Maps.Me

 

Deze info website kun je bekijken op een smartphone en een PC (of laptop). Om de info te kunnen gebruiken, kun je het beste je smartphone gelijktijdig gebruiken met een PC (of laptop). Je kunt de instructie lezen op de ene en op de andere de handelingen uitvoeren.


Maps.Me kun je heel goed gebruiken in kombinatie met een PC, een tablet, een andere smartphone óf met sommige andere apps. Kijk in het groene kader voor de mogelijkheden.
 • Je kunt routes, tracks en/of routepunten, die op internet op je PC beschikbaar zijn, gemakkelijk importeren in je smartphone en daar vervolgens in Maps.Me weergeven als een gekleurde lijn en/of als routepunten (bladwijzers). Omdat de plaats waar je bent altijd duidelijk wordt aangegeven op deze landkaart, kun je de route of track altijd goed volgen als je loopt, fietst of autorijdt.
  Let op: je krijgt dus geen soort TomTom navigatie, die aangeeft dat je bijvoorbeeld over 200 meter linksaf moet, maar je moet zelf de routelijn steeds goed blijven volgen. Mobiel internet is niet nodig.
  Voor meer info, zie meteen onder het groene vlak bij 1 óf klik hier

 • Je kunt er ook voor kiezen zelf een route te maken (en/of markeerpunten aanbrengen)op je PC of laptop en deze vervolgens over te zetten als routelijn (en/of bladwijzers) in Maps.Me. Je kunt een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen. Je kunt er ook voor kiezen een geheel eigen route te maken (handig bijvoorbeeld als je een route wilt "natekenen").
  Voor meer info zie op deze pagina bij 2, óf, klik hier

1. Importeren van routes in Maps.Me

Via internet kun je op je PC of laptop veel wandel- en fietsroutes vinden en deze in Maps.Me zichtbaar maken d.m.v. een gekleurde lijn.
Voor een voorbeeld hoe een route gevonden op internet op een PC of smartphone er in Maps.Me uit komt te zien, klik hier


Het KML of KMZ bestand overbrengen naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email, met het kml- of kmz-bestand als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma op je PC en open deze email op je tablet óf smartphone. Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het groene Maps.Me logo).
Je kunt dit bestand na afloop ook weer gemakkelijk verwijderen in Maps.Me, kijk hier.
Wissen van een routelijn in Maps.Me gaat als volgt. Klik op het sterretje aan de onderzijde van de landkaart

Verschuif de groep die je net hebt ingevoerd naar links en verwijder óf klik op de 3 puntjes aan de rechterzijde en klik op Lijst verwijderen.

Als het bestand is overgebracht naar Maps.Me, geeft Maps.Me d.m.v. een alert aan als het uploaden gereed is. Klik op "Goed".

(klik op de afbeelding om te vergroten).
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Klik in Maps.Me op de icoon (onder de landkaart

Bovenaan zie je nu het nieuw aangemaakte bestand staan. Klik op dit bestand. Een groep kan bestaan uit een routelijn (Tracks) en/of bladwijzers. Om deze op de landkaart te kunnen bekijken, moet de groep "actief" zijn.
Andere groepen die je juist niet wilt zien, moeten "niet-actief" zijn gemaakt. Dit kun je op de volgende manier aangeven:
De nieuwe groep, die je net gemaakt hebt, staat bovenaan en is "actief". Dit wordt aangegeven door de blauwe icoon
Je kunt een groep ook (tijdelijk) "niet-actief" maken door op de icoon te klikken. Deze verandert dan in een wit rondje. Bij nogmaals klikken, wordt de groep weer actief. De blauwe icoon kan er ook uitzien als
Handig is de mogelijkheid om te klikken op "Alles verbergen" en vervolgens één bladwijzer actief maken.
Als je een bladwijzer maakt (dus in Maps.Me extra toevoegt aan een groep), wordt deze automatisch geplaatst in de groep die het laatste gebruikt is voor het maken van een bladwijzer, tenzij je dit anders aangeeft (je kunt de groep altijd naderhand veranderen). De kleur van de bladwijzer is de zelfde als de laatst aangemaakte, maar kun je uiteraard ook veranderen.
Als je een routelijn en/of bladwijzers wilt verwijderen of aanpassen in Maps.Me, kijk hier.
Routelijnen (tracks) en bladwijzers (routepunten) kun je verwijderen of aanpassen door (onder de landkaart) te klikken op op de icoon

Als je op de 3 puntjes rechts naast de groep klikt, krijg je te zien
 1. Lijst instellingen - Je kunt de naam en omschrijving aanpassen (opties voor delen, werkt niet in deze versie van Maps.Me).
  Vergeet niet na afloop te klikken op Bewaar óf het V-teken rechtsboven.
 2. Van de kaart verbergen - groep (tijdelijk) niet actief maken
 3. Bestand exporteren - je hebt diverse mogelijkheden die je kunt aanklikken.
 4. Opties voor delen - werkt niet in deze versie van Maps.Me
 5. Lijst verwijderen - groep definitief verwijderen
Als je op de groep klikt, krijg je de onderdelen van de groep te zien (bijvoorbeeld tracks en bladwijzers óf alleen tracks) die je kunt wissen door op de naam te gaan staan en naar links te schuiven (iPhone, let op: niet herroepbaar!) of even ingedrukt te houden (android) (in plaats van te klikken op openen, kun je ook éénmaal klikken op de tekst).
Als je een routelijn importeert krijgt je soms (gevraagd óf ongevraagd) één of meer bladwijzers behorende bij deze route te zien. Deze worden op de landkaart aangegeven door

Een bladwijzer (routepunt) uit een groep, kun je (per stuk) aanpassen op de landkaart, bijvoorbeeld een andere kleur geven of in een andere groep plaatsen. Ook kun je hier aantekeningen maken of wijzigen, kijk hier
Wil je de tekst van een bladwijzer aanpassen, eventueel een link aanbrengen, kijk hier,
Als je beschikt over een iPhone met minimaal IOS 12, kun je ook een link aanbrengen naar een afbeelding of video in je iCloud. Dit gaat met de Kopieer iCloud-koppeling.
Op internet is veel info over deze mogelijkheid te vinden.
óf de kleur van de bladwijzer veranderen, dan moet je de bladwijzer op de landkaart aanklikken
Je krijgt op deze plaats dan een blauw rondje te zien. Schuif vervolgens het witte vlak onder de landkaart naar boven en klik op de blauwe tekst Bladwijzer bewerken.
Beneden staan 2 voorbeelden: In het linker voorbeeld is het witte vlak niet naar boven geschoven. In het rechter voorbeeld wel.
(klik op de afbeelding om te vergroten)
.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Je kunt nu de tekst aanpassen en de kleur van de bladwijzer veranderen. Je kunt ook eventueel ook nog de bladwijzer(s) verplaatsen naar een andere groep.
Vergeet niet (aan de bovenzijde) op Bewaar te klikken als je klaar bent, anders wordt er niets veranderd.
Een enkele bladwijzer kun je ook gemakkelijk verwijderen op de landkaart.
Klik in Maps.Me op de landkaart op de plaats waar de bladwijzer staat Je krijgt dan op deze plaats een blauw rondje te zien en er verschijnt informatie over deze bladwijzer.
Helemaal onderaan zie je een geel sterretje. Als je hierop klikt, wordt de bladwijzer (definitief) verwijderd, de gele kleur van het sterretje verdwijnt en het teken is verwijderd. Schuif na afloop het witte vlak met de tekst onder de landkaart naar beneden, óf klik op het kruisje in dit vlak. Het blauwe rondje verdwijnt dan ook.
Je kunt ook zelf bladwijzers aan een bestaande groep toevoegen op de landkaart. Let er dan wel op dat deze in de juiste groep geplaatst worden. Soms is het handig om deze nieuwe bladwijzers juist in een nieuw aan te maken groep te plaatsen.Meer mogelijkheden.

 • Met GPS Visualizer kun je online een GPX bestand importeren en converteren (omzetten) naar een KML bestand.
  Je kunt de kleur van de route (en dus de routelijn in Maps.Me) veranderen, of extra routes aanbrengen (met een keuze uit diverse lijn-kleuren).
  Het programma is gratis te gebruiken. Klik hier voor meer info en om GPS Visualizer te openen.

 • In plaats van het bestand als bijlage van een email bericht te versturen, kan dit ook d.m.v. een cloud, kijk hier.
  Als je bijvoorbeeld beschikt over iCloud van Apple, óf GoogleDrive voor android, op je smartphone én PC, kun je deze cloud, in plaats van een email, ook heel goed gebruiken voor het overbrengen van je routelijn-bestanden op een PC naar Maps.Me op je smartphone.
  Als je veel routelijn-bestanden hebt, is dit best handig. Je kunt ze allemaal opslaan in een eigen directory in je cloud. Dit is dan meteen je back-up. Namen van bestanden kun je eventueel veranderen, hetgeen de overzichtelijkheid vaak ten goede zal komen. Handig is ook dat je de bestanden kunt sorteren. Als je nu een route wilt gaan volgen, kopieer je deze van de cloud naar Maps.Me en na afloop wis je het vervolgens weer in Maps.Me.
  In geval je zelf in Maps.Me bladwijzers bij een "routelijn" wilt maken, let er dan wel op dat deze in de zelfde groep komen te staan als de routeljn.


  iCloud van Apple: eerste 5 GB gratis te gebruiken, alleen voor iphone en ipad. Voor een PC moet je iCloud voor windows downloaden. Je smartphone en PC moeten met elkaar gesynchronseerd zijn.
  GoogleDrive voor android: eerste 15 GB gratis te gebruiken. Je smartphone en PC moeten allebei beschikken over GoogleDrive en met elkaar gesynchroniseerd zijn.2. Je kunt een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen, óf je kunt er voor kiezen een geheel eigen route te maken en/of markeerpunten aan te brengen.

Deze kun je dan zichtbaar maken als routelijn (en/of bladwijzers) in Maps.Me
Als een app (elke app) de gps-locatie van je smartphone gebruikt, wordt dit aan de bovenzijde van het scherm in de statusbalk van je smartphone weergegeven, ook als de app gesloten is (tenzij je hebt aangegeven dat de toegang tot de locatie altijd toegestaan is).
Bij android zie je dan dit teken
Bij iPhone wordt dit d.m.v. een blauwe kleur aangegeven (bij iPhone 8 en ouder wordt de gehele statusbalk blauw gekleurd, bij iPhone X en nieuwer zie je een blauwe ballon achter de tijd).Deze info website is samengesteld op basis van eigen ervaringen.
Er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.
© copyright: Hans Hoff.
Bijgewerkt tot 15-10-2021

Heb je op- of aanmerkingen over deze info website? Geef dit s.v.p. door