Maps.Me



 
Organic Maps, alternatief voor Maps.Me ?
Er bestaat een soortgelijke app als Maps.Me: Organic Maps. Het gebruik van de beide apps is bijna hetzelfde. Een belangrijk verschil is dat Maps.Me reclame bevat en je (locatie) gegevens (kunnen) worden bijgehouden. Organic Maps heeft dit allemaal niet: geen reclame en je gegevens worden niet bijgehouden of verzameld. Voor meer info, klik hier
Organic Maps is gratis te downloaden, o.m. via App Store (iPhone) en Google Play (android) en is (goed) vertaald in het Nederlands.
In geval je meer informatie (alleen in het Engels) wilt over Organic Maps, óf wilt downloaden, klik hier
De iconen die Organic Maps gebruikt zijn enigszins anders die van Maps.Me klik hier
Overeenkomst iconen Maps.Me en iconen Organic Maps:

Maps.Me = Organic Maps

Maps.Me = Organic Maps

Maps.Me = Organic Maps

Voor een uitgebreide info-website over Organic Maps (vergelijkbaar met deze info website van Maps.Me), klik hier
  Eventueel kun je beide apps op je smartphone of tablet downloaden. De OpenStreetMaps landkaarten moeten wel voor iedere app apart gedownload worden. Je kunt heel gemakkelijk bestanden in Maps.Me exporteren naar Organic Maps en omgekeerd. klik hier
  Je moet wel de apps Maps.Me en Organic Maps gedownload hebben.

  Klik in Maps.Me onder de landkaart op de icoon

  Klik op de 3 puntjes naast het bestand dat je wilt exporteren en klik op "Bestand exporteren".
  Klik in het volgende scherm beneden op de icoon van Organic Maps.
  Misschien moet je de iconen beneden, opzij schuiven en eerst klikken op "Meer"
  De bladwijzers worden nu geladen. Klik op "Goed".
  Het bestand is nu zowel in Maps.Me als Organic Maps te openen.

  Een enkele plaats kun je op de volgende manier doorgeven: Klik op de plaats die je wilt doorgeven (op de landkaart, of bij de bladwijzers). Je krijgt dan onder de landkaart in het witte vlak de coördinaten van deze plaats te zien (misschien moet je het witte vlak iets naar boven schuiven) Ga met je vinger op de coördinaten staan en houdt het even ingedrukt. De coördinaten worden nu gekopieerd en kun je vervolgens plakken in Organic Maps. (als je kort klikt op de coördinaten schakel je van weergeven in graden-minuten-seconden naar metrisch).


  Op gelijke wijze kun je ook bestanden van Organic Maps exporteren naar Maps.Me.
Een routelijn kan in veel gevallen (afhankelijk van het bestand dat je importeert) breder (dikker) of smaller (dunner) worden gemaakt. Ook kun je de kleur veranderen of de routelijn niet zichtbaar maken, is soms mogelijk, kijk hier.
Let op, deze mogelijkheid moet op een PC óf laptop gebeuren en vereist enige ervaring met het gebruik van computers. Aanpassen zal ook niet bij alle bestanden lukken. Het is afhankelijk van het KML bestand.
Breedte van de track aanpassen.
Je moet het kml bestand openen met kladblok. Je krijgt dan tekst te zien. Ergens in het begin van de tekst zie je waarschijnlijk staan
(in plaats van 2.0 kan het ook een ander getal zijn bijvoorbeeld 3.0 of 4.0).

2.0 is hier de breedte van de track. Verander dit bijvoorbeeld in 6.0 (een andere waarde kan ook, maar 6.0 is een goede breedte). Wil je een dunne lijn, dan is 1.0 een goede keuze.
Verderop in de pagina kom je misschien nog een aantal keren tegen. Deze hoef je niet te veranderen om toch het resultaat dikte 6.0 te krijgen.
Je kunt de routelijn ook helemaal laten vervallen door een breedte op te geven van 0.0 Vervolgens moet je opslaan (overschrijven). Je kunt het bestand ook een andere naam geven. Je moet wel opslaan als kml bestand. Het beste kun je in dit geval ook de naam aanpassen


De kleur van de routelijn kun je ook veranderen:
Rood =
Blauw =
Groen =

Je kunt ook de transparantie van de kleur (color) aanpassen.
De kleurcode bestaat uit 8 eenheden (getallen en/of letters). De eerste 2 getallen/letters geven de mate van transparatie aan.
Als je deze eerste 2 cijfers/letters verandert in 00, is de routelijn (track) niet meer zichtbaar.


Je kunt de kleur van de routelijn, of de routelijn helemaal verwijderen ook op een andere manier, kijk hier

Meestal kun je de originele route die je op je PC gemaakt hebt ook op je PC afdrukken. Mocht dit niet gaan, of moeilijk, kijk hier.
In geval je de originele route niet kunt afdrukken, kun je ook een schermafdruk maken. Als je echter een (zelf op te geven) deel van het scherm wilt afdrukken, is het programma "Knipsel" van Microsoft handig (dit zit al in elke PC vanaf windows 7). Je moet het alleen activeren. Om te kijken hoe dit gaat, kun je in Google de zoekwoorden "Knipselprogramma" en "Microsoft" opgeven.

1. Importeren van routes in Maps.Me

Het overbrengen van een route op een PC of laptop, naar je smartphone, als routelijn gebeurt op een andere manier dan van een route op je smartphone, als routelijn naar de zelfde smartphone. In deze info website staan beide mogelijkheden aangegeven.
Als je geen of weinig ervaring hebt met het gebruik van Maps.Me, kun je het beste eerst een route op een PC bekijken en downloaden. Bovendien is de informatie die je op een PC of laptop te zien krijgt, vaak uitgebreider dan op een smartphone.

In deze 2 voorbeelden staat aangegeven hoe je een routelijn in Maps.Me kunt maken.


Voorbeeld 1 Wandeling van 5,32 km langs het Kootwijkerveen op de Veluwe (Gelderland). Er is gekozen voor deze wandeling, die je op internet kunt vinden, omdat deze goed is te bekijken op een PC óf smartphone. Je kunt kiezen om de route op te slaan als KML bestand óf GPX bestand. De route kun je vervolgens overzetten als routelijn in Maps.Me op een smartphone klik hier

Voorbeeld 2 Fietstocht van 25 km in Drenthe. Je kunt deze fietstocht op internet vinden en goed bekijken op een PC óf smartphone. De route wordt opgeslagen als GPX bestand en kun je (ná omzetten in een KML bestand) vervolgens overzetten als routelijn in Maps.Me op een smartphone klik hier

Een routelijn in Maps.Me kun je op de volgende manier manier maken:


Open de website waar de route staat en download de route. Om te kunnen gebruiken voor Maps.Me moet dit een GPX óf KML bestand zijn.
Het downloaden gaat net zo gemakkelijk op een PC (laptop) als op een smartphone. Je krijgt een schermpje te zien waarop je kunt aangeven of je het bestand wilt openen óf opslaan. Kies voor opslaan. Er wordt vervolgens gevraagd deze keuze te bevestigen.
 1. Het KML bestand overbrengen naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email, met het KML bestand als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma op je PC en open deze email op je smartphone. Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het groene Maps.Me logo).
  • Voor meer info over het overzetten van het bestand bij een iPhone, kijk hier.
   Als je de email opent op je smartphone, staat de naam van het KML bestand genoteerd in een kader. Klik iets langer óf korter op de bijlage in het kader.

    Als je de bijlage iets langer ingedrukt houdt, krijg je de bestandscode te zien met aan de onderzijde de keuze mogelijkheden: Geef snel weer, Bewaar in Bestanden, Deel en Kopieer.
    Klik op Deel. Je krijgt nu een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien). .
    Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

    Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:


    Je krijgt nu een alert van Maps.Me te zien met het bericht dat de bladwijzers geüpload zijn.
    Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

    Je kunt de bijlage ook kort ingedrukt houden.
    Je krijgt dan ook de bestandscode te zien. Klik vervolgens rechtsboven op de "delen icoon"

    Voor de rest gaat het op de zelfde manier.


   Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.
  • Als het kml-bestand niet opent op je android Samsung smartphone of tablet, kijk hier.
   Klik op "Bijlage" óf "Resterende download", als je dit ziet staan. De bijlage wordt dan geladen. Klik vervolgens op het bestand en open dit in Maps.Me.


   Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) KML bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


   Total Commander - file manager

 2. Als je de route gedownload hebt op een smartphone, klik dan op het KML bestand op je smartphone en deel het bestand met Maps.Me.
  • Voor meer info over het delen van het bestand op een iPhone, kijk hier.
   Je kunt het KML bestand op 2 manieren openen:
   • Kort klikken: Je krijgt nu allemaal tekst te zien, Klik aan de onderzijde op het "deel" icoon.
   • óf
   • Klikken en even ingedrukt houden: Klik op "Deel" of op de "deel" icoon.

   Je krijgt nu beneden een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien).
   Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

   Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

   Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:



   Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.
  Het bestand wordt nu overgebracht naar Maps.Me op je smartphone.

Maps.Me geeft vervolgens d.m.v. een alert aan dat het bestand overgebracht (geüpload) is.

Klik op Goed, om verder te gaan


Klik in Maps.Me op de icoon met de ster (onder de landkaart)

Je krijgt nu de pagina te zien met Groepen die gemaakt zijn. (Maps.Me noemt deze pagina "Bladwijzers")

Bovenaan krijg je de laatst aangemaakte Groep te zien (Wandeling 2).
De namen "Wandeling 1 en 2" hier zijn voorbeelden. De werkelijke namen zullen anders zijn.



In geval je een "proefroute" hebt gemaakt in Maps.Me en deze wilt verwijderen: Klik in Maps.Me op de icoon met het sterretje (onder de landkaart). Ga op de groep staan die je wilt verwijderen en schuif naar links.


Handige iconen op de landkaart tijdens het wandelen of fietsen zijn:

Klik op Je krijgt dan de pijl die aangeeft waar je bent, in het midden van de landkaart te zien.
De richting van de pijl kan ander zijn.
De icoon waarop je geklikt hebt, is veranderd in

Klik je op deze icoon, dan verandert de icoon in

De richtingpijl
die aangeeft waar je naar toe loopt of fietst, is nu (altijd) naar bovenzijde van je smartphone gericht.


Meer informatie vind je op de pagina "Het gebruik van Maps.Me".


2. Je kunt, op een PC óf laptop, zelf een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen, óf je kunt er voor kiezen een geheel eigen route te maken en/of markeerpunten aan te brengen.

Je kunt deze dan vervolgens zichtbaar maken als routelijn (en/of bladwijzers) in Maps.Me





Als een app (elke app) de gps-locatie van je smartphone gebruikt, wordt dit aan de bovenzijde van het scherm in de statusbalk van je smartphone weergegeven, ook als de app gesloten is (tenzij je hebt aangegeven dat de toegang tot de locatie altijd toegestaan is).
Bij android zie je dan dit teken
Bij iPhone wordt dit d.m.v. een blauwe kleur aangegeven (bij iPhone 8 en ouder wordt de gehele statusbalk blauw gekleurd, bij iPhone X en nieuwer zie je een blauwe ballon achter de tijd).