Maps.Me

Alhoewel deze info-website goed te bekijken is op een PC, laptop, tablet óf smartphone, kun je hier het beste de PC, laptop of tablet gelijktijdig gebruiken met je smartphone.

Importeren van routes in Maps.Me

Via internet kun je op je PC of laptop veel wandel- en fietsroutes en tracks downloaden, vervolgens importeren in Maps.Me en daar zichtbaar maken d.m.v. een gekleurde lijn (track). Voor een voorbeeld, kijk hier.
Voorbeeld van een routelijn (track) in Maps.Me
Op de eerste afbeelding zie je de landkaart zonder de routelijn.
Op de tweede afbeelding zie je de zelfde landkaart met de routelijn.
Als je gaat wandelen kun je de rode lijn goed volgen omdat je Huidige Positie ook op de landkaart wordt aangegeven.
(klik op de afbeelding om te vergroten).
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Eventueel kun je ook nog eigen bladwijzers opnemen, bijvoorbeeld van plaatsen die je wilt bezoeken, POI's (Points Of Interrest). Zie beneden,
(klik op de afbeelding om te vergroten).
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Tijdens het wandelen kun je bijvoorbeeld een bladwijzer maken van een punt op op de routelijn, waar je naar toe wilt lopen, kijk hier.
Klik op de landkaart op de plaats waar je een bladwijzer wilt maken. Je krijgt hier dan een blauwe cirkel te zien. Klik op het sterretje aan de onderzijde van de landkaart. Dit wordt dan geel: je hebt nu een bladwijzer gemaakt.
Een bladwijzer wissen gaat net zo gemakkelijk. Klik op de plaats op de landkaart waar de bladwijzer staat en klik vervolgens op het sterretje beneden. De bladwijzer is nu (definitief) verwijderd.

Vervolgens kun je de route naar dit punt opvragen.
Als je bij dit nieuwe punt bent, kun je deze bladwijzer weer wissen door op het gele sterretje beneden te klikken.

De kleur van de bladwijzer is hier blauw, maar deze kan gemakkelijk veranderd worden. Ook kun je bij elke bladwijzer persoonlijke aantekeningen maken. Bij deze aantekeningen kun je tekst "plakken" en links aanbrengen
(voor het openen van deze links moet je wel gebruik kunnen maken van internet).

Voor het maken van een nieuwe (zelfgemaakte) bladwijzer, en voor het aanpassen van bestaande bladwijzers, kijk hier.
Een bladwijzer maken gaat als volgt: Klik op de landkaart op het punt waar je een bladwijzer wilt hebben (als je de plaats verkeerd hebt aangegeven, klik dan opnieuw op de goede plaats).
Klik beneden de landkaart op het sterretje. Het sterretje wordt nu geel van kleur en de bladwijzer is opgeslagen.
Bladwijzers kun je ook maken door het opgeven van een zoekwoord of coördinaten (in deze website staat bij "gebruik" meer info over deze mogelijkheden)

Je kunt eventueel altijd ook nog allerlei wijzigingen in de bladwijzer aanbrengen (je moet hiervoor de bladwijzer op de landkaart aanklikken), bijvoorbeeld
 • Kleur van de bladwijzer veranderen.
 • De groep waarin deze bladwijzer staat veranderen, óf de bladwijzer plaatsen in een nieuw aan te maken groep.
  Let er wel op in welke groep je deze nieuwe (zelfgemaakte) bladwijzers plaatst. Het handigste is waarschijnlijk deze in de zelfde groep te plaatsen als waar de routelijn staat.
  Je kunt er echter ook voor kiezen bladwijzers juist in een nieuw aan te maken (of andere) groep te plaatsen. Bestaande bladwijzers kun je ook verplaatsen naar een andere groep.
  Een voordeel is dan dat je deze groep met (alleen) bladwijzers met één druk op de knop aan- óf juist uit kunt zetten.
 • Persoonlijke aantekeningen bij deze bladwijzer maken.
Het "aanpassen" in de hier genoteerde 3 gevallen gaat op de volgende manier:
Klik de bladwijzer aan op de landkaart, schuif het witte vlak onder de landkaart naar boven en Klik op Bladwijzer bewerken.
Als je iets aanpast, vergeet dan niet na afloop op BEWAAR te klikken, anders wordt er niets veranderd.


In plaats van een gekleurde lijn krijg je in Maps.Me soms routepunten, óf een kombinatie van beide, te zien, kijk hier.
Het resultaat in Maps.Me kan wisselend zijn omdat het afhankelijk is van het aangeboden materiaal.
Soms krijg je een routelijn (track) te zien met routepunten. Ook kan de kleur van de lijn per geval anders zijn (1e afbeelding een gele lijn en 2e afbeelding een rode lijn). Soms krijg je geen lijn (track) te zien maar alleen routepunten. Soms een kombinatie van routelijn en routepunten.
(bijgaande 2 afbeeldingen als voorbeeld zijn hier gedownload van de website http://www.wandelen in doorwerth.nl)

(klik op de afbeeldingen om te vergroten)
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Bestaande routes op internet zijn vaak opgeslagen in het GPS formaat (bestandsnaam.gpx) óf in het formaat gebruikt door Google Earth (bestandsnaam.kml óf bestandsnaam.kmz).
GPX staat voor GPS eXchange format - KML is een afkorting van Keyhole Markup Language. Een KMZ bestand is een "ingepakte" versie van een KML bestand
Maps.Me kan alleen KML of KMZ bestanden importeren. Een GPX bestand moet eerst worden omgezet in een KML bestand. Hoe dit omzetten gaat, kijk hier.
Er bestaat een handig gratis online programma waarmee je een GPX bestand gemakkelijk kunt omzetten in een KML bestand. Het programma heet GPX2KML. Daarna moet het KML bestand worden overgebracht naar je smartphone of tablet.
De werking is als volgt: Download eerst een route van internet (op je PC óf laptop) en klik daarna HIER om GPX2KML te openen.
Geef in het scherm, dat je te zien krijgt, de volgende mogelijkheden aan:
 1. Select conversion: GPX to KML.
 2. Convert file: Blader naar het bestand dat je wilt omzetten (converteren)
 3. Options: Vink alle 3 options aan (waypoint, track, route)
 4. Klik op CONVERT. Je krijgt dan een nieuw scherm te zien.
 5. Je kunt in dit nieuwe scherm aangeven dat je een landkaart (Google maps) met de route wilt zien (view the file with Google Maps). Je kunt aangeven "kaart" of "satelliet". De kaart is te vergroten of te verkleinen.
  Je kunt de kaart ook afdrukken. Aan te raden is om eerst een afdrukvoorbeeld te maken. Mocht het afdrukken niet gaan, of dat je het formaat van de afbeelding te groot vindt, dan kun je een schermafdruk van de landkaart (of een gedeelte er van) maken en deze afdrukken en/of opslaan
  kijk hier.
  Je kunt een "schermafdruk" maken van de gehele pagina. Dit gaat op de volgende manier: Druk gelijktijdig de toetsen CONTROL  en  P in. Je krijgt dan eerst een printer-scherm te zien. Klik op "Eigenschappen" en geef als afdrukstand "liggend" op.

  In geval het afdrukken niet op deze manier gaat, óf maar een deel van de landkaart wilt afdrukken, kun je het Knipprogramma van Microsoft gebruiken. Het programma is door Microsoft al op de meeste computers geïnstalleerd, maar niet geactiveerd. Op internet is veel info over het programma te vinden, bijvoorbeeld  support.microsoft
 6. Je moet nu het KML-bestand, dat gemaakt is, opslaan. Klik hiervoor op download your file here.
 7. Het bestand wordt op je PC of laptop opgeslagen in de map "downloads", tenzij je hebt aangegeven dat dit ergens anders moet gebeuren. Als je de map "download" niet kunt vinden, kijk hier.
  De map “downloads” vind je in het "verkenner"-scherm (klik op de "startknop" en vervolgens op "verkenner"). Helemaal aan de linkerzijde zie je nu op het scherm staan: “downloads”. Klik hier op om het bestand te vinden.

  Een andere manier om het "verkenner" scherm te openen, is door gelijktijdig op de windows toets en de toets E klikken.


  Mocht je het “verkenner”-scherm te klein vinden, klik dan op de windows toets in kombinatie met het pijltje naar boven.


  Bekijk goed onder welke naam het bestand wordt opgeslagen, want de oorspronkelijk naam is gewijzigd: er staan nu een paar letters en/of cijfers vóór. Deze letters en/of cijfers zijn iedere keer anders.


Het KML of KMZ bestand overbrengen naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email met het kml- of kmz-bestand als bijlage aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma en open deze email op je tablet óf smartphone. Deel de bijlage met Maps.Me (voor iPhone/iPad moet je de bijlage iets langer ingedrukt houden en kiezen voor "Kopieer naar Maps.Me").
Als het kml of kmz-bestand niet opent op je Samsung tablet of smartphone, kijk hier.
Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) .kml of .kmz bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


Total Commander - file manager

In plaats van het bestand als bijlage van een email te versturen, kan dit ook d.m.v. een cloud, kijk hier.
Voordat je gaat overzetten via een cloud is het handig te weten hoe het overzetten d.m.v. een email gaat. Wil je overzetten m.b.v. een cloud is enige ervaring met het gebruik ervan wel noodzakelijk.


Als je bijvoorbeeld beschikt over iCloud van Apple, óf GoogleDrive voor android, op je smartphone én PC, kun je deze cloud, in plaats van een email, ook heel goed gebruiken voor het overbrengen van je routelijn-bestanden op een PC naar Maps.Me op je smartphone.
Als je veel routelijn-bestanden hebt, is dit best handig. Je kunt ze allemaal opslaan in een eigen directory in je cloud. Dit is dan meteen je back-up. Namen van bestanden kun je eventueel veranderen, hetgeen de overzichtelijkheid vaak ten goede zal komen. Als je nu een route wilt gaan volgen, kopieer je deze van de cloud naar Maps.Me en na afloop wis je het vervolgens weer in Maps.Me.
In geval je zelf in Maps.Me bladwijzers bij een "routelijn" wilt maken, let er dan wel op dat deze in de zelfde groep komen te staan als de routeljn.


iCloud van Apple: eerste 5 GB gratis te gebruiken, alleen voor iphone en ipad. Voor een PC moet je iCloud voor windows downloaden. Je smartphone en PC moeten met elkaar gesynchronseerd zijn.
GoogleDrive voor android: eerste 15 GB gratis te gebruiken. Je smartphone en PC moeten allebei beschikken over GoogleDrive en met elkaar gesynchroniseerd zijn.

Als je het bestand gaat overbrengen naar Maps.Me (per email óf cloud) geeft Maps.Me aan als het uploaden gereed is.
Het bestand kan bestaan uit een routelijn (track), een routelijn met één of meer bladwijzers, óf alleen een aantal bladwijzers (routepunten). Om mogelijke verwarring te voorkomen, wordt het bestand dat je te zien krijgt (in deze info-website) een groep genoemd.

Om een groep (bestaat uit een routelijn en/of bladwijzers) te kunnen bekijken in Maps.Me, moet de groep "actief" zijn. Andere groepen die je juist niet wilt zien, moeten "niet-actief" zijn gemaakt. Dit kun je op de volgende manier aangeven:
Klik in Maps.Me op de icoon Kies voor Bladwijzers: De nieuwe groep die je net gemaakt hebt staat bovenaan en is "actief". Dit wordt aangegeven door de blauwe icoon
Je kunt een groep ook (tijdelijk) "niet-actief" maken door op de icoon te klikken. Deze verandert dan in een wit rondje. Bij nogmaals klikken, wordt de groep weer actief. De blauwe icoon kan er ook uitzien als
Maps.Me biedt op deze pagina tevens de mogelijkheid van een automatische cloud opslag voor backups van bladwijzers (en tracks) aan. Wil je hier (gratis) gebruik van maken, klik dan op "Aanmelden". Als je aangemeld bent, verandert de tekst AANMELDEN in "Bladwijzers herstellen".
Als je de landkaart opent en gaat bewegen (lopen, fietsen, o.i.d.), wordt je Huidige Positie altijd precies op de landkaart aangeven door het middelpunt van de pijl, kijk hier.
Je Huidige Positie is precies in het midden van het blauwe pijltje (zie de witte stip in het voorbeeld).

Omdat de route op de landkaart afgebeeld staat als een "lijn" (en/of d.m.v. bladwijzers), is deze goed te volgen. Let op dat de richting die de pijl aangeeft meestal niet juist is, omdat er geen bestemmingspunt is opgegeven.
Misschien moet je ook nog landkaarten downloaden, kijk hier.
Dit kunnen detail landkaarten, land kaarten van een heel gebied of land zijn.
Je kunt bijvoorbeeld de landkaart van Maps.Me inzoomen op een aantal punten van de routelijn. Als er kaarten gedownload moeten worden, wordt dit door een schermpje aangegeven. Het downloaden gaat min of meer automatisch.

Omvat de routelijn een groot gebied, dan kun je ook in Maps.Me aangeven dat je kaarten wilt downloaden. Dit gaat alsvolgt:
Klik op de 3 streepjes aan de onderzijde van het scherm. Klik vervolgens op "Gedownloade kaarten". Je krijgt hier een overzicht van de landkaarten die op dit moment gedownload zijn. Als je op de landen klikt, krijg je een overzicht van de detail-landkaarten die gedownload zijn. Je kunt ook het gebruikte geheugen bekijken. Landkaarten kun je ook gemakkelijk wissen.
Als je nieuwe landkaarten (detailkaarten óf een heel land) wilt downloaden, klik dan op het + teken. Je kunt hier aangeven dat je een landkaart wil downloaden. Ook wordt aangegeven uit hoeveel detailkaarten een land (of gebied) bestaat.

Als je bijvoorbeeld met vakantie gaat en het beschikbare geheugen van je toestel het toelaat, is het misschien handig als je (van te voren) de landkaarten van een heel land te downloaden. Je wist de kaarten dan weer na afloop.


Als je beweegt (autorijden, fietsen, wandelen) is het handig als de "beweegrichting" op de landkaart naar boven wijst. Bij het veranderen van richting "draait" de landkaart, kijk hier.
Aan de rechterzijde van de landkaart zie je een blauwe pijl in een wit rondje,
(de pijl wijst schuin naar boven en staat op een vaste plaats op het scherm. Zie je deze pijl niet, kijk hier
Zie je deze pijl niet, maar wel een cirkeltje met een puntje in het midden, klik dan eerst hier op.

Als je met je vingers de landkaart verschuift, verandert deze blauwe pijl in een cirkeltje met een puntje in het midden
Als je hierop klikt, verschuift de kaart weer terug naar de vorige positie en verandert het cirkeltje weer in

Je kunt er voor kiezen dat de pijl in het midden altijd naar boven gericht is (en dus de richting die je beweegt) De landkaart draait dan mee als de "beweeg"-richting verandert.
Je kunt ook aangeven dat de landkaart altijd weergegeven moet worden in noord-zuid richting (dus niet meedraait bij het veranderen van de richting).
Door wisselend op de pijltjes (aan de rechterzijde) en te klikken kun je gemakkelijk "schakelen" tussen deze 2 mogelijkheden.


Als de kaart niet in noord-zuid richting staat, zie je de kompas icoon op de landkaart staan.
Als je hierop klikt, komt de landkaart weer in noord-zuid richting en verdwijnt de icoon.
De kompas icoon is niet te zien als op de landkaart een route óf navigatie getoond wordt.

Als je de de routelijn volgt, is het soms handig om een "tijdelijk" bestemmingspunt (aangegeven door een blauw rondje) te maken ergens op de routelijn en vervolgens de route (óf navigatie) naar dit punt op te vragen bij Maps.Me.
Zodra je dit punt genaderd bent, kun je deze "tijdelijke" route laten vervallen door op de pijl naar links in het groene vlak aan de bovenzijde te klikken. Maak eventueel weer een nieuw tijdelijk bestemmingspunt aan.
Als de route bestaat uit bladwijzers, kun je natuurlijk de route opvragen naar elke bladwijzer. Als je dit doet vanaf de plaats waar je bent (je Huidige Positie), kun je ook de navigatie opvragen door te klikken op Vooral voor auto´s is dit handig (gebruik wel de auto-icoon aan de bovenzijde). Als je de navigatie wilt stoppen, klik op op de 3 streepje beneden de landkaart (iPhone) óf op het grijze pijltje (android) en vervolgens op
"Thuis" (maar ook onderweg) kun je de route (volgens Maps.Me) opvragen tussen twee willekeurige gekozen punten (bijvoorbeeld ergens op de routelijn). Behalve de route, krijgt je ook de afstand, reistijd en hoogteverschil te zien, kijk hier
Geef een willekeurig startpunt op de landkaart aan (bijvoorbeeld ergens op de routelijn). Klik je op de icoon

Het startpunt verandert dan in een blauw rondje met een witte rand.
Breng een bestemmingspunt aan.
Klik op de icoon

Het bestemmingspunt verandert in een geblokte vlag.
Je krijgt vervolgens de route tussen deze 2 punten te zien, de afstand en de reistijd.
Als je (aan de bovenzijde in het groene vlak) opgeeft dat het gaat om een wandel- of fietsroute (wandel of fiets icoon), krijg je tevens het hoogteverschil over dit traject te zien. Bovendien krijg je een grafiekje te zien met het hoogteverloop (niet de hoogtes) van de route.

Als je de door Maps.Me aangegeven route weer wilt verwijderen, klik dan op de pijl "naar links" in het groene vlak aan de bovenzijde.
Klikken op de blauwe icoon heeft hier geen zin, want je kunt alleen een navigatie opvragen vanuit je Huidige Positie.Op de afbeelding beneden zie je een voorbeeld: 7 routepunten verbonden door "hemelbreed" routelijnen.
De routepunten zijn hier "door je zelf" aangebracht op een PC m.b.v. een routeprogramma Er is hier gekozen voor "hemelsbreed routes", je kunt de routepunten op iedere willekeurige plaats aanbrengen. Vervolgens is het bestand overgebracht naar Maps.Me op een smartphone.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

In Maps.Me kun je aangeven (dit kan overal, dus ook thuis of tijdens de wandeling) dat je de werkelijk wandel- of fietsroute wilt zien van een (willekeuring) punt naar een ander (willekeurig) punt.
In dit voorbeeld wordt gekozen voor het blauwe startpunt en het routepunt aan de rechterzijde.
Let op dat Maps.Me altijd de kortste route aangeeft.
Je kunt dus bijvoorbeeld geen rondrit opgeven. Je kunt wel tussenstops aangeven, (zie een paar regels verder).
Je krijgt nu dit te zien:
(klik op de afbeelding om te vergroten).
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Je kunt ook de afstand van dit traject aflezen (1,7km), de verwachte wandeltijd (24 min) en het hoogteverschil (niet de werkelijke hoogte) van het traject (33 m). Dit wordt ook grafisch weergegeven.

Afhankelijk van het gebruik, kun je de track (routelijn) ook wissen in Maps.Mr, zodat je alleen de routepunten ziet en niet de routelijnen.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Alhoewel je in Maps.Me geen rondrit kunt opgeven, kun je (als je niet te veel bladwijzers hebt aangebracht) de hele route bekijken door het maken van tussenstops. Je kunt er maximaal 3 aanbrengen (A, B en C).
Breng in dit geval het begin- en eindpunt dicht bij elkaar aan en maak daarna de tussenstops in de richting van de wandeling. De wandeling ziet er dan alsvolgt uit:
(klik op de afbeelding om te vergroten).
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Routepunten zoals in dit voorbeeld kun je maken op een PC met (bijvoorbeeld) het programma MyRoute-app of ITNConv. Wil je meer informatie, klik hier voor MyRoute-app

klik hier voor ITNCnv

.
Meestal kun je de originele route die je op je PC gemaakt hebt ook op je PC afdrukken. Mocht dit niet gaan, of moeilijk, kijk hier.
In geval je de originele route niet kunt afdrukken, kun je ook een schermafdruk maken. Als je echter een (zelf op te geven) deel van het scherm wilt afdrukken, is het programma "Knipsel" van Microsoft handig (dit zit al in elke PC vanaf windows 7). Je moet het alleen activeren. Om te kijken hoe dit gaat, kun je in Google de zoekwoorden "Knipselprogramma" en "Microsoft" opgeven.Je kunt (een groep) routepunten (en/of tracks) in Maps.Me exporteren naar een andere smartphone

Op deze smartphone moet wel de app Maps.Me staan. Klik in Maps.Me op de icoon
Kies voor "Bladwijzers" en klik op de drie puntjes rechts naast het bestand dat je wilt exporteren. Klik op "Bestand exporteren" en verstuur dit als bijlage van een email bericht.
De ontvanger van de email moet de bijlage nu delen met Maps.Me (voor iPhone/iPad moet je de bijlage iets langer ingedrukt houden en kiezen voor "Kopieer naar Maps.Me").
De bladwijzers worden nu overgezet naar Maps.Me.


Je kunt zelf een route op een PC maken en deze vervolgens als routelijn en/of bladwijzers zichtbaar maken in Maps.Me

Hier staan een aantal programma's. waarmee je een KMZ/KML bestand kunt maken, die je kunt overzetten naar Maps.Me. Ze zijn gratis te gebruiken.
 1. MyMaps van Google. Zowel routelijnen als bladwijzers kun je maken in diverse kleuren. Bladwijzers kun je overal plaatsen (je bent niet "gebonden" aan wegen of paden). Bladwijzers kun je op de landkaart aangeven, maar dit kan ook door het opgeven van een zoekwoord (plaatsnaam óf coördinaten). Het programma heeft een groot aantal opties.
  Voor een korte handleiding (alleen om op een PC een aantal routepunten en/of routelijnen in MyMaps te maken en deze vervolgens over te brengen naar Maps.Me), kijk hier

 2. Web-editor van Maps.Me  
  Web-editor is een programma gemaakt door Maps.Me en hierdoor heel geschikt voor het overzetten van bladwijzers en/of routelijnen naar Maps.Me. De opzet van Web-editor is enigszins te vergelijken met MyMaps van Google. Het is allemaal iets eenvoudiger: bladwijzers en/of routelijnen aanbrengen op een PC, vervolgens overbrengen naar Maps.Me op je smartphone en klaar.
  Voor meer info zie de pagina Web-editor van Maps.Me van deze info website, óf kijk hier

 3. RouteYou, Route.nl, MyRoute-app.
  Er bestaan ook route-programma's , met andere mogelijkheden, bijvoorbeeld het gebruik wandel- en/of fietsknooppunten, kijk hier.
  Er worden hier 2 mogelijkheden aangegeven:
  1. Maak gebruik van wandel- en/of fietsknooppunten Op veel plaatsen in Nederland en België (en daar buiten) vind je wandel- en fietsknoopunten.
   Knooppunt-routes bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen die knooppunten lopen (in twee richtingen) bewegwijzerde verbindingsroutes. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met het knooppuntnummer.
   Er zijn vrij veel websites met landkaarten waarop wandel- én/of fietsknooppunten aangegeven staan,
   Vaak bieden deze websites de mogelijkheid om zelf een route op de landkaart te maken door de knooppunten volgens eigen idee met elkaar te verbinden en vervolgens op te slaan. Het opslaan kan in veel gevallen gebeuren als KML óf KMZ bestand, dat je kunt gebruiken om een routelijn te maken in Maps.Me. Vaak kun je alleen opslaan als een GPX bestand, dat je eerst moet omzetten in een KML bestand om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Om een route zichtbaar te maken in Maps.Me als een gekleurde routelijn, moet je eerst op een PC (laptop, óf groot formaat tablet) een route maken met een ander programma (dus niet met Maps.Me). De route moet je opslaan en vervolgens per email (óf cloud) overbrengen naar je smartphone.
   Voor een programma met "knooppunt-landkaarten" kun je bijvoorbeeld kijken bij RouteYou kijk hier.
   RouteYou (voor PC, laptop óf groot formaat tablet). Het programma is Nederlandstalig. Binnen het gratis basis gebruik heb je hier een keuze uit veel landkaarten (bijvoorbeeld kaarten met knooppunten voor wandelen en fietsen) en routering (bijvoorbeeld mooiste en snelste wegen voor fietsen of wandelen)


   Landkaart RouteYou met wandel-knooppunten in de groen aangegeven gebieden
   (klik op de afbeelding om te vergroten).
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.


   Landkaart RouteYou met fiets-knooppunten in de groen aangegeven gebieden
   (klik op de afbeelding om te vergroten).
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.


   Voor meer info over RouteYou Klik hier.

   Er zijn meer programma's, je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken bij Route.nl, kijk hier,
   Route.nl heeft landkaarten met wandel- en fietsknooppunten in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.
   Om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me, moet je het programma Route.nl openen op een PC óf laptop. Je kunt hierop een route maken via knooppunten, die je als een routelijn zichtbaar kunt maken in Maps.Me.
   Registratie (gratis) is verplicht.
   De route is alleen op te slaan als GPX bestand.
   Dit GPX bestand moet je omzetten in een KML bestand om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me. In deze info website staat aangegeven hoe dit gaat.

   Hier beneden staat een voorbeeld hoe de routelijn er in Maps.Me uit komt te zien.
   (klik op de afbeelding om te vergroten).
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   De bladwijzers kun je aanklikken. Je krijgt dan o.m. het nummer van het knooppunt te zien.

   Kijk verder (op een PC, laptop óf groot formaat tablet) bij
   https://www.route.nl/routeplanner
   Geef aan de linkerzijde op wandel- of fiets knooppunten.
   voor knooppunten op andere plaatsen.

  2. Bepaal de route geheel naar eigen idee. Bladwijzers kun je overal plaatsen. Ook hier moet je eerst op een PC (laptop, óf groot formaat tablet) een route maken met een ander programma dan Maps.Me en vervolgens overbrengen naar je smartphone.

   Een handig programma om een route te maken naar eigen idee is MyRoute-app
   Om MyRoute-app te kunnen gebruiken, moet je je eerst laten registreren. Het gebruik van de basis-functionaliteit is gratis en voldoende om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Er bestaat ook een "betaalde" versie, met uiteraard veel meer mogelijkheden. Op deze pagina worden alleen de mogelijkheden vermeld binnen de gratis basis functionaliteit en voor zover nodig om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
   Voor meer informatie over MyRoute-app, kijk hier
  Deze programma's hebben over het algemeen een minder "zakelijke" opzet dan bijvoorbeeld MyMaps óf Web-editor. Je kunt vaak kiezen uit "mooie route", route voor "recreatief fietsen", e.d. Routes kun je ook meestal opslaan (voor privé gebruik óf ook voor gebruik door derden). Er is aandacht voor P.O.I (Points Of Interest) enz. Al met al, programma's met een "hoger vereniging gehalte".

 4. ITNConv
  Dit programma is enigszins gedateerd voor wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Het voordeel is het groot aantal landkaarten dat je als layer kunt gebruiken. Voor meer info, kijk hier
  Bijzonder aan dit programma is dat je (op een PC) bestanden met een groot aantal extensies kunt openen en/of opslaan.