Maps.Me

.

Deze info website kun je bekijken op een smartphone en een PC (of laptop). Om de info te kunnen gebruiken, kun je het beste je smartphone gelijktijdig gebruiken met een PC (of laptop). Je kunt de instructie lezen op de ene en op de andere de handelingen uitvoeren.


Maps.Me kun je heel goed gebruiken in kombinatie met een PC, een tablet, een andere smartphone óf met sommige andere apps. Kijk in het groene kader voor de mogelijkheden.
 • Je kunt routes, tracks en/of routepunten, die op internet op je PC beschikbaar zijn, gemakkelijk importeren in je smartphone en daar vervolgens in Maps.Me weergeven als een gekleurde lijn en/of als routepunten (bladwijzers). Omdat de plaats waar je bent altijd duidelijk wordt aangegeven op deze landkaart, kun je de route of track altijd goed volgen als je loopt, fietst of autorijdt.
  Let op: je krijgt dus geen soort TomTom navigatie, die aangeeft dat je bijvoorbeeld over 200 meter linksaf moet, maar je moet zelf de routelijn steeds goed blijven volgen. Mobiel internet is niet nodig. Voor meer info, zie meteen onder het blauwe vlak bij 1, óf klik hier

 • Je kunt er ook voor kiezen zelf een route te maken op je PC. Op een PC kun uit een groot aantal (gratis) programma's kiezen, waarmee je zelf een route kunt maken en deze vervolgens kunt importeren in Maps.Me. Voor meer info zie op deze pagina bij 2, óf, klik hier

 • Je kunt (een groep) routepunten (en/of tracks) in Maps.Me exporteren naar een andere smartphone óf een PC. Voor meer info zie op deze pagina bij 3, óf klik hier

 • Handig is de mogelijkheid met een andere app dan Maps.Me een track-log (kruimelspoor) te maken van je wandeling of fietstocht op je smartphone. Deze kun je daarna ook als routelijn in Maps.Me weergeven. Overzetten van een afgelegde route naar Maps.Me gaat gemakkelijk en snel. Je hoeft nooit meer te verdwalen! Voor meer info zie op deze pagina bij 4, óf klik hier

1. Importeren van routes in Maps.Me

Via internet kun je op je PC of laptop veel wandel- en fietsroutes vinden en deze in Maps.Me zichtbaar maken d.m.v. een gekleurde lijn. Voor meer info en een voorbeeld, kijk hier.
Via internet kun je op je PC of laptop veel wandel- en fietsroutes en tracks downloaden, vervolgens "importeren" in Maps.Me en daar zichtbaar maken d.m.v. een gekleurde lijn.

Voorbeeld van een routelijn (track) in Maps.Me
Op de eerste afbeelding beneden, zie je de landkaart van Maps.Me, zonder de routelijn.
Op de tweede afbeelding zie je de zelfde landkaart van Maps.Me met de routelijn (track), die je geïmporteerd hebt via internet.
Als je nu gaat wandelen, kun je de rode lijn altijd goed volgen omdat je Huidige Locatie (= de plaats waar je bent) ook op de landkaart wordt aangegeven.
(klik op de afbeeldingen om te vergroten en weer te verkleinen).

Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.Voor een "praktijk" voorbeeld hoe een wandelroute er in Maps.Me uit komt te zien, klik hier
Tevens staat hier aangegeven hoe je van dit voorbeeld een routelijn in Maps.Me kunt maken.
Afhankelijk van het aangeboden materiaal krijg je in Maps.Me, in plaats van een gekleurde lijn, soms alleen routepunten te zien, óf een gekleurde lijn met een aantal routepunten, kijk hier.
Het resultaat in Maps.Me kan wisselend zijn omdat je afhankelijk bent van het aangeboden materiaal.
Soms krijg je in Maps.Me een routelijn (track) te zien met routepunten (eerste afbeelding).
Soms krijg je alleen een routelijn (track) te zien zonder routepunten (tweede afbeelding). Ook kan de kleur en dikte van de routelijn per geval anders zijn.
In de 2 voorbeelden gaat het om de zelfde route.

(klik op de afbeeldingen om te vergroten)
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Een route bestaat uit een aantal routepunten, meestal aangebracht op "belangrijke" plaatsen. Een track is de verbindingslijn tussen een aantal punten. Voor meer info over het verschil tussen een route en een track, kijk hier.
Een route bestaat uit routepunten. Deze routepunten kunnen bijvoorbeeld gemaakt worden m.b.v. een programma (of app) op een PC óf laptop en worden op de landkaart aangegeven. Meestal zijn het maar een paar punten.
In Maps.Me worden routepunten (markeerpunten) bladwijzers genoemd. De bladwijzers kun je in Maps.Me opslaan en gebruiken voor het maken van een (eenvoudige) route.

Een track is de verbindingslijn tussen een aantal punten (in de praktijk meestal een groot aantal). Het wordt ook wel een track-log genoemd.
In feite is een track-log een track die opgeslagen is.

Een track wordt meestal gemaakt door een GPS toestel (bijvoorbeeld Garmin outdoor GPS) tijdens bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht. Het kan ook op een smartphone m.b.v. een track-log app.
Steeds om een bepaalde vaste tijd wordt de locatie (= de coördinaten van dit punt) automatisch vastgelegd (in een track-log).


Bestaande routes op internet zijn vaak opgeslagen in het GPS formaat (bestandsnaam.gpx) óf in het formaat gebruikt door Google Earth (bestandsnaam.kml óf bestandsnaam.kmz).
GPX staat voor GPS eXchange format - KML is een afkorting van Keyhole Markup Language. Een KMZ bestand is een "ingepakte" versie van een KML bestand.
Als je een bestaande route downloadt op je PC (of laptop) wordt deze als een bestand opgeslagen in de map Downloads, tenzij je hebt aangegeven dat dit ergens anders moet gebeuren. Als je de map "Download" niet kunt vinden, kijk hier.
De map “downloads” vind je in het "verkenner"-scherm (klik op de "startknop" en vervolgens op "verkenner"). Helemaal aan de linkerzijde zie je nu op het scherm staan: “downloads”. Klik hier op om het bestand te vinden.

Een andere manier om het "verkenner" scherm te openen, is door gelijktijdig op de windows toets en de toets E klikken.


Mocht je het “verkenner”-scherm te klein vinden, klik dan op de windows toets in kombinatie met het pijltje naar boven.
Het KML of KMZ bestand overbrengen naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email, met het kml- of kmz-bestand als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma op je PC en open deze email op je tablet óf smartphone. Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het groene Maps.Me logo).
Je kunt dit bestand na afloop ook weer gemakkelijk verwijderen in Maps.Me, kijk hier.
Wissen van een routelijn in Maps.Me gaat als volgt. Klik op het sterretje aan de onderzijde van de landkaart

Verschuif de groep die je net hebt ingevoerd naar links en verwijder óf klik op de 3 puntjes aan de rechterzijde en klik op Lijst verwijderen.


Voor meer info over het overzetten van het bestand bij een iPhone, kijk hier.
Als je de email opent op je smartphone, staat de naam van de bijlage genoteerd in een kader. Klik iets langer óf korter op de bijlage.

  Als je de bijlage iets langer ingedrukt houdt: Je krijgt dan aan de onderzijde te zien : Geef snel weer, Deel en Kopieer.
  Klik op Deel. Je krijgt nu een aantal iconen te zien (als je op de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien). .
  Klik op de icoon Maps.Me.

  Je krijgt dan een alert van Maps.Me te zien met het bericht dat de bladwijzers geüpload zijn.
  Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

  Je kunt de bijlage ook kort ingedrukt houden.
  Je krijgt dan ook de bestandscode te zien. Klik vervolgens rechtsboven op de "delen icoon"

  Voor de rest gaat het op de zelfde manier.


Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.
Als het kml-bestand niet opent op je android Samsung smartphone of tablet, kijk hier.
Klik op "Bijlage" óf "Resterende download", als je dit ziet staan. De bijlage wordt dan geladen. Klik vervolgens op het bestand en open dit in Maps.Me.


Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) .kml of .kmz bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


Total Commander - file manager

Als het bestand is overgebracht naar Maps.Me, geeft Maps.Me d.m.v. een alert aan als het uploaden gereed is. Klik op "Goed".


(klik op de afbeelding om te vergroten).
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Het bestand kan bestaan uit een routelijn (track), een routelijn met één of meer bladwijzers, óf alleen een aantal bladwijzers (routepunten). Om mogelijke verwarring te voorkomen, wordt het bestand dat je te zien krijgt (in deze info-website) een groep genoemd.

Om een groep (bestaat uit een routelijn en/of bladwijzers) te kunnen bekijken in Maps.Me, moet de groep "actief" zijn. Andere groepen die je juist niet wilt zien, moeten "niet-actief" zijn gemaakt. Dit kun je op de volgende manier aangeven:
Klik in Maps.Me op de icoon

De nieuwe groep die je net gemaakt hebt staat bovenaan en is "actief". Dit wordt aangegeven door de blauwe icoon
Je kunt een groep ook (tijdelijk) "niet-actief" maken door op de icoon te klikken. Deze verandert dan in een wit rondje. Bij nogmaals klikken, wordt de groep weer actief. De blauwe icoon kan er ook uitzien als
Handig is de mogelijkheid om te klikken op "Alles verbergen" en vervolgens één bladwijzer actief maken.


Als je een routelijn en/of bladwijzers wilt verwijderen of aanpassen, kijk hier.
Routelijnen (tracks) en bladwijzers (routepunten) kun je verwijderen of aanpassen door (onder de landkaart) te klikken op op de icoon

Als je op de 3 puntjes rechts naast de groep klikt, krijg je te zien
 1. Lijst instellingen - Je kunt de naam en omschrijving aanpassen (opties voor delen, werkt niet in deze versie van Maps.Me).
  Vergeet niet na afloop te klikken op Bewaar óf het V-teken rechtsboven.
 2. Van de kaart verbergen - groep (tijdelijk) niet actief maken
 3. Bestand exporteren - je hebt diverse mogelijkheden die je kunt aanklikken.
 4. Opties voor delen - werkt niet in deze versie van Maps.Me
 5. Lijst verwijderen - groep definitief verwijderen
Als je op de groep klikt, krijg je de onderdelen van de groep te zien (bijvoorbeeld tracks en bladwijzers óf alleen tracks) die je kunt wissen door op de naam te gaan staan en naar links te schuiven (iPhone, let op: niet herroepbaar!) of even ingedrukt te houden (android) (in plaats van te klikken op openen, kun je ook éénmaal klikken op de tekst).
Als je een routelijn importeert krijgt je soms (gevraagd óf ongevraagd) één of meer bladwijzers behorende bij deze route te zien. Deze worden op de landkaart aangegeven door

Een bladwijzer (routepunt) uit een groep, kun je (per stuk) aanpassen op de landkaart, bijvoorbeeld een andere kleur geven of in een andere groep plaatsen. Ook kun je hier aantekeningen maken of wijzigen, kijk hier
Wil je de tekst van een bladwijzer aanpassen, eventueel een link aanbrengen, kijk hier,
Als je beschikt over een iPhone met minimaal IOS 12, kun je ook een link aanbrengen naar een afbeelding of video in je iCloud. Dit gaat met de Kopieer iCloud-koppeling.
Op internet is veel info over deze mogelijkheid te vinden.
óf de kleur van de bladwijzer veranderen, dan moet je de bladwijzer op de landkaart aanklikken
Je krijgt op deze plaats dan een blauw rondje te zien. Schuif vervolgens het witte vlak onder de landkaart naar boven en klik op de blauwe tekst Bladwijzer bewerken.
Beneden staan 2 voorbeelden: In het linker voorbeeld is het witte vlak niet naar boven geschoven. In het rechter voorbeeld wel.
(klik op de afbeelding om te vergroten)
.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Je kunt nu de tekst aanpassen en de kleur van de bladwijzer veranderen. Je kunt ook eventueel ook nog de bladwijzer(s) verplaatsen naar een andere groep.
Vergeet niet (aan de bovenzijde) op Bewaar te klikken als je klaar bent, anders wordt er niets veranderd.
Een enkele bladwijzer kun je ook gemakkelijk verwijderen op de landkaart.
Klik in Maps.Me op de landkaart op de plaats waar de bladwijzer staat Je krijgt dan op deze plaats een blauw rondje te zien en er verschijnt informatie over deze bladwijzer.
Helemaal onderaan zie je een geel sterretje. Als je hierop klikt, wordt de bladwijzer (definitief) verwijderd, de gele kleur van het sterretje verdwijnt en het teken is verwijderd. Schuif na afloop het witte vlak met de tekst onder de landkaart naar beneden, óf klik op het kruisje in dit vlak. Het blauwe rondje verdwijnt dan ook.
Je kunt ook zelf bladwijzers aan een bestaande groep toevoegen op de landkaart. Let er dan wel op dat deze in de juiste groep geplaatst worden. Soms is het handig om deze nieuwe bladwijzers juist in een nieuw aan te maken groep te plaatsen.Bladwijzers worden in Maps.Me geplaatst in groepen. Alleen de groepen die actief zijn, krijg je te zien op de landkaart. Een groep kun je ook (tijdelijk) niet-actief maken. kijk hier.
Bladwijzers worden bij Maps.Me geplaatst (bewaard) in groepen.
Een bladwijzer wordt automatisch geplaatst in de groep die het laatste gebruikt is voor het maken van een bladwijzer, tenzij je dit anders aangeeft (je kunt de groep altijd naderhand veranderen).
Je kunt nieuwe bladwijzers plaatsen in de groep waar ook de routelijn staat óf juist de bladwijzer plaatsen in een nieuw aan te maken groep.

Let er wel op in welke groep je nieuwe (zelfgemaakte) bladwijzers plaatst. Het handigste is waarschijnlijk deze in de zelfde groep te plaatsen als waar de routelijn staat.

Je kunt er echter ook voor kiezen bladwijzers juist in een nieuw aan te maken (of andere) groep te plaatsen. Bestaande bladwijzers kun je ook altijd verplaatsen naar een andere groep.
Een voordeel is dan dat je groep met één druk op de knop (tijdelijk) aan- óf juist uit kunt zetten. Een groep kun je ook verwijderen

Voor meer info over het gebruik van "groepen" en het tijdelijk aan- en uitzetten (actief maken of juis niet-actief), zie verder de pagina "Het gebruik van Maps.Me" van de info-website.


De routelijn kan in veel gevallen (afhankelijk van het bestand dat je importeert) breder (dikker) of smaller (dunner) worden gemaakt. Ook de kleur veranderen, transparanter of niet meer zichtbaar maken, is soms mogelijk, kijk hier.
Als een groep bestaat uit een track (routelijn) en bladwijzers, kun je eventueel de track (routelijn) verwijderen. Verwijder in dit geval in Maps.Me de track van die groep. De bladwijzers blijven dan gewoon zichtbaar.
Ook kun je overwegen om 2 gelijke groepen te maken. In één wis je de track en de andere niet. Je kunt dan gemakkelijk "schakelen" tussen deze 2 groepen.


Overige aanpassingen kunnen alleen gebeuren in een KML bestand.
Eventueel kun je een bestaand KMZ bestand omzetten in een KML bestand. Dit omzetten kan op verschillende manieren. Handig is dit te doen m.b.v. Goole Earth, kijk hier.
Open het KMZ bestand in Google Earth.
Klik op opslaan en kies voor Plaats opslaan als...
In het kader, dat je nu te zien krijgt, staat de bestandsnaam aan de onderzijde en hier meteen beneden Opslaan al KMZ (*.kmz)

Klik op het pijltje rechts hiervan en klik vervolgens op Opslaan als KML (*.kml).
Het bestand is nu (onder de zelfde naam) opgeslagen als KML bestand.
Je kunt er ook voor kiezen het bestand een andere naam te geven.
Je kunt (aan de bovenzijde) aangeven in welke map het bestand moet worden opgeslagen.

Als je Google Earth wilt afsluiten, krijg je de vraag of je het bestand wilt opslaan of niet.
Kies voor Niet opslaan


Google Earth is gratis te downloaden op je PC
Let op, deze mogelijkheid moet op een PC óf laptop gebeuren en vereist enige ervaring met het gebruik van computers. Aanpassen zal ook niet bij alle bestanden lukken. Het is afhankelijk van het KML bestand.
Breedte van de track aanpassen.
Je moet het kml bestand openen met kladblok. Je krijgt dan tekst te zien. Ergens in het begin van de tekst zie je waarschijnlijk staan
(in plaats van 2.0 kan het ook een ander getal zijn bijvoorbeeld 3.0 of 4.0).

2.0 is hier de breedte van de track. Verander dit bijvoorbeeld in 6.0 (een andere waarde kan ook, maar 6.0 is een goede breedte). Wil je een dunne lijn, dan is 1.0 een goede keuze.
Verderop in de pagina kom je misschien nog een aantal keren tegen. Deze hoef je niet te veranderen om toch het resultaat dikte 6.0 te krijgen.
Je kunt de routelijn ook helemaal laten vervallen door een breedte op te geven van 0.0 Vervolgens moet je opslaan (overschrijven). Je kunt het bestand ook een andere naam geven. Je moet wel opslaan als kml bestand. Het beste kun je in dit geval ook de naam aanpassen


De kleur van de routelijn kun je ook veranderen:
Rood =
Blauw =
Groen =

Je kunt ook de transparantie van de kleur (color) aanpassen.
De kleurcode bestaat uit 8 eenheden (getallen en/of letters). De eerste 2 getallen/letters geven de mate van transparatie aan.
Als je deze eerste 2 cijfers/letters verandert in 00, is de routelijn (track) niet meer zichtbaar.


Meestal kun je de originele route die je op je PC gemaakt hebt ook op je PC afdrukken. Mocht dit niet gaan, of moeilijk, kijk hier.
In geval je de originele route niet kunt afdrukken, kun je ook een schermafdruk maken. Als je echter een (zelf op te geven) deel van het scherm wilt afdrukken, is het programma "Knipsel" van Microsoft handig (dit zit al in elke PC vanaf windows 7). Je moet het alleen activeren. Om te kijken hoe dit gaat, kun je in Google de zoekwoorden "Knipselprogramma" en "Microsoft" opgeven.


In geval je een bestaande fietsroute op internet wilt overzetten naar Maps.Me op je smartphone, kun je de website GPS-fietsroutes Nederland eens bekijken en een route "overzetten" als routelijn in Maps.Me. Er staat precies aangegeven hoe dit gaat. Je kunt de routelijn na afloop ook weer gemakkelijk verwijderen kijk hier

Soms zie je (op internet) in een website een wandeling of fietstocht die je wilt volgen, maar niet is te downloaden. Je kunt de routelijn vaak gemakkelijk zelf "na-tekenen" op een PC met het programma Afstandmeten en vervolgens overzetten (importeren) in Maps.Me (zie de "Tip" een paar regels verder).


2. Je kunt zelf een route (track) op een PC maken (uitzetten) en deze vervolgens als routelijn en/of bladwijzers zichtbaar maken in Maps.Me

Hier staan een aantal programma's, waarmee je een bestand kunt maken, dat je kunt overzetten naar Maps.Me. Ze zijn gratis te gebruiken.
 1. MyMaps van Google.
  Bladwijzers kun je overal plaatsen (je bent niet "gebonden" aan wegen of paden). Je kunt ze op de landkaart aangeven, maar dit kan ook door het opgeven van een zoekwoord (plaatsnaam óf coördinaten). Je kunt routelijnen maken die (automatisch) bestaande wegen volgen voor auto's, fietsers óf wandelaars. Ook kun je kiezen voor een rechte lijn verbinding tussen 2 punten. Het programma heeft verder een groot aantal opties.
  Voor een korte handleiding (alleen om op een PC een aantal routepunten en/of routelijnen in MyMaps te maken en deze vervolgens over te brengen naar Maps.Me), kijk hier

 2. Afstandmeten.nl
  In plaats van MyMaps van Google te gebruiken is het (gratis) programma Afstandmeten vaak handiger als je zelf een route wilt maken op een PC. Je kunt routelijnen maken die (automatisch) bestaande wegen volgen, óf je kunt rechte lijnen maken. Voor een voorbeeld, kijk hier.
  Als voorbeeld is hier de Wolfsslenkroute van Staatsbosbeer in Twente,
  Voor de website en de route, kijk hier

  De route is ongeveer 6 km lang en staat op de landkaart geel aangegeven.

  Met behulp van Afstandmeten kun je heel gemakkelijk zelf de routelijn maken. Gekozen is hier steeds voor kleine stukjes rechte lijnen (zie rechterzijde van de kaart, kies voor Plannen: Volg rechte lijn). Is de routelijn aangebracht, kun je deze opslaan: Geef (minimaal) een titel op en geef aan of de route alleen voor privé gebruik is óf ook door andere gebruikers bekeken mag worden. Vervolgens kun je de route exporteren als KML bestand naar Maps.Me (zie afbeelding)
  Markers kun je alleen aanbrengen als je het bestand eerst opslaat als GPX bestand, dat je vervolgens kunt overzetten in een KML bestand. Je zult de teksten waarschijnlijk moeten aanpassen in Maps.Me.
  (klik op de afbeelding om te vergroten).
  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Het programma heeft heel veel opties.
  Voor Afstandmeten op je PC, klik hier om het programma te openen. Je moet je wel (gratis) laten registreren, kijk hier.
  Registratie is alleen om routes op te slaan en later makkelijk terug te kijken. Per route kan aangegeven worden of deze alleen privé of ook door andere gebruikers bekeken mag worden.

  Bij login moet je een (zelfgekozen) gebruikersnaam opgeven.


  Klik aan de bovenzijde van het programma op Uitleg voor algemene informatie (eventuele reklame die je eerst te zien krijgt, kun je gewoon wegklikken).

  Je kunt de (zelfgemaakte) route opslaan en vervolgens als routelijn zichtbaar maken in Maps.Me.
  Als je Afstandmeten op je PC hebt staan, kun je Afstandmeten als app ook op je smartphone downloaden (iPhone en android) Op je smartphone kun je hier ook de route bekijken, die je gemaakt hebt op de PC.
  Voor info en downloaden voor de apps, voor android, kijk hier en voor iPhone, kijk hier

 3. Er bestaan ook diverse andere route-programma's, zoals bijvoorbeeld RouteYou, Route.nl, MyRoute-app, Fietsknoop, Nederland fietsland, Fietsnet, Wandelroutenetwerk.
  Je kunt hier bijvoorbeeld routes maken door gebruik te maken van fiets- of wandelknooppunten, maar je kunt natuurlijk ook routes maken geheel naar eigen idee. Voor meer info, kijk hier.
  Er worden hier 2 mogelijkheden aangegeven:
  1. Maak gebruik van wandel- en/of fietsknooppunten

   Op veel plaatsen in Nederland en België (en daar buiten) vind je wandel- en fietsknoopunten.
   Knooppunt-routes bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen die knooppunten lopen (in twee richtingen) bewegwijzerde verbindingsroutes. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met het knooppuntnummer.
   Er zijn vrij veel websites met landkaarten waarop wandel- én/of fietsknooppunten aangegeven staan,
   Vaak bieden deze websites de mogelijkheid om zelf een route op de landkaart te maken door de knooppunten volgens eigen idee met elkaar te verbinden en vervolgens op te slaan. Het opslaan kan in veel gevallen gebeuren als KML óf KMZ bestand, dat je kunt gebruiken om een routelijn te maken in Maps.Me. Vaak kun je alleen opslaan als een GPX bestand, dat je eerst moet omzetten in een KML bestand om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Om een route zichtbaar te maken in Maps.Me als een gekleurde routelijn, moet je eerst op een PC (laptop, óf groot formaat tablet) een route maken met een ander programma (dus niet met Maps.Me). De route moet je opslaan en vervolgens per email (óf cloud) overbrengen naar je smartphone.

   Je kunt bijvoorbeeld zelf een fietsroute maken langs knooppunten, met de Fietsroute planner met knooppunten van het programma Fietsknoop: kijk hier (openen op een PC óf laptop).
   Registratie is niet nodig, maar biedt wel wat meer mogelijkheden.
   Je kunt met dit programma (op je PC of laptop) een route maken door knooppunten op de landkaart aan te klikken.
   Je kunt de gemaakte route downloaden, (alleen als) een GPX bestand (klik in het programma Fietsknoop op GPS download en dit bestand wordt op je PC opgeslagen in de map Download).
   Dit bestand moet je omzetten naar een KML bestand want Maps.Me kan alleen KML bestanden omzetten. Op deze pagina staat aangegeven hoe dit gaat, kijk hier
   De KML route kun je vervolgens overzetten naar Maps.Me. Op deze pagina staat aangegeven hoe dit gaat, kijk hier
   Na overzetten in Maps.Me krijg je daar een gekleurde routelijn te zien met genummerde routepunten als bladwijzers (de nummers krijg je te zien als je de bladwijzer aanklikt). Zie het voorbeeld beneden.
   (klik op de afbeelding om te vergroten).
   Let op: Dit is een afbeelding, de knooppunten kun je hier niet aanklikken
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.


   Een enigszins vergelijkbaar programma is Fietsnet, kijk hier (openen op een PC óf laptop) en Nederland fietsland kijk hier (openen op een PC óf laptop).
   Ook hier kun je je zelf gemaakte route opslaan als GPX bestand, dat je weer moet omzetten in een KML bestand.
    Voor een programma met knooppunt-landkaarten, voor wandelaars en fietsers, kun je bijvoorbeeld kijken bij RouteYou kijk hier.
    RouteYou (voor PC, laptop óf groot formaat tablet). Het programma is Nederlandstalig. Binnen het gratis basis gebruik heb je hier een keuze uit veel landkaarten (bijvoorbeeld kaarten met knooppunten voor wandelen en fietsen) en routering (bijvoorbeeld mooiste en snelste wegen voor fietsen of wandelen)


    Landkaart RouteYou met wandel-knooppunten in de aangegeven gebieden
    (klik op de afbeelding om te vergroten).
    Klik op de afbeelding om terug te gaan.


    Landkaart RouteYou met fiets-knooppunten in de aangegeven gebieden
    (klik op de afbeelding om te vergroten).
    Klik op de afbeelding om terug te gaan.


    Voor meer info over RouteYou Klik hier.


    Je kunt ook kijken bij Route.nl, kijk hier,
    Route.nl heeft landkaarten met wandel- en fietsknooppunten in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.
    Om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me, moet je het programma Route.nl openen op een PC óf laptop. Je kunt hierop een route maken via knooppunten, die je als een routelijn zichtbaar kunt maken in Maps.Me.
    Registratie (gratis) is verplicht.
    De route is alleen op te slaan als GPX bestand.
    Dit GPX bestand moet je omzetten in een KML bestand om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me. In deze info website staat aangegeven hoe dit gaat.

    Hier beneden staat een voorbeeld hoe de routelijn er in Maps.Me uit komt te zien.
    (klik op de afbeelding om te vergroten).
    Klik op de afbeelding om terug te gaan.

    De bladwijzers kun je aanklikken. Je krijgt dan o.m. het nummer van het knooppunt te zien.

    Kijk verder (op een PC, laptop óf groot formaat tablet) bij
    https://www.route.nl/routeplanner
    Geef aan de linkerzijde op wandel- of fiets knooppunten.
    voor knooppunten op andere plaatsen.  2. Bepaal de route geheel naar eigen idee (dus niet alleen via knooppunten). Bladwijzers kun je overal plaatsen.

   Ook hier moet je eerst op een PC (laptop, óf groot formaat tablet) een route maken met een ander programma dan Maps.Me en vervolgens overbrengen naar je smartphone.

   Speciaal voor wandelaars: Wandelnet planner routemaker kijk hier (openen op een PC óf laptop).
   Je kunt kiezen uit
   Handmatig (= hemelsbreed )
   Wandelnetwerk (wegen en knooppunten staan oranje aangegeven)
   Over alle paden en wegen
   Klik op de icoon i voor meer info.
   Maak de route en klik op de icoon Download route GPX als je klaar bent. Het GPX bestand moet wel worden omgezet in een KML bestand voordat het kan worden overgezet naar Maps.Me, kijk hier

   Voor een soortgelijk programma met wandelknooppunten, kun je kijken bij Wandelroutenetwerk: kijk hier (openen op een PC óf laptop). Kies voor "Routeplanner"


   Een handig programma waar je een route kunt maken naar eigen idee (voor wandelaars, fietsers of autorijders) is MyRoute-app
   Om MyRoute-app te kunnen gebruiken, moet je je eerst laten registreren. Het gebruik van de basis-functionaliteit is gratis en voldoende om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Er bestaat ook een "betaalde" versie, met uiteraard veel meer mogelijkheden.
   Hier beneden staat een voorbeeld van een wandeling zoals deze er in Maps.Me uit komt te zien, gemaakt met het programma MyRoute-app (voor dit voorbeeld is één markeerpunt doelbewust buiten de weg geplaatst).
   (klik op de afbeelding om te vergroten).

   Let op: Dit is een afbeelding, de knooppunten kun je hier niet aanklikken
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   Voor meer informatie over MyRoute-app, kijk hier.
   Op deze pagina staan alleen mogelijkheden vermeld binnen de gratis basis functionaliteit en voor zover nodig om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.


  In geval je een wandelroute wilt samenstellen op basis van wandel-knooppunten en deze route vervolgens wilt overzetten als routelijn naar Maps.Me op je smartphone, kun je dit hier eens proberen. Er staat precies aangegeven hoe dit gaat. Je kunt de route na afloop ook weer gemakkelijk verwijderen kijk hier

3. Je kunt (een groep) routepunten (en/of tracks) in Maps.Me exporteren naar een andere smartphone óf een PC

Het bestand wordt als KMZ bestand geëxporteerd.
In geval van export naar een smartphone, moet hier de app Maps.Me staan.
Klik in Maps.Me op de icoon

Klik op de drie puntjes rechts naast het bestand dat je wilt exporteren. Klik op "Bestand exporteren" en verstuur dit als bijlage van een email bericht.
De ontvanger van de email (op een smartphone) moet de bijlage nu delen met Maps.Me (voor iPhone/iPad moet je de bijlage iets langer ingedrukt houden en kiezen voor "Kopieer naar Maps.Me"). De bladwijzers worden nu overgezet naar Maps.Me.
Op een soortgelijke manier kun je op je PC de bijlage openen met bijvoorbeeld Google Earth.

4. Een track maken met een outdoor GPS toestel óf een GPS app op je smartphone en deze in Maps.Me tonen als een gekleurde routelijn.

Je kunt zelf een track maken van je wandeling, fietstocht of autorit met een GPS toestel (bijvoorbeeld Garmin outdoor GPS), maar je kunt hiervoor ook een GPS tracker app op je smartphone gebruiken. De track wordt, ná overzetten in Maps.Me, weergegeven als een gekleurde routelijn, kijk hier


Als een app (elke app) de gps-locatie van je smartphone gebruikt, wordt dit aan de bovenzijde van het scherm in de statusbalk van je smartphone weergegeven, ook als de app gesloten is (tenzij je hebt aangegeven dat de toegang tot de locatie altijd toegestaan is).
Bij android zie je dan dit teken
Bij iPhone wordt dit d.m.v. een blauwe kleur aangegeven (bij iPhone 8 en ouder wordt de gehele statusbalk blauw gekleurd, bij iPhone X en nieuwer zie je een blauwe ballon achter de tijd).


Engelstalige informatie (en FAQ) van Maps.Me vind je bij "Instellingen". Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Klik op Instellingen. Scroll naar beneden en open Hulp. Wil je Maps.Me een kompliment geven, of heb je juist (ineens) een probleem, dan kun je ook regelrecht kontakt opnemen met Maps.Me. Klik op Feedback. Hier kun je (in het Engels?) algemene feedback doorgeven of een fout melden.

Deze info website is samengesteld op basis van eigen ervaringen. Er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.

© copyright: Hans Hoff, bijgewerkt tot 5-4-2021

Heb je op- of aanmerkingen over deze website? Geef dit s.v.p. door