is ong. 40 km. (ong. 45 min.)
De stranden bij de badplaatsen in het zuiden zijn breed en kindvriendelijk.

Op de terugweg gaat U weer naar de autoroute A9 richting Nîmes en Lyon. Neem de afslag 28. Vendargues. Vervolgens gaat u naar St. Croix de Quintillargues. Dit dorp doorrijden. Bij de kruising, rechts af en meteen naar links richting Fontanès en Vacquières.

Klik voor Google routekaart van Parc le Duc naar Carnon. De kaart is te vergroten, te verkleinen en te verschuiven.


 U kunt ook eens kijken bij Sète, ongeveer 1 uur rijden vanaf Parc le Duc. In de buurt van Sète ligt het dinosaurus museum in Mèze. Neem voor Sète en Mèze ook de A9 richting Barcelona, maar ga er bij afslag 33 af.

Voor meer informatie over het dinosaurus museum, Frans en Engels, Klik hier


De afstand Parc le Duc (A) naar Mèze (B) plus Sete (C) is 86 km. (ong. 1 uur, 30 minuten)

Klik voor Google routekaart van Parc le Duc naar Sète en Mèze. De kaart is te vergroten, te verkleinen en te verschuiven.De haven van Palavas-les-Flots

Er is een lang zandstrand tussen Palaves en la Grande Motte


La Grande Motte is een moderne badplaats, ongeveer 60 jaar geleden gebouwd. Er staan veel (nogal futuristische) flats.
Ten zuiden van la Grande Motte ligt het plaatsje Le Grau du Roi, eveneens met uitgebreide stranden. Er zijn hier veel winkels in de omgeving van de haven.

Zuidelijker ligt het plaatsje Port Camargue met een grote jachthaven.
Nog zuidelijker is een uitgebreid en stil (naturisten) strandgebied (plage de l'Espiguette).
Bij Villeneuve les Maquelone, ten westen van Palavas les Flots, is eveneens een naturisten strand.

Als u van winkelen houdt: Er is een heel groot winkel centrum bij Lattes (tussen Palavas en Montpellier). Er is veel parkeerruimte.

2. Sommières


Sommières is een oud middeleeuws stadje op ongeveer 20 km afstand van Parc le Duc. In de binnenstad zijn veel straatjes met arcadebogen. Op zaterdag is er markt in de ochtend. Vlakbij deze markt is ook een rommelmarkt.
Vanaf Parc le Duc kunt U het snelste rijden via Fontanès en bij de kruising links afslaan.
De supermarkt Intermarché in Sommières is tussen de middag geopend.Vanuit Parc le Duc  is er ook een andere aardige (langere) weg naar Sommières. Ga vanuit het park rechts af, richting Vacquières. Ga bij de (eerste) afslag (Babara) rechts af en volg de weg naar Sommières via Garriques en Campagne.
De bewegwijzering van Sommières naar Parc le Duc is niet erg duidelijk. In Sommières kunt u het best de borden St. Mathieu de Tréviers volgen (richting supermarkt Intermarché). Zodra u bij de Intermarché bent volgt u de borden St. Martin de Londres (D22) Na een paar kilometers gaat de D22 over in de D1. Neem NIET de afslag Carnas Vacquières maar ga gewoon rechtdoor. Na een paar kilometer ziet u weer een afslag Vacquières. Ga hier rechts af.

Niet al te ver van Sommières ligt de oude steengroeve van Junas, vanaf de middeleeuwen in gebruik en in 1939 verlaten. Jaarlijks vindt hier een jazzfestival plaats, Ook zonder dit evenement is het aardig om hier eens rond te lopen. De kans is groot dat met name kinderen de steengroeve leuk vinden.
Volg in Sommières de wegaanduiding naar Nîmes. Volg, meteen ná Sommières, de borden Junas. Volg in Junas de borden.


foto: Carrière de Junas

3. Saint Guilhem le Désert, Hérault

Een bezoek aan de rivier Hérault is de moeite waard. U kunt er kano's huren en zwemmen. Een leuk stadje is Saint Guilhem le Désert. In de buurt van Guilhem-le-Désert kunt u de grot Clamouse bezoeken.
Een mooie auto-rondtocht naar Saint Guilhem le Désert is de volgende: Verlaat Parc le Duc en ga links af. Ga Fontanès door en bij de kruising rechts af naar St. Mathieu de Tréviers. (Op de weg naar St.-Mathieu-de-Tréviers ziet u rechts een scheve bergtop, de Pic-St. Loup). Volg bij de eerste rotonde in St.-Mathieu-de-Tréviers de weg naar Mas de Londres en daarna naar St. Martin de Londres en vervolgens (over de rivier de Hérault) naar Causse de la Selle. Even voorbij Causse-de-la-Selle komt u bij een rotonde. Links af gaat u naar Saint Guilhem le Désert
  U kunt uw autotochtje naar Saint Guilhem le Désert ook iets aanpassen als u bij Causse de la Selle bent.
  Bij Causse de la Selle gaat u bij de rotonde niet links af, met rechtdoor naar Saint Jean de Buèges.
  Ga in dit geval bij de rotonde in Causse-de-la-Selle niet links af, maar recht door naar St.-Jean-de-Buèges, dat in een dal ligt. De afstand van de rotonde tot St.-Jean-de-Buèges is 5,5 km (mooie afdaling). In het stadje en omgeving kunnen mooie foto’s gemaakt worden. Het bijgelegen plaatsje Pégairolles is eveneens fotogeniek. Vlakbij St.Jean-de-Buèges is de bron van de rivier de  Buèges (volg borden "source de la Buèges"). Vervolgens gaat u via de zelfde weg weer terug naar de rotonde van Causse-de-la-Selle en vervolgt U de autotocht naar Saint Guilhem le Désert.
Wilt u Saint Guilhem le Désert bezoeken, zult u moeten betalen om te parkeren. Via de hoofdstraat komt u (aan eind links af) bij het dorpsplein. Hier staat een ca 150 jaar oude plataan (geplant in 1855), met een enorme doorsnede, De omtrek is 612 cm op een hoogte van 130 cm gemeten : een goede plek voor een konsumptie. Saint Guilhem le Désert ligt op een van de routes naar de bedevaartsplaats Santiago de Compostela. Weer naar Parc le Duc kunt u als volgt gaan: Rij door naar de Pont de Diable. (U komt langs de Grotte de Clamouse). Kies vervolgens Puéchabon, Viols le Fort, Cambous, Cazeveille, St. Jean de Cuculles, St. Mathieu de Tréviers, richting Sommières. Neem de afslag Fontanès.

In Saint Guilhem le Désert  kunt u een mooie (gemakkelijke) wandeltocht maken van ongeveer een uur heen en terug. Het startpunt is het grote plein. Volg de rivier de Verdus naar de Bout du Monde, een kom waar u niet verder kunt.

In Saint Jean de Buèges kunt u een wandeling maken langs de rivier de Buèges. De wandeling is gemakkelijk en duurt ongeveer 2,5 uur. Klik hier

U kunt op diverse plaatsen bij de Hérault bij het water zitten  en zwemmen. Hier beneden staan 2 voorbeelden met de route vanuit Parc le Duc:
 1. Pont du Diable (vlakbij Saint Guilhem le désert)
  Vanuit Parc le Duc gaat u naar Saint Mathieu de Treviers en Saint Martin de Londres. Vervolgens naar Viols le Fort en Aniane. Ga vanuit Aniane richting Saint Jean de Fos en u komt bij de het water. (hier kunt u betaald parkeren).
  De afstand vanaf Parc le Duc is ongeveer 42 km, 55 minuten
 2. Saint Etienne d'Issensac
  Vanuit  Parc le Duc gaat u naar Saint Mathieu de Treviers en Saint Martin de Londres. Ga nu de richting Ganges en neem de afslag St. Etienne d'Issensac (D1). Vóór het bruggetje kunt u parkeren. Let er op dat het in het weekend hier behoorlijk druk kan zijn. De afstand vanaf Parc le Duc tot hier  is ongeveer 32 km, 40 minuten.
  U hoeft het bruggetje niet over. Het is nogal smal. maar als u wilt, kan en mag het wel. U kunt uiteraard ook gewoon terugrijden
  Een leuke terugrit naar het park is de volgende: Ge terug naar de hoofdweg D 986 en daar links af. Vervolgens rechts af naar Ferrières les Verreries, Claret en Parc le Duc

Kaart beneden, route naar St.Etienne d'Issensac (volg de D1)

Pont du Diable, tussen St. Guilhem le Désert en Aniane

De Hérault, bij de Pont de Diable. U kunt hier zwemmen (ook geschikt voor kleine kinderen). Er is een grote parkeerplaats waarvoor betaald moet worden

(voor meer info over parkeren, zie een paar regels verder, boven de foto's van de kano's)St. Guilhem le Désert, een prima plaats voor een konsumptie


St. Guilhem is genoemd naar St. Guilhem d'Orange (Willem van Oranje). Hij was de stichter van de Abdij van Gellone in Saint. Guilhem le Désert (omstreeks 800), in opdracht van keizer Karel de Grote. Guilhem d'Orange, die tot 2 keer heilig verklaard door het Vaticaan, geldt als de stamvader van de familie Oranje in Nederland. De abdij is te bezoeken.In de Herault vindt u grote en kleine watervallen

Pont du Diable


Kaart beneden, route naar St.Etienne d'Issensac (volg de D1)De parkeer mogelijkheid in St. Guilhem le désert en directe omgeving is niet groot. Het VVV adviseert te parkeren bij de Pont de Diable. Er is vanaf hier een gratis pendelbus. Voor meer informatie over parkeren, parkeertarief en bus, klik hier. Om deze kaart te bekijken moet u (de gratis app) adobe reader geïnstalleerd hebben. Voor een PDF bestand met meer informatie over St.Guilhem le désert, klik hier

kanovaren op de Hérault (foto's uit de website Canoé la Vallée des Moulins)
Een geliefde bezigheid op de l'Hérault is kanoën. U kunt op veel plaatsen kano's huren. De foto's met de rode kano's zijn van de website Canoé la Vallée des Moulins. Het verhuurbedrijf is te vinden op de weg van Saint Martin de Londres naar Causse de la Selle (bij de brug over de Hérault).
Voor praktische informatie over kano's huren bij dit bedrijf. De website is Engelstalig en opent op de pagina met prijzen. Klik hier


Op de route naar Saint Guilhem le Désert komt u langs St. Martin de Londres. Hier kunt u een mooie wandeling maken. naar de Ravin des Arcs. De wandeling duurt  ongeveer 2-3 uur. Kies een niet al te warme dag. Klik hier voor de wandeling.

Klik voor de Google routekaart
voor deze rondrit naar Saint Guilhem le Désert.
De kaart is te vergroten, te verkleinen en te verschuiven.
Rondrit Parc le Duc naar Saint Guilhem le Désert:
Parc le Duc (blauw aangegeven),  Fontanès, Saint Mathieu de Tréviers,  Mas de Londres,
Saint Martin de Londres, Causse de la Selle, Saint Jean de Buèges (Saint Jean de Buèges is een schilderachtig dorpje, Klik hier. voor meer info).
St- Jean-de-Buèges is een schilderachtig dorpje.
Het bijgelegen plaatsje Pégairolles-de-Buèges is eveneens fotogeniek.
Vlakbij St.-Jean-de-Buèges is de bron van de rivier de Buèges. Wilt u dit zien, volg dan de borden Source de la Buèges. Voor een landkaart, Klik hier. Let op dat de D122 ná Pégairolles erg smal en bochtig wordt.

In de rivier de Buèges kunt u overigens prima zwemmen. Op de weg naar de bron komt u langs plaatsen waar u gemakkelijk het water in kan.
terug naar Causse de la Selle,
Saint Guilhem le Désert, Pont de diable, Puéchabon,  Viols le Fort, Cambous, Cazeveille, Saint Mathieu de Tréviers, Fontanès,  Parc le Duc. Totaal 115 km (ongeveer 2 uur en 40 minuten)

De rivier de Buèges in de omgeving van St. Jean de Buèges

Als u rijdt van Saint Mathieu de Tréviers naar Mas de Londres, ziet u aan de linkerzijde de ruïne van het kasteel van Montferrand en aan de de rechterzijde de ruïne van het kasteel Vivioures. U kunt er ook naar toe wandelen. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (heen + terug totaal) voor het kasteel Montferrand en ongeveer 1,5 uur (heen + terug totaal) voor het kasteel Vivioures. U moet wel wat klimmen voor beide wandelingen. Klik hier voor info

Als u van Parc le Duc naar St. Mathieu de Tréviers rijdt, ziet u aan de rechterzijde een hoge berg: de Pic St.Loup, 641 meter hoog. Bovenop de berg bevindt zich een kleine kapel en een groot stalen kruis.
U kunt de Pic St.Loup beklimmen. Het is een stevige wandeling. Klik hier
Ruïne van het kasteel Montferrand en ruïne van het kasteel Vivioures

 • Kasteeel Montferrand, uitzicht op de ruïne
 • Kasteeel Montferrand, in de ruïne
 • Kasteeel Montferrand, zijkant van de ruïne, uitzicht over de omgeving
 • Kasteeel Montferrand, uitzicht op de Pic St. Loup vanaf de ruïne
 • Kasteel Vivioures, uitzicht op de ruïne
 • Kasteel Vivioures, deel van de ruïne
 • Kasteel Vivioures, in de ruïne uitzicht naar buiten
 • Kasteel Vivioures, in de ruïne uitzicht naar buiten
 • Kasteel Vivioures, uitzicht omgeving
 • Kasteel Vivioures, binnenplaats ruïne
 • Kasteel Vivioures, omgeving ruïne
 • Kasteel Vivioures, in de ruïne uitzcht naar buiten

U kunt ook een ruïne van een kasteel bezoeken in een heel ander gebied, namelijk ten westen van Montpellier, ong. 1 uur rijden. van Parc le Duc. U hoeft nauwelijks te klimmen. In een nogal verlaten gebied ligt hier de ruïne van het kasteel van Aumelas. Het is in 1036 gebouwd en was in oorsprong in bezit van de familie Oranje Nassau. Kijk hier

In het gebied tussen Claret en Ferrières les Verrerie kunt u mooie wandelingen maken.
Hier staan 3 wandelingen beschreven. De wandelingen duren ieder ongeveer 1 tot 1,5 uur. Klik hier


4. St. Mathieu-de-Tréviers, St. Jean de Cuculles

In St. Mathieu de Tréviers (ong. 10 km afstand van Parc le Duc) is niet zo veel te beleven. Er is een grote supermarkt (Intermarché). Vlakbij ligt het oude stadje St. Jean de Cuculles met een avonturenpark. Leuk avontuurlijk voor kinderen van verschillende leeftijdgroepen. (leeftijd minimaal 4 jaar en lengte 1 meter). Klik hier, in te stellen in de Franse, Engelse of Duitse taal.
Er zijn meer avonturenparken in de omgeving, bijvoorbeeld het park Abracadabranche in de omgeving van Anduze (zie voor info bij Anduze)

Op de weg naar Saint-Mathieu-de-Tréviers ziet u rechts de scheve berg Pic Saint Loup. De Pic Saint Loup ontleent zijn naam aan een middeleeuwse legende. Drie broers, genaamd Loup, Guiral en Clair, allen verliefd op de schone Bertrade, vertrokken op kruisvaart zonder dat zij wisten wie zij als echtgenoot zou kiezen. Eenmaal terug uit het Heilige Land, was de geliefde Bertrade echter overleden. In hun verdriet en wanhoop besloten de drie broers als kluizenaars te gaan wonen op drie naburige bergen. De piek waarop Guiral leefde, werd de Saint-Guiral genoemd. Deze bevindt zich vlakbij de Mont Aigoual. De berg waarop Clair woonde, werd Saint-Clair genoemd, en aan de voet van deze berg werd de stad Sète gebouwd. Thieri Loup bewoonde de hoogste van de drie bergen, de Pic Saint Loup. Zoals zijn twee broers, ontstak hij zolang hij leefde ieder jaar op 19 maart een vuur ter herinnering aan zijn geliefde.

Niet al te ver van St. Mathieu de Tréviers ligt in zuid-oost richting het stadje les Matelles Leuk om een rond te lopen: veel kleine straatjes en bloemen. Er zijn ook een paar aardige restaurants. In les Matelles is een prehistorisch museum.

5. Anduze


In Anduze kunt u o.a. een bamboepark  bezoeken: Bambouseraie. U vindt er bamboebomen van wel meer dan 30 meter hoog. U kunt er naar toe met een treintje met stoomlocomotief. Let er wel op dat de locomotief soms veel rookt maakt, waar u, met een beetje pech, middenin zit. U kunt ook gewoon een keer naar het station van Anduze gaan en daar de trein en het vertrek zien. Op You tube is een aardig filmpje te zien (totaal ong. 8 minuten). Klik hier
U kunt natuurlijk ook per auto naar het bamboepark gaan. Klik hier, Frans en Engels. Anduze is een levendig stadje met een aantal leuke terrassen. In het nabij gelegen St. Jean de Gard kunt u een aquarium bezoeken. De afstand van Parc le Duc (via Quissac) is ongeveer 33 km. Parc le Duc, Quissac en Anduze staan aangegeven met een blauwe stip op de kaart.

Een alternatieve (langere en aardige) route naar Anduze is de volgende (zie rode stippen op de kaart). Verlaat het park. Ga links af en meteen weer rechts richting Sauteyrargues en Claret. Ga naar les Embruscales, Pompignan, St. Hippolyte du Fort en Monoblet, (volg de route naar Monoblet aangegeven voor vrachtauto's). In Monoblet bij Café du Commerce (tabac) rechts af en de borden St. Félix de Pallières volgen. Doorrijden naar Anduze. Deze route van het park naar Anduze duurt ongeveer een uur.
Terug kunt u als volgt rijden: Anduze, volg de weg naar het bamboepark Bambouseraie. Volg de weg naar Luzier, Mialet, Pont-des-Abarines, St. Jean du Gard, volg de richting Anduze en houdt na ongeveer 7,5 km Lasalle aan. Vanuit hier  naar St. Hippolyte du Fort, Pompignan, Claret, Sauterarques, Fontanès Vacquières .
Tussen Luzier en Mialet is de grot van Trabuc en het museum van Désert over het verleden van de Hugenoten. In St. Hippolyte du-Fort is een museum met als onderwerp "zijde" (le musée soie). De "alternatieve" route is totaal 118 km ong.2 uur en 50 min.
 Treintje tussen Anduze en St.-Jean-du-Gardwinkel in Anduze


Treintje tussen Anduze en St.-Jean-du-Gard

Rondrit: Parc le Duc naar Anduze
 


Dit soort potten wordt in Anduze gemaakt.


winkel in AnduzeIn de Cevennen hebben veel huizen  een extra verdieping waar zijde-rupsen gehouden werden. te herkennen aan de ronde openingen. Deze foto is gemaakt in Saint Hippolyte du Fort

Klik hier voor een youtube filmpje van het touristenbureau van de Cevennen (ong 2,5 min), Franstalig, maar het geluid is niet echt nodig om een aardig beeld te krijgen van de Cevennen. De rivier die u in het begin te zien krijgt is de Gardon. Klik hier voor het filmpje in een groter formaat, (voor een groter scherm).

In de directe omgeving van Anduze (10 km afstand) ligt Abracadabranche, een klimpark voor kinderen, klik hier voor een routebeschrijving vanaf Anduze en de website van Adacadabranche (Franstalig maar geeft met zijn foto's en filmpje een aardig beeld). Er zijn parcours voor volwassenen (minimaal 13 jaar) en voor de leeftijdgroep 8-12 jaar en 4-7 jaar.
In juli en augustus iedere dag geopend van 10.00 tot 19.30, zie voor overige maanden de website.

Voor een snelle routebeschrijving van Parc le Duc naar Anduze, klik hier De google-kaart is te vergroten, te verkleinen en te verschuiven.

 • Oude watermolen tussen Anduze en St.Jean du Gard
 • Bamboe in Bambouseraie (Anduze)
 • Bloemen in het gebied van de Cevennen

6. Meer van Salagou en omgeving


Een aardig gebied in de omgeving van Clermont l'Hérault is het (stuw)meer van Salagou (Lac du Salagou).

Het stuwmeer werd in de periode 1964 - 1969 aangelegd om irrigatie van het bouwland in de omgeving mogelijk te maken. Bovendien fungeert het als waterreservoir om het waterniveau van de Hérault te regelen.
Het rode gesteente zijn kleiafzettingen en worden "ruffes" genoemd. De rode kleur is ontstaan  door oxydatie van ijzerhoudende mineralen. Het gesteente is ongeveer 280 miljoen jaar geleden gevormd.

Klik hier voor een overzichtkaart uitgegeven door het Syndicat mixte du Salagou (http://www.lesalagou.fr/A-voir-dans-le-Grand-Site.html)
De beschrijvingen van de overzichtkaart zijn in Frans en Engels.
 

Figuier de Barbarie(Vijgcactus).

Barbarijse vijg of vijgcactus (in Frans: figuier de Barbarie). komen veel voor in deze omgeving. Pas op met aanraken, want de stekels zijn heel lastig te verwijderen.
U bent ook vlakbij Villeneuvette waar u kunt kijken bij de "Manufacture Royale". Hier werd van 1677 tot 1954 wol geweven voor legerkostuums. Het is nu een nogal vervallen geheel, fotogeniek en leuk om eens rond te lopen
Boven de toegang van het complex staat "Honneur au travail" (hulde aan de arbeid)

Het meer is geschikt voor allerlei watersporten. Een stuk zuidelijker van het meer van Salagou kunt u wandelen tussen de grillige rotsformaties van de Cirque de Mourèze (Cirque Dolomitique).

Cirque de Mourèze.


Het gebied rondom het meer van Salagou is een prima plek voor een picknick


In het Languedoc gebied kunt u veel fossielen vinden. Het zijn meestal ammonieten, zoals hier.
(het formaat is enigszins te bepalen door het muntstuk van 50 eurocent dat op een steen ligt)

Als u een stukje langs het meer van Salagou wilt lopen, klik hier. Het is een prachtige wandeling en geeft een goed idee van het meer en de omgeving. U kunt ook aan het water picknicken en zwemmen.

 • De foto's zijn gemaakt tijdens deze wandeling.


7. Cirque de Navacelles/ Ganges


Cirque de Navacelles. (als er een rood kruis rechts beneden op de kaart staat , kunt u deze aanklikken voor een zo groot mogelijke afbeelding (klik 1x op de afbeelding om terug te gaan)

De Cirque de Navacelles ligt aan de rivier de Vis. De rivier maakte hier een grote bocht. Ongeveer 3 miljoen jaar geleden werd de bocht afgesneden. Voor een mooie tocht van Parc le Duc naar de Cirque de Navacelles, kunt u als volgt rijden: Verlaat het park. Ga links af en meteen weer rechts richting Sauteyrargues en Claret. Ga vervolgens naar les Embruscales  en volg de weg naar Ferrières les Verreries. Blijf hierna de D 107e volgen totdat u op een T-kruising komt. Ga hier richting Ganges. (de rit vanuit het park naar Ganges duurt ong. 45 minuten). Zodra u Ganges binnenkomt de borden Vallée de la Vis aanhouden, naar Gorniès en Madières.

Bij Bij de afslag St. Laurent le Minier is een waterval (=cascade). Om verder naar de Cirque de Navacelles te rijden, kunt u het beste  Madières en Maurice Navacelles aanhouden, kijk hier voor een landkaart.
Omgeving Cirque de Navacelles. (als er een rood kruis rechts beneden op de kaart staat, kunt u deze aanklikken voor een zo groot mogelijke afbeelding (klik 1x op de afbeelding om terug te gaan)
Kies in Madières de weg links af naar de Cirque de Navacelles. De rit van Ganges naar de Cirque de Navacelles duurt ong. 45 minuten. Vlak voordat u naar beneden gaat naar de cirque de Navacelles heeft hier een goed uitzicht op de Cirque de Navacelles.
Vanaf hier kunt u naar het dal beneden rijden. Let op dat de weg hier nogal bochtig en stijl is. Eenmaal beneden bent kunt u aan de andere kant weer naar boven rijden (richting Blandas). Deze weg naar boven is wel bochtiger en langer dan naar beneden. U rijdt dan vervolgens naar Blandas, Montdardier, Avèze en Ganges en terug naar Parc le Duc.

TIP: Klik hier voor een aardige wandeling bij de Cirque de Navacelles.


foto: waterval van de Vis (tussen Ganges en Madières bij de afslag D 110, Saint Laurent de Minier)

Klik voor een Google routekaart van Parc le Duc naar de Cirque de Navacelles en terug via le Vigan (totaal ong. 150 km, 3,5 uur). De kaart is te vergroten, te verkleinen en te verschuiven.

Ganges

Ganges is een geschikte uitgangspunt voor het maken van allerlei tochtjes. U kunt bijvoorbeeld eens kijken in het noordelijk gelegen Sumène, een fotogenieke plaats aan de rivier. In Ganges ziet u op een rotonde een water-schoep-rad. U kunt er nog een aantal originele in Cazilhac zien (vlakbij Ganges). Volg in Ganges de borden Vallée de la Vis U gaat nu de rivier over. Ga meteen links af en weer links aanhouden. Hier staan een aantal van deze schoep-raderen voor bevloeiing. De weg eindigt bij kasteel Val-Marie (ligt nogal verscholen en is niet te bezichtigen). foto Chateau Val-Marie in CazilhacSumène, ten Noorden van Ganges

De "hoofdstraat" van Sumène

8. Aigues Mortes en omgeving


Aigues-Mortes een oud ommuurd vestingstadje. In de middeleeuwen was het een belangrijke havenplaats in Frankrijk, maar nu ligt de stad ongeveer 5 kilometer van zee vandaan. (als er een rood kruis rechts beneden op de kaart staat , kunt u deze aanklikken voor een zo groot mogelijke afbeelding (klik 1x op de afbeelding om terug te gaan)

Aigues-Mortes is een oud ommuurd vestingstadje. In de middeleeuwen was het een belangrijke havenplaats in Frankrijk, maar nu ligt de stad ongeveer 5 kilometer van zee vandaan. Vlakbij Aigues Mortes ligt het plaatsje Le Grau du Roi, met uitgebreide stranden. Zuidelijker ligt het plaatsje Port Camargue met een grote jachthaven.
Nog zuidelijker is een uitgebreid en stil (naturisten) strandgebied.

Ten zuiden en ten oosten van Aigues-Mortes is het natuurgebied de Camargue.
Belangrijke producten uit de Camargue zijn rijst en zeezout, in alle supermarkten te koop.
De 3 foto's geven een aardig beeld van de Camargue

   

Ten zuiden en ten oosten van Aigues-Mortes is het natuurgebied de Camargue.
Belangrijke producten uit de Camargue zijn rijst en zeezout, in alle supermarkten te koop.
De 3 foto's geven een aardig beeld van de Camargue9. Mont Aigoual en omgevingTen noorden van de plaatsen Ganges en le-Vigan ligt het gebied van de Cévennen, waar u prachtige  tochten kunt maken. Let op dat de binnenwegen nogal smal en bochtig zijn. Afstanden, bekeken op een landkaart, lijken vaak kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. De hoogste berg van de Cevennen is de Mont-Aigoual.
Op de Mont Aigoual heeft u, bij helder weer, een schitterend uitzicht. Er valt veel regen (gemiddeld 2200 mm per jaar) en het is er vaak mistig. Bovendien kan het hier erg waaien. Advies, neem een jas of vest mee want het is er een stuk kouder dan op Parc le Duc.
Op de bergtop is een observatorium van de Franse meteorologische dienst, gebouwd in 1887. In de kelders van het observatorium is een meteorologisch museum, gratis toegang. De route is zo aangegeven dat u heen en terug op een andere manier kunt rijden. (volg de rode stippen op de kaart )Totaal 156 km (ong. 3 uur, 40 minuten).  
Ten westen van de Mont-Aigoual kunt u de grot Abîme de Bramabiau bezoeken. (zie foto)


een stadje in de Cevennen


Het gebied van de Cevennen


Het gebied van de Cevennen


10. Uzès, Pont du Gard

Op zaterdag is er 's ochtends een levendige markt in Uzès. Er is een prima route via Quissac en vervolgens de D 27 en D 8 naar Moussac.  In verband met de parkeerdrukte kunt u, zodra u Uzès binnenrijdt, het beste zo snel mogelijk parkeren. Tip: Als u de stad binnenkomt, passeert u een benzinestation. Meteen hierna ziet u aan uw linkerzijde een muur met een klein torentje. (GPS coördinaten van het torentje zijn 44.01104, 4.41184). Ga bij dit torentje rechts af om te parkeren.

 

De afstand van Parc le Duc naar Uzès is ongeveer 55 km (1 uur rijden). De afstand Uzès naar Pont du Gard is ongeveer 12 km.
Op de weg naar Uzès komt u, vlak vóór Uzès lang het het "museum 1900 en speelgoed"

Na het bezoek in de ochtend  kunt u bijvoorbeeld doorrijden naar het beroemde Romeinse aquaduct "Pont du Gard" Klik hier, Nederlands

foto's Pont du Gard.
Op de weg van Uzès naar de Pont du Gard komt u langs het snoepmuseum van Haribo.

Voor de snelste route van Parc le Duc naar Uzès en Pont du Gard, Klik hier De kaart is te vergroten, te verkleinen en te verschuiven.

11. Millau


Sinds december 2004 kunt u in Millau, niet al te ver van het park, het het hoogst gelegen viaduct ter wereld bekijken (en berijden).
De grootste peiler, boven de rivier de Tarn, is 343 m hoog (hoger dan de Eiffel toren in Parijs). Het viaduct dat deel uit maakt van de weg van Parijs naar Perpignan is 2460 meter lang en 32 meter breed. Voor het berijden van het viaduct moet tol betaald worden. (personenauto's van 1-9 tot 30-6 EUR 7,50 en van 1-7 tot 31-8 EUR 9,40, prijspeil 2015)

Voor een (google) routebeschrijving van Parc le Duc, naar Millau, klik hier
De kaart is te vergroten, te verkleinen en te verschuiven.
 
Ongeveer 20 km ten oosten van Millau ligt de "Chaos de Montpellier", een serie ruige rotsformaties die in de loop van de tijd door wind en water vaak erg opmerkelijke vormen hebben gekregen. Het was geheel bedolven door bossen en is in 1870 blootgelegd. Tegen betaling te bezoeken. De wandeling duurt ruim een uur.

Ten zuid-westen van Millau liggen de bekende plaats Roquefort, waar de bekende blauwschimmel schapenklaas Roquefort vandaan komt. De kelders zijn te bezoeken (er is echter niet veel te zien).

In het gebied van de Hérault en Gard vindt u ook veel "capitelles" Dit zij kleine (schuil)-hutjes, zonder cement gebouwd. Op de foto staat een fraaie, nog niet zolang geleden gebouwd.

Als u door de omgeving rijdt, kunt u veel resten van bewoning van 3000 jaar voor onze jaartelling aantreffen: veel opgestapelde muurtjes enz. Bekend zijn de menhirs en dolmens (grafheuvels). Alleen al in het departement Hérault zijn ongeveer 550 dolmens en 150 menhirs. U kunt ook hier eens kijken


Voor een aantal grotten in de buurt van Parc le Duc kunt u hier kijken. Er staat ook aangegeven hoe ver ze van Parc le Duc liggen, klik hier
Om de grotten te bezichtigen moet u betalen. Niet ver van  Parc le Duc is de grot de la Roquette. De grot is gratis en op eigen risico te bezoeken. Hij is ongeveer 650 meter lang en niet gevaarlijk (u hoeft niet te klimmen en uiteraard niet tot het einde te lopen). De grot is niet echt spectaculair, maar kinderen van een bepaalde leeftijd vinden een bezoek misschien wel spannend. Let op dat u wel één of meer zaklantaarns nodig heeft. Klik hier voor meer informatie


Montpellier


Voor Nederlandstalige informatie van het VVV Montpellier, klik hier. In het centrum bevindt zich het overdekte winkelcentrum "Polygone, met bekende  warenhuizen als La Fayette. Vlak bij Polygone ligt het oude, autovrije centrum en de Place de la Comédie met zijn gezellige terrasjes. U bent hier ook vlakbij de office de tourisme (plaatselijke V.V.V.), waar u een routekaart en andere informatie van de stad kunt krijgen. Achter Polygone bevindt zich Antigone; een supermoderne wijk in neo-griekse stijl. Er is een nieuw winkel- en uitgaanscentrum bij Odysseum (eindpunt tramlijn 1) met o.a. een aquarium, planetarium, megabioscoop, klimmuur, ijsbaan, restaurants, diverse bars, Ikea, diverse kledingzaken en tal van andere winkels. (tramlijn 1, eindpunt). Montpellier heeft veel musea, maar het bekendst is wel Musée Fabre. Hier kunt u gerenommeerde kunstwerken bewonderen.

foto: place de la Comédie in Montpellier

Tramroutes in Montpellier


Tramlijn 1
Opstappen halte Occitanie, adres: Route de Ganges 34000 Montpellier, 34090, France‎.
De GPS coördinaten van halte Occitanie zijn 43.634802 3.848734
Vanuit Parc le Duc naar de halte Occitanie kunt u het beste gaan naar Saint Mathieu de Tréviers. Ga rechtdoor richting Montpellier D17. Neem (ong. 15 km ná Saint Mathieu de Tréviers) de afslag rechts D65. Hierna links aanhouden D968.

Tramlijn 2 (bloemetjes lijn)
De GPS coördinaten van halte Jacou zijn 43.654506 3.912624
Vanuit Parc le Duc naar de halte Jacou kunt u het beste gaan naar Assas en vervolgens doorrijden naar Jacou. Bij de 2e rotonde in Jacou de richting Intermarché volgen. Bij de kleine rotonde vóór Intermarché rechtdoor. Volg vanaf hier de borden "tramway parking".


Van maandag tot zaterdag van 7 uur tot 20. 00 uur kunt u in Occitanie  profiteren van een voordelig tarief. U betaalt 4.60 Euro voor een parkeerplaats inclusief een retourkaartje voor de tram voor alle inzittenden van de auto (prijspeil 2016) kijk hier voor meer info (Franstalig).


Beneden ziet u een kaart van de tramlijnen 1, 2 en 3 in Montpellier.
Wilt u naar Montpellier, dan kunt u het beste per tram gaan en niet per auto. Het is gemakkelijker en goedkoper.

Kaart met tramroutes in Montpellier:  Klik op de kaart voor een vergroting.
Klik op het rode kruis rechts beneden op de kaart voor een zo groot mogelijke afbeelding (klik 1x op de kaart om weer terug te gaan).


Nîmes

In Nîmes zijn de arena en het maison Carrée bekende plaatsen.


foto's arena in Nîmes

Voor een handige routekaart van het centrum van Nîmes, klik hier. Om deze kaart te bekijken moet u (de gratis app) adobe reader geïnstalleerd hebben.

Parc le Duc ligt in het departement Hérault, het gebied tussen het berggebied de Cévennen en de Middellandse Zeekust. Het bestaat afwisselend uit wijngaarden en zogenaamde garrigues.
De garrigue is een typisch mediterraan gebied van heuvels, terrassen en kalkrijke plateaus, tussen leemachtige vlaktes en berghellingen. Het is een gebied met een gedegradeerde vegetatie ten gevolge van de massale ontbossing, nadat mensen zich 3000 jaar voor onze jaartelling in deze streek vestigden. Steeneiken, buxus, jeneverbes voelen zich hier thuis. De bomen moeten de brandende zon goed kunnen verdragen en zijn vaak voorzien van stekels, om de geiten en schapen op een afstand te houden. De bodem is bedekt met  geurende planten zoals tijm, rozemarijn, lavendel.
Op Parc le Duc en omgeving groeien veel Aleppo-dennen  (Pinus halepenis foliage). Het is een dennenboom met een "dun" naaldendek en vrij veel dode takken, een kenmerk van deze soort.

Ook ziet u veel steeneiken (Quercus ilex, zie foto)
Het hout van de boom is zeer hard en zwaar en wordt in kleine afmetingen azijnhout genoemd. Het leent zich voor onderdelen die zwaar belast worden, in de wagenmakerij en in molens voor de kammen van de wielen.

Overal in de omgeving wordt veel wijn geproduceerd.
Bezoek eens een van de vele caves (wijnkelders) in de omgeving van Parc le Duc. U kunt er wijn proeven en kopen.
Vlooienmarkten (marché aux puces) of zolder-opruimingen (vide-grenier) zijn er veel in Frankrijk. Als er in een dorp zo'n markt is (bijna altijd op zondag), staat dit meestal in het dorp aangegeven. Sommige plaatsen hebben wekelijks zo'n markt: zondagachtend in Sète, zaterdagochtend in Lunel en zondagochtend (zeer groot) in Montpellier (le Paillade). Dze laatste markt is gemakkelijk bereikbaar met tram 1, uitstappen Mosson.
U kunt ook eens kijken bij Emmaüs, Saint Aunes bij Montpellier gedeeltelijk overdekt 14.00 to 18.00, dinsdag t/m vrijdag. (volg in de buurt van de supermarkt "E le Clerc", de borden "Emmaüs") De GPS coördinaten zijn 43.64923 3.99100   Er is een websites Vide-Grenier in Languedoc, die dagelijks wordt bijgehouden, Klik hier voor markten in  Languedoc-Rousillon.
 
Lunel ligt tussen Montpellier en Nîmes. U kunt vanuit Parc le Duc het beste via Sommières rijden
Als u in Lunel bent, kunt u ook kijken bij de restanten van de Via Domitia en het verdedigingsfort Ambrussum. De Via Domitia was in de Romeinse tijd een belangrijke verbindingsweg tussen Frankrijk en Spanje. De weg is hier voor een deel nog te zien en vertoont duidelijke slijtage sporen. (zie foto)

foto: ruïne van de Romeinse brug over de Vidourle, onderdeel van de Via Domitia. 
De GPS coördinaten van de brug zijn N43.717 E4.152

In de zomermaanden kunt U  overdag vaak het geluid horen dat lijkt van een krekel te zijn (maar dan harder). Het is echter geen krekel, maar een mannetjes cicade (ook wel cigale). Met het geluid probeert hij wijfjes te lokken.

In de avonduren kunt u het geluid horen van de dwergooruil, een vogeltje, ong.20 cm groot (zie foto) Wil u weten hoe dat klinkt? Klik hier

In Frankrijk zijn veel zeer grote winkelcentra, die buiten de stad liggen. Als u van winkelen houdt is het de moeite waard eens naar het dorp Lattes (tussen Montpellier en Palavas) te rijden met zeer grote winkels en goede parkeermogelijkheden (bijv. Carrefour voor levensmiddelen en andere artikelen). Houdt er rekening mee dat alle winkels in heel Frankrijk op 15 augustus gesloten zijn (horeca niet).
Voor een lijst met alle feestdagen in Frankrijk, Klik hier  Voor schoolvakantie in Nederland, Klik hier

Eten en drinken, een paar opmerkingen


Tussen de middag en 's avonds worden warme maaltijden geserveerd. De maaltijd tussen de middag wordt in Frankrijk gezien als de belangrijkste.
Als u rood vlees besteld zal er gevraagd worden hoe u het wilt hebben.
Bleu: Het vlees wordt aan beide kanten op een hoog vuur geschroeid. De binnenkant ziet nog bloedrood.
Saignant: Het vlees wordt langer gebakken. De binnenkant ziet er rood tot roze uit en het is nog zeer sappig.
A point of medium: Het vlees is goed doorbakken en de binnenzijde ziet er licht roze tot bruin uit.
Bien cuit: Het vlees is volledig doorbakken en is eerder taai dan mals. Van de roze kleur is geen sprake meer.
Als u bifteck bestelt, is dit geen biefstuk, maar een dunne plak rundvlees.
Een onglet en een bavette komen nog het meest overeen met een biefstuk zoals u dit in Nederland gewend bent.
Een carbonade is in Frankrijk een hamlap (stoofvlees). Een (Nederlandse) karbonade is in Frankrijk een côtelette of côtes du porc.
Als u in een karaf huiswijn wilt hebben, bestel dan een pichet (rouge of blanc). Een kleine karaf is een demi-pichet.
Als u naar een pression vraagt, dan krijgt u tapbier. Vraagt u een galopin dan krijgt u het in een flink soort wijnglas.
Patat frites wordt in Frankrijk gezien als een groente. Als u het in een restaurant bestelt, betekent dat dat u er geen andere groente bij krijgt. Mayonaisse zult u apart moeten vragen. Frites saus heeft men bijna nooit.
Het brood dat in Nederland verkocht wordt als stokbrood heet in Frankrijk baguette. Tarwebrood heet pain complet en meergranenbrood heet pain cereale.
Als u gesneden vleeswaren koopt zult u merken dat dit meestal vrij dik gesneden is, omdat het in Frankrijk niet als broodbeleg toegepast wordt. Pindakaas zult u tevergeefs zoeken in een winkel.
Sigaretten e.d. (zijn een stuk duurder zijn dan in Nederland) worden niet verkocht in supermarkten (alleen speciaal zaken).
Boeuf = rundvlees
Bavette = biefstuk
Contre-filet = entrecôte
Faux filet = lendebiefstuk
Filet de boeuf = ossehaas
Onglet = biefstuk
Rôti de boeuf = rollade
Tournedos = ossehaas
Agneau = lamsvlees
Porc = varkensvlees
Côtelet of côtes du porc = karbonade
Filet mignon = varkenshaas
Fricandeau = fricandeau
Jambon = ham
Rôti de porc = rollade
Veau = kalfsvlees
Escalope de veau = kalfssnitzel
Volaille = gevogelte
Canard = eend
Cuisses de poulet = kippenpoten
Dinde = kalkoen
Dindonneau = jonge kalkoen
Magret de canard = eendenborstfilet
Poulet = kip
Poisson = vis
Cabillaud, morue = kabeljauw
Colin, lieu noir = koolvis
Sole = tong
Truite = forel
Lotte = zeeduivel
Maquereau = makreel
Moules = mossel
Crevette = garnaal
Tourteau = noordzeekrab
Langoustine = langoestine
Ecrivisse = rivierkreeft
Homard = zeekreeft

De omgeving van Parc le Duc leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen. Voor meer info, Klik hier

Weer-on-line geeft aan of het goed wandelweer is in de Hérault, Klik hier

 

De inhoud van deze website is zorgvuldig samengesteld, maar toch is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd of niet meer correct is. Aan de op deze website vermelde informatie kunnen dan ook op geen enkele manier rechten worden ontleend.
© landkaarten: copyright Google Maps, Michelin en IGN Géoportail, overige copyright: , bijgewerkt op
Deze website gebruikt het Responsive Grid System in een aangepaste versie
Heeft u op- of aanmerkingen? Geef dit s.v.p. door