Maps.Me

Deze info website is te bekijken op een PC, laptop, tablet óf smartphone.

Importeren van routes in Maps.Me

Via internet kun je op je PC of laptop veel wandel- en fietsroutes en tracks downloaden, vervolgens importeren in Maps.Me en daar zichtbaar maken d.m.v. een gekleurde lijn (track).

Voor een voorbeeld hoe zo'n gekleurde routelijn en/of routepunten er op je smartphone uit komt te zien, klik hier
Tevens staat hier, d.m.v. een voorbeeld, aangegeven hoe je zo'n routelijn kunt maken in Maps.Me.

Het KML of KMZ bestand overbrengen naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email met het kml- of kmz-bestand als bijlage aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma en open deze email op je tablet óf smartphone. Deel de bijlage met Maps.Me. Voor meer info iPhone of iPad, kijk hier.
Om Maps.Me te kunnen gebruiken, moet je smartphone beschikken over het besturingsysteem iOS 11.0 of nieuwer.
Als je de email opent op je smartphone, staat de naam van de bijlage genoteerd in een kader. Klik op de bijlage.
Afhankelijk van je toestel krijg je nu te zien:

Als je de bijlage iets langer ingedrukt houdt:
Je kunt de bijlage ook kort ingedrukt houden.
Je krijgt dan ook de bestandscode te zien. Klik vervolgens rechtsboven op de "delen icoon"(pijltje naar boven in een vierkantje). Dit geldt voor alle versie iOS.

Zie je de icoon Kopieer naar Maps.Me nog steeds niet, klik dan hier
Dit geldt ook voor gebruikers van Maps.Me, waar vanaf ongeveer november/december 2019 de Maps.Me icoon niet meer te zien is en het overzetten dus niet lukt.
Als het kml of kmz-bestand niet opent op je Samsung tablet of smartphone, kijk hier.
Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) .kml of .kmz bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


Total Commander - file manager

In plaats van het bestand als bijlage van een email te versturen, kan dit ook d.m.v. een cloud, kijk hier.
Voordat je gaat overzetten via een cloud is het handig te weten hoe het overzetten d.m.v. een email gaat. Wil je overzetten m.b.v. een cloud is enige ervaring met het gebruik ervan wel noodzakelijk.


Als je bijvoorbeeld beschikt over iCloud van Apple, óf GoogleDrive voor android, op je smartphone én PC, kun je deze cloud, in plaats van een email, ook heel goed gebruiken voor het overbrengen van je routelijn-bestanden op een PC naar Maps.Me op je smartphone.
Als je veel routelijn-bestanden hebt, is dit best handig. Je kunt ze allemaal opslaan in een eigen directory in je cloud. Dit is dan meteen je back-up. Namen van bestanden kun je eventueel veranderen, hetgeen de overzichtelijkheid vaak ten goede zal komen. Als je nu een route wilt gaan volgen, kopieer je deze van de cloud naar Maps.Me en na afloop wis je het vervolgens weer in Maps.Me.
In geval je zelf in Maps.Me bladwijzers bij een "routelijn" wilt maken, let er dan wel op dat deze in de zelfde groep komen te staan als de routeljn.


iCloud van Apple: eerste 5 GB gratis te gebruiken, alleen voor iphone en ipad. Voor een PC moet je iCloud voor windows downloaden. Je smartphone en PC moeten met elkaar gesynchronseerd zijn.
GoogleDrive voor android: eerste 15 GB gratis te gebruiken. Je smartphone en PC moeten allebei beschikken over GoogleDrive en met elkaar gesynchroniseerd zijn.

Als het bestand is overgebracht naar Maps.Me (per email óf cloud) geeft Maps.Me aan als het uploaden gereed is.
Het bestand kan bestaan uit een routelijn (track), een routelijn met één of meer bladwijzers, óf alleen een aantal bladwijzers (routepunten). Om mogelijke verwarring te voorkomen, wordt het bestand dat je te zien krijgt (in deze info-website) een groep genoemd.

Om een groep (bestaat uit een routelijn en/of bladwijzers) te kunnen bekijken in Maps.Me, moet de groep "actief" zijn. Andere groepen die je juist niet wilt zien, moeten "niet-actief" zijn gemaakt. Dit kun je op de volgende manier aangeven:
Klik in Maps.Me op de icoon Kies voor Bladwijzers: De nieuwe groep die je net gemaakt hebt staat bovenaan en is "actief". Dit wordt aangegeven door de blauwe icoon
Je kunt een groep ook (tijdelijk) "niet-actief" maken door op de icoon te klikken. Deze verandert dan in een wit rondje. Bij nogmaals klikken, wordt de groep weer actief. De blauwe icoon kan er ook uitzien als
Maps.Me biedt op deze pagina tevens de mogelijkheid van een automatische cloud opslag voor backups van bladwijzers (en tracks) aan. Wil je hier (gratis) gebruik van maken, klik dan op "Aanmelden". Als je aangemeld bent, verandert de tekst AANMELDEN in "Bladwijzers herstellen".
Als je de landkaart opent en gaat bewegen (lopen, fietsen, o.i.d.), wordt je Huidige Positie altijd precies op de landkaart aangeven door het middelpunt van de pijl, kijk hier.
Je Huidige Positie is precies in het midden van het blauwe pijltje (zie de witte stip in het voorbeeld).

Omdat de route op de landkaart afgebeeld staat als een "lijn" (en/of d.m.v. bladwijzers), is deze goed te volgen.
Misschien moeten er ook nog landkaarten gedownload worden, kijk hier.
Maps.Me maakt gebruik van detail landkaarten.
Nederland is "opgedeeld" in 24 detail-landkaarten (totaal ongeveer 1000 MB)
België uit 10 landkaarten (totaal ongeveer 250 MB).
Je kunt bijvoorbeeld op de landkaart van Maps.Me inzoomen op een aantal punten van de routelijn. Als er detail landkaarten gedownload moeten worden, wordt dit door een schermpje aangegeven. Het downloaden gaat min of meer automatisch.

Omvat de routelijn een groot gebied, dan kun je ook in Maps.Me aangeven dat je landkaarten wilt downloaden (een detail landkaart, óf, in één keer, alle detail landkaarten van een geheel land). Dit gaat alsvolgt:
Klik op de 3 streepjes aan de onderzijde van het scherm. Klik vervolgens op "Gedownloade kaarten". Je krijgt hier een overzicht van de landkaarten die op dit moment gedownload zijn. Als je op de landen klikt, krijg je een overzicht van de detail-landkaarten die gedownload zijn. Je kunt ook het gebruikte geheugen bekijken. Landkaarten kun je ook gemakkelijk wissen.
Als je nieuwe landkaarten (detailkaarten óf een heel land) wilt downloaden, klik dan op het + teken. Je kunt hier aangeven dat je een landkaart wil downloaden. Ook wordt aangegeven uit hoeveel detailkaarten een land (of gebied) bestaat.

Als je bijvoorbeeld met vakantie gaat en het beschikbare geheugen van je toestel het toelaat, is het misschien handig als je (van te voren) de landkaarten van een heel land te downloaden. Je wist de kaarten dan weer na afloop.


Als je beweegt (autorijden, fietsen, wandelen) is het handig als de "beweegrichting" op de landkaart naar boven wijst. Bij het veranderen van richting "draait" de landkaart, kijk hier.
Aan de rechterzijde van de landkaart zie je een blauwe pijl in een wit rondje,
(de pijl wijst schuin naar boven en staat op een vaste plaats op het scherm. Zie je deze pijl niet, kijk hier
Zie je deze pijl niet, maar wel een cirkeltje met een puntje in het midden, klik dan eerst hier op.

Als je met je vingers de landkaart verschuift, verandert deze blauwe pijl in een cirkeltje met een puntje in het midden
Als je hierop klikt, verschuift de kaart weer terug naar de vorige positie en verandert het cirkeltje weer in

Je kunt er voor kiezen dat de pijl in het midden altijd naar boven gericht is (en dus de richting die je beweegt) De landkaart draait dan mee als de "beweeg"-richting verandert.
Je kunt ook aangeven dat de landkaart altijd weergegeven moet worden in noord-zuid richting (dus niet meedraait bij het veranderen van de richting).
Door wisselend op de pijltjes (aan de rechterzijde) en te klikken kun je gemakkelijk "schakelen" tussen deze 2 mogelijkheden.


Als de kaart niet in noord-zuid richting staat, zie je de kompas icoon op de landkaart staan.
Als je hierop klikt, komt de landkaart weer in noord-zuid richting en verdwijnt de icoon.
De kompas icoon is niet te zien als op de landkaart een route óf navigatie getoond wordt.

Let op dat de richting die de pijl aangeeft onbetrouwbaar is als je niet beweegt en/of als er geen bestemmingspunt is opgegeven. Des te sneller je beweegt (fietsen i.p.v. wandelen) des te betrouwbaarder is de richtingpijl.

Als je het in de praktijk lastig of onhandig vindt om de routelijn te "volgen", kun je tijdens het wandelen een (tijdelijke) bladwijzer maken op een (willekeurige) plaats (ongeveer of op de routelijn), waar je naar toe wilt lopen. Je verwijdert de bladwijzer weer als je deze plaats bereikt hebt. Voor meer info, kijk hier.
Maak de bladwijzer de plaats waar je naar toe wilt lopen. Deze plaats kan volstrekt willekeurig zijn. Je krijgt hier dan een blauwe cirkel te zien. Klik op het sterretje aan de onderzijde van de landkaart.

Het sterretje wordt dan geel: je hebt nu in de blauwe cirkel een bladwijzer gemaakt

Klik daarna op de icoon

en je krijgt de route te zien vanaf de plaats waar je bent tot de nieuwe bladwijzer.
Je moet wel de soort route aangeven door op één van de iconen boven in het groene vlak te klikken, auto, fietser of wandelaar.
Voor fietsers of wandelaars wordt (aan de onderzijde) tevens hoogtes aangegeven. Je kunt alleen het verschil in hoogte aflezen tussen de plaats waar je bent en het opgegeven routepunt. Je krijgt een grafiekje te zien met het hoogteverloop (niet de hoogtes) van de route.
De route vervalt automatisch als je de plaats bereikt hebt. Wil je eerder stoppen dan moet je klikken op de pijl aan de bovenzijde in het groene vlak. Zolang er niet gestopt is, blijft Maps.Me actief (bijvoorbeeld te merken in het batterij gebruik).
Vergeet niet het routepunt te wissen als je de plaats bereikt hebt. Dit gaat als volgt: Klik op de plaats op de landkaart waar de bladwijzer staat en klik vervolgens op het gele sterretje beneden. De gele kleur verdwijnt en de bladwijzer is nu (definitief) verwijderd.


Als je een route naar een punt hebt gemaakt, kun je eventueel ook een navigatie naar dit punt opvragen. Op de pagina "Het gebruik van Maps.Me" van deze info website staat beschreven hoe dit gaat, kijk hier.
Let er dat de navigatie voor wandelaars helaas niet goed wordt aangegeven.
Je krijgt in het blauwe vlak boven niet de afstand tot de volgende afslag te zien, maar alleen de totale afstand (over de wandelweg) van start- tot bestemmingspunt.
Er is alleen gesproken instructie voor autorijders en fietsers en niet voor wandelaars.


Als je een routelijn en/of bladwijzers wilt verwijderen of aanpassen, kijk hier.
Routelijnen (tracks) en bladwijzers (routepunten) kun je verwijderen of aanpassen door te klikken op op de icoon Kies voor Bladwijzers. Klik op de 3 puntjes (bij "lijst instellingen" kun je de naam en de beschrijving aanpassen).
HANDLEIDINGEN geeft toeristische informatie. De inhoud wordt bepaald door de makers van Maps.Me. Je kunt de handleidingen downloaden en de verschillende categoriën bekijken.. Als je hier uiteindelijk iets wilt downloaden dan moet er (meestal) betaald worden.

Als je op de 3 puntjes rechts naast de tekst klikt, kun je de naam van de groep veranderen en/of informatie toevoegen (óf wijzigen). Je kunt hier de groep openen, exporteren, delen óf verwijderen. Als je de naam van de groep wil veranderen of informatie toevoegen, klik dan op "lijst instelling" (vergeet niet na afloop te klikken op "bewaar" óf het V-teken rechtsboven, als je iets in de tekst aangepast hebt en wilt bewaren). Als je de groep wilt delen, zijn er een aantal mogelijkheden (kijk bij opties voor delen). Wil je de groep wissen, klik dan op "lijst verwijderen".
In plaats van op de 3 puntjes te klikken, kun je ook op de groep klikken en vervolgens op "meer". Hier krijg je ongeveer de zelfde informatie als het klikken op de 3 puntjes.
Als je op de groep klikt, krijg je de onderdelen van de groep te zien (bijvoorbeeld tracks en bladwijzers óf alleen tracks) die je kunt wissen door op de naam te gaan staan en naar links te schuiven (iPhone, let op: niet herroepbaar!) of even ingedrukt te houden (android) (in plaats van te klikken op openen, kun je ook éénmaal klikken op de tekst).
Als je een routelijn importeert krijgt je soms (gevraagd óf ongevraagd) één of meer bladwijzers behorende bij deze route te zien. Deze worden op de landkaart aangegeven door

Een enkele bladwijzer (routepunt) uit een groep, kun je aanpassen op de landkaart, bijvoorbeeld een andere kleur geven of in een andere groep plaatsen. Ook kun je hier aantekeningen maken of wijzigen, kijk hier
Wil je de tekst van een bladwijzer aanpassen, eventueel een link aanbrengen, kijk hier,
Als je beschikt over een iPhone met minimaal IOS 12, kun je ook een link aanbrengen naar een afbeelding of video in je iCloud. Dit gaat met de Kopieer iCloud-koppeling.
Op internet is veel info over deze mogelijkheid te vinden.
óf de kleur van de bladwijzer veranderen, dan moet je de bladwijzer op de landkaart aanklikken
Je krijgt op deze plaats dan een blauw rondje te zien. Schuif vervolgens het witte vlak onder de landkaart naar boven en klik op de blauwe tekst Bladwijzer bewerken.
Beneden staan 2 voorbeelden: In het linker voorbeeld is het witte vlak niet naar boven geschoven. In het rechter voorbeeld wel.
(klik op de afbeelding om te vergroten)
.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Je kunt nu de tekst aanpassen en de kleur van de bladwijzer veranderen. Je kunt ook eventueel ook nog de bladwijzer(s) verplaatsen naar een andere groep.
Vergeet niet op Bewaar te klikken als je klaar bent, anders wordt er niets veranderd.
Een enkele bladwijzer kun je ook gemakkelijk verwijderen op de landkaart. Klik in Maps.Me op de landkaart op de plaats waar de bladwijzer staat Je krijgt op deze plaats een blauw rondje te zien en er verschijnt informatie over deze bladwijzer Helemaal onderaan zie je een geel sterretje. Als je hierop klikt, wordt de bladwijzer (definitief) verwijderd, de gele kleur verdwijnt en het teken is verwijderd. Schuif na afloop de tekst onder de landkaart naar beneden. Het blauwe rondje verdwijnt dan ook.
Je kunt ook zelf bladwijzers aan een bestaande groep toevoegen. Let er dan wel op dat deze in de juiste groep geplaatst worden. Soms is het handig om deze nieuwe bladwijzers in een nieuw aan te maken groep te plaatsen.


Bladwijzers worden in Maps.Me geplaatst in groepen. Alleen de groepen die actief zijn, krijg je te zien op de landkaart. Een groep kun je ook (tijdelijk) niet-actief maken. kijk hier.
Bladwijzers worden bij Maps.Me geplaatst (bewaard) in groepen.
Een bladwijzer wordt automatisch geplaatst in de groep die het laatste gebruikt is voor het maken van een bladwijzer, tenzij je dit anders aangeeft (je kunt de groep altijd naderhand veranderen).
Je kunt nieuwe bladwijzers plaatsen in de groep waar ook de routelijn staat óf juist de bladwijzer plaatsen in een nieuw aan te maken groep.
Let er wel op in welke groep je nieuwe (zelfgemaakte) bladwijzers plaatst. Het handigste is waarschijnlijk deze in de zelfde groep te plaatsen als waar de routelijn staat.
Je kunt er echter ook voor kiezen bladwijzers juist in een nieuw aan te maken (of andere) groep te plaatsen. Bestaande bladwijzers kun je ook altijd verplaatsen naar een andere groep.
Een voordeel is dan dat je groep met één druk op de knop (tijdelijk) aan- óf juist uit kunt zetten. Een groep kun je ook verwijderen
Voor meer info over het gebruik van "groepen" en het tijdelijk aan- en uitzetten (actief maken of juis niet-actief), zie verder de pagina "Het gebruik van Maps.Me" van de info-website.


De routelijn kan in veel gevallen (afhankelijk van het bestand dat je importeert) breder (dikker) of smaller (dunner) worden gemaakt. Ook de kleur veranderen, transparanter of niet meer zichtbaar maken, is soms mogelijk, kijk hier.
Als een groep bestaat uit een track (routelijn) en bladwijzers, kun je eventueel de track (routelijn) verwijderen. Verwijder in dit geval in Maps.Me de track van die groep. De bladwijzers blijven dan gewoon zichtbaar.
Ook kun je overwegen om 2 gelijke groepen te maken. In één wis je de track en de andere niet. Je kunt dan gemakkelijk "schakelen" tussen deze 2 groepen.


Overige aanpassingen kunnen alleen gebeuren in een KML bestand.
Eventueel kun je een bestaand KMZ bestand omzetten in een KML bestand. Dit omzetten kan op verschillende manieren. Handig is dit te doen m.b.v. Goole Earth, kijk hier.
Open het KMZ bestand in Google Earth.
Klik op opslaan en kies voor Plaats opslaan als...
In het kader, dat je nu te zien krijgt, staat de bestandsnaam aan de onderzijde en hier meteen beneden Opslaan al KMZ (*.kmz)

Klik op het pijltje rechts hiervan en klik vervolgens op Opslaan als KML (*.kml).
Het bestand is nu (onder de zelfde naam) opgeslagen als KML bestand.
Je kunt er ook voor kiezen het bestand een andere naam te geven.
Je kunt (aan de bovenzijde) aangeven in welke map het bestand moet worden opgeslagen.

Als je Google Earth wilt afsluiten, krijg je de vraag of je het bestand wilt opslaan of niet.
Kies voor Niet opslaan


Google Earth is gratis te downloaden op je PC
Let op, deze mogelijkheid moet op een PC óf laptop gebeuren en vereist enige ervaring met het gebruik van computers. Aanpassen zal ook niet bij alle bestanden lukken. Het is afhankelijk van het KML bestand.
Breedte van de track aanpassen.
Je moet het kml bestand openen met kladblok. Je krijgt dan tekst te zien. Ergens in het begin van de tekst zie je waarschijnlijk staan
(in plaats van 2.0 kan het ook een ander getal zijn bijvoorbeeld 3.0 of 4.0).

2.0 is hier de breedte van de track. Verander dit bijvoorbeeld in 6.0 (een andere waarde kan ook, maar 6.0 is een goede breedte). Wil je een dunne lijn, dan is 1.0 een goede keuze.
Verderop in de pagina kom je misschien nog een aantal keren tegen. Deze hoef je niet te veranderen om toch het resultaat dikte 6.0 te krijgen.
Je kunt de routelijn ook helemaal laten vervallen door een breedte op te geven van 0.0 Vervolgens moet je opslaan (overschrijven). Je kunt het bestand ook een andere naam geven. Je moet wel opslaan als kml bestand. Het beste kun je in dit geval ook de naam aanpassen


De kleur van de routelijn kun je ook veranderen:
Rood =
Blauw =
Groen =

Je kunt ook de transparantie van de kleur (color) aanpassen.
De kleurcode bestaat uit 8 eenheden (getallen en/of letters). De eerste 2 getallen/letters geven de mate van transparatie aan.
Als je deze eerste 2 cijfers/letters verandert in 00, is de routelijn (track) niet meer zichtbaar.


Meestal kun je de originele route die je op je PC gemaakt hebt ook op je PC afdrukken. Mocht dit niet gaan, of moeilijk, kijk hier.
In geval je de originele route niet kunt afdrukken, kun je ook een schermafdruk maken. Als je echter een (zelf op te geven) deel van het scherm wilt afdrukken, is het programma "Knipsel" van Microsoft handig (dit zit al in elke PC vanaf windows 7). Je moet het alleen activeren. Om te kijken hoe dit gaat, kun je in Google de zoekwoorden "Knipselprogramma" en "Microsoft" opgeven.


Behalve routes importeren, zijn er meer mogelijkheden. Hier beneden staan er 3.


Je kunt (een groep) routepunten (en/of tracks) in Maps.Me exporteren naar een andere smartphone óf een PC

Het bestand wordt dan als KMZ bestand geëxporteerd.
Op deze smartphone moet wel de app Maps.Me staan.
Klik in Maps.Me op de icoon
Kies voor "Bladwijzers" en klik op de drie puntjes rechts naast het bestand dat je wilt exporteren. Klik op "Bestand exporteren" en verstuur dit als bijlage van een email bericht.
De ontvanger van de email (op een smartphone) moet de bijlage nu delen met Maps.Me (voor iPhone/iPad moet je de bijlage iets langer ingedrukt houden en kiezen voor "Kopieer naar Maps.Me"). De bladwijzers worden nu overgezet naar Maps.Me.
Op een soortgelijke manier kun je op je PC de bijlage openen met bijvoorbeeld Google Earth.
In Google Earth kun je dit bestand eventueel weer gemakkelijk omzetten in een KML bestand, kijk hier.
Open het KMZ bestand in Google Earth.
Klik op opslaan en kies voor Plaats opslaan als...
In het kader, dat je nu te zien krijgt, staat de bestandsnaam aan de onderzijde en hier meteen beneden Opslaan al KMZ (*.kmz)

Klik op het pijltje rechts hiervan en klik vervolgens op Opslaan als KML (*.kml).
Het bestand is nu (onder de zelfde naam) opgeslagen als KML bestand.
Je kunt er ook voor kiezen het bestand een andere naam te geven.
Je kunt (aan de bovenzijde) aangeven in welke map het bestand moet worden opgeslagen.

Als je Google Earth wilt afsluiten, krijg je de vraag of je het bestand wilt opslaan of niet.
Kies voor Niet opslaan


Google Earth is gratis te downloaden op je PCJe kunt zelf een route op een PC maken (uitzetten) en deze vervolgens als routelijn en/of bladwijzers zichtbaar maken in Maps.Me

Hier staan een aantal programma's. waarmee je een KMZ/KML bestand kunt maken, die je kunt overzetten naar Maps.Me. Ze zijn gratis te gebruiken.
 1. MyMaps van Google.
  Bladwijzers kun je overal plaatsen (je bent niet "gebonden" aan wegen of paden). Je kunt ze op de landkaart aangeven, maar dit kan ook door het opgeven van een zoekwoord (plaatsnaam óf coördinaten). Je kunt routelijnen maken die (automatisch) bestaande wegen volgen voor auto's, fietsers óf wandelaars. Ook kun je kiezen voor een rechte lijn verbinding tussen 2 punten. Het programma heeft verder een groot aantal opties.
  Voor een korte handleiding (alleen om op een PC een aantal routepunten en/of routelijnen in MyMaps te maken en deze vervolgens over te brengen naar Maps.Me), kijk hier

 2. Web-editor van Maps.Me
  Web-editor is een programma gemaakt door Maps.Me en hierdoor heel geschikt voor het overzetten van bladwijzers en/of routelijnen naar Maps.Me. De opzet van Web-editor is enigszins te vergelijken met MyMaps van Google. Het is allemaal iets eenvoudiger: Routelijnen die je in web-editor kunt maken, zijn rechte verbindingen tussen 2 punten en volgen dus niet de wegen, zoals met het hier boven genoemde MyMap wel kan. Voor meer info, kijk hier

 3. RouteYou, Route.nl, MyRoute-app.
  Er bestaan ook route-programma's , met andere mogelijkheden, bijvoorbeeld het gebruik wandel- en/of fietsknooppunten, kijk hier.
  Er worden hier 2 mogelijkheden aangegeven:
  1. Maak gebruik van wandel- en/of fietsknooppunten Op veel plaatsen in Nederland en België (en daar buiten) vind je wandel- en fietsknoopunten.
   Knooppunt-routes bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen die knooppunten lopen (in twee richtingen) bewegwijzerde verbindingsroutes. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met het knooppuntnummer.
   Er zijn vrij veel websites met landkaarten waarop wandel- én/of fietsknooppunten aangegeven staan,
   Vaak bieden deze websites de mogelijkheid om zelf een route op de landkaart te maken door de knooppunten volgens eigen idee met elkaar te verbinden en vervolgens op te slaan. Het opslaan kan in veel gevallen gebeuren als KML óf KMZ bestand, dat je kunt gebruiken om een routelijn te maken in Maps.Me. Vaak kun je alleen opslaan als een GPX bestand, dat je eerst moet omzetten in een KML bestand om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Om een route zichtbaar te maken in Maps.Me als een gekleurde routelijn, moet je eerst op een PC (laptop, óf groot formaat tablet) een route maken met een ander programma (dus niet met Maps.Me). De route moet je opslaan en vervolgens per email (óf cloud) overbrengen naar je smartphone.
   Voor een programma met "knooppunt-landkaarten" kun je bijvoorbeeld kijken bij RouteYou kijk hier.
   RouteYou (voor PC, laptop óf groot formaat tablet). Het programma is Nederlandstalig. Binnen het gratis basis gebruik heb je hier een keuze uit veel landkaarten (bijvoorbeeld kaarten met knooppunten voor wandelen en fietsen) en routering (bijvoorbeeld mooiste en snelste wegen voor fietsen of wandelen)


   Landkaart RouteYou met wandel-knooppunten in de groen aangegeven gebieden
   (klik op de afbeelding om te vergroten).
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.


   Landkaart RouteYou met fiets-knooppunten in de groen aangegeven gebieden
   (klik op de afbeelding om te vergroten).
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.


   Voor meer info over RouteYou Klik hier.

   Er zijn meer programma's, je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken bij Route.nl, kijk hier,
   Route.nl heeft landkaarten met wandel- en fietsknooppunten in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.
   Om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me, moet je het programma Route.nl openen op een PC óf laptop. Je kunt hierop een route maken via knooppunten, die je als een routelijn zichtbaar kunt maken in Maps.Me.
   Registratie (gratis) is verplicht.
   De route is alleen op te slaan als GPX bestand.
   Dit GPX bestand moet je omzetten in een KML bestand om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me. In deze info website staat aangegeven hoe dit gaat.

   Hier beneden staat een voorbeeld hoe de routelijn er in Maps.Me uit komt te zien.
   (klik op de afbeelding om te vergroten).
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   De bladwijzers kun je aanklikken. Je krijgt dan o.m. het nummer van het knooppunt te zien.

   Kijk verder (op een PC, laptop óf groot formaat tablet) bij
   https://www.route.nl/routeplanner
   Geef aan de linkerzijde op wandel- of fiets knooppunten.
   voor knooppunten op andere plaatsen.

  2. Bepaal de route geheel naar eigen idee. Bladwijzers kun je overal plaatsen. Ook hier moet je eerst op een PC (laptop, óf groot formaat tablet) een route maken met een ander programma dan Maps.Me en vervolgens overbrengen naar je smartphone.

   Een handig programma om een route te maken naar eigen idee is MyRoute-app
   Om MyRoute-app te kunnen gebruiken, moet je je eerst laten registreren. Het gebruik van de basis-functionaliteit is gratis en voldoende om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Er bestaat ook een "betaalde" versie, met uiteraard veel meer mogelijkheden. Op deze pagina worden alleen de mogelijkheden vermeld binnen de gratis basis functionaliteit en voor zover nodig om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Voor meer informatie over MyRoute-app, kijk hier
  Deze programma's hebben over het algemeen een "meer recreatieve" opzet dan bijvoorbeeld MyMaps óf Web-editor. Je kunt vaak kiezen uit "mooie route", route voor "recreatief fietsen", e.d. Routes kun je ook meestal opslaan (voor privé gebruik óf ook voor gebruik door derden). Er is aandacht voor P.O.I (Points Of Interest) enz.

 4. ITNConv
  Dit programma is enigszins gedateerd voor wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Het voordeel is het groot aantal landkaarten dat je als layer kunt gebruiken.
  Het programma moet je downloaden op je PC of laptop. Voor het gebruik is wel internet nodig.
  Het programma heeft een grote keus aan landkaarten. Je kunt routepunten overal op de landkaart aanbrengen (je kunt ook aangeven dat ze automatisch op de dichtbijzijnde weg geplaatst moeten worden). Je kunt ook kiezen om coördinaten op te geven óf zoekwoorden. De gegevens kun je opslaan als KML bestand en kan dus via een email (of cloud) worden overgebacht naar Maps.Me. Voor een voorbeeld hoe dit er in Maps.Me uit komt te zien, kijk hier
  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  De routepunten zijn in dit voorbeeld volstrekt willekeurig op de landkaart geplaatst (en dus niet gebonden aan wegen of paden). De routepunten worden in Maps.Me zichtbaar als bladwijzers.
  ITNConv is een gratis programma (er is geen registratie nodig) en in het Nederlands te downloaden.
  Het programma is heel bruikbaar voor wandelaars of fietsers als het om niet al te veel routepunten gaat. Je kunt gemakkelijk met je smartphone (en met behulp van Maps.Me) van het ene naar het andere routepunt (bladwijzers) lopen of fietsen m.b.v. van een route óf navigatie van Maps.Me. Je kunt natuurlijk ook je Huidige Positie op de routelijn blijven volgen, óf de GPS mogelijkheid (kompas) van Maps.Me gebruiken.
  Bijzonder aan dit programma is dat je (op een PC) bestanden met een groot aantal extensies kunt openen en/of opslaan.
  Voor meer info over ITNConv Klik hier


Leg de wandeling, fietstocht of autorit die je maakt vast met een GPS tracker app.

De track die je dan maakt, kun je gemakkelijk en snel overzetten als gekleurde routelijn in Maps.Me.

Met Maps.Me zelf kun je geen tracks maken, maar er zijn veel apps waarmee dit wel kan. Als je de track wilt overzetten naar Maps.Me moet de track-app een KML export mogelijkheid hebben.
Gebruik je een iPhone, dan kun je de app Map Tracks - gps logger eens proberen. De opzet is zeer envoudig (weinig opties) en is gratis te gebruiken. De app (Zweeds- en Engels-talig) is ontwikkeld in Zweden. In praktijk zeer geschikt om een track over te zetten naar Maps.Me (als KML bestand): Je krijgt na afloop een Trip log te zien. Je kunt hier de afgelegde afstand, de tijdsduur en de gemiddelde snelheid aflezen. De app maakt gebruik van het gratis GPS signaal. Wifi of mobiel internet zijn niet nodig, ook niet voor het overzetten van het bestand naar Maps.Me. voor meer info over deze app, klik hier
Als je de app wilt proberen, geef dan op dat je toegang tot je locatie toestaat bij gebruik van de app. Dit gebruik is gratis (mobiele netwerken zijn niet nodig).
Let wel op dat de toegang tot je locatie blijft bestaan totdat je de track afsluit in Map-tracks. De toegang tot je locatie kan ook blijven bestaan nadat je de trip log van Map-tracks hebt geopend. Klik in dit geval op start en meteen weer op stop.
Als een app de gps-locatie van je smartphone gebruikt, wordt dit bovenaan het scherm in de statusbalk van je smartphone weergegeven, ook als de app gesloten is.
Bij android zie je dan dit teken
Bij iPhone wordt dit d.m.v. een blauwe kleur aangegeven (bij iPhone 8 en ouder wordt de gehele statusbalk blauw gekleurd, bij iPhone X en nieuwer zie je een blauwe ballon achter de tijd).