Maps.Me
 
Deze pagina kun je bekijken op smartphone en PC.

1. Importeren van routes in Maps.Me

Het overbrengen van een route op een PC of laptop, naar je smartphone, als routelijn gebeurt op een andere manier dan van een route op je smartphone, als routelijn naar de zelfde smartphone. In deze info website staan beide mogelijkheden aangegeven.
Als je geen of weinig ervaring hebt met het gebruik van Maps.Me, kun je het beste eerst een route op een PC bekijken en downloaden. Bovendien is de informatie die je op een PC of laptop te zien krijgt, vaak uitgebreider dan op een smartphone.

Een routelijn in Maps.Me kun je op de volgende manier manier maken:

Open de website waar de route staat en download de route. Om te kunnen gebruiken voor Maps.Me moet dit een KML óf GPX bestand zijn.
Het downloaden gaat net zo gemakkelijk op een PC (laptop) als op een smartphone. Je krijgt een schermpje te zien waarop je kunt aangeven of je het bestand wilt openen óf opslaan. Kies voor opslaan. Er wordt vervolgens gevraagd deze keuze te bevestigen.
Als je een KML bestand downloadt (bestandnaam.kml), dan kun je het bestand rechtstreeks overbrengen (delen) naar Maps.Me. De route (routelijn) en/of markeerpunten (bladwijzers) worden daar dan zichtbaar. De kleur van de markeerpunten kun je in Maps.Me eventueel veranderen.
Als je een GPX bestand downloadt (bestandnaam.gpx), dan moet je dit bestand eerst omzetten (converteren) in een KML bestand, aangezien Maps.Me alleen KML bestanden kan importeren. Een handig (gratis) online programma waarmee je een GPX bestand gemakkelijk kunt omzetten (converteren) naar een KML bestand, is GPX2KML. Voor meer info over het gebruik en/of het openen van GPX2KML,
klik hier om de info te zien (en te sluiten)

Download eerst de route van internet
Klik daarna HIER om GPX2KML te openen.
  Je moet GPX2KML openen en gebruiken op het zelfde toestel als waar het bestand gedownload is
Geef in het scherm, dat je te zien krijgt, de volgende mogelijkheden aan:

 1. Select conversion: GPX to KML.
 2. Convert file, (Kies bestand): Blader naar het bestand dat je wilt converteren (omzetten)
 3. Options:
  Vink aan Waypoints, Tracks en Routes.
  Zip Archive moet je niet aanvinken.
 4. Klik op CONVERT. Je krijgt dan een nieuw scherm te zien. Als het omzetten goed gebeurd is, krijg je in een groen vlakje te zien: The file was converted.

 5. Je moet nu dit nieuwe KML-bestand, dat gemaakt is, opslaan. Klik hiervoor op Download your new file here

  (Mogelijk krijg je eerst een reclame boodschap te zien - deze kun je gewoon sluiten)
  Geef in het volgende schermpje aan Bestand opslaan (en dus niet "Openen met").
  Klik op O.K. en het nieuwe bestand wordt nu opgeslagen in de zelfde map als het oorspronkelijke GPX bestand.

 6. Bekijk goed onder welke naam het bestand is opgeslagen, want de oorspronkelijk naam is gewijzigd: er staan nu een paar letters en/of cijfers vóór. Deze letters en/of cijfers zijn iedere keer anders.
Als het KML bestand overgezet is naar Maps.Me (en als routelijn en/of bladwijzers te bekijken is), kun je het GPX en KML bestand, dat opgeslagen is, gewoon verwijderen.
Je kunt er ook voor kiezen om het KML bestand te bewaren als een back-up.

Je moet GPX2KML openen en gebruiken op het zelfde toestel als waar het bestand gedownload is. Het KML bestand dat hier door GPX2KML aangemaakt wordt (wordt opgeslagen in de zelfde map waarin het GPX bestand is opgeslagen), kun je "overbrengen" naar Maps.Me op je smartphone.

2 voorbeelden, hoe je een routelijn in Maps.Me kunt maken:
klik hier om de info te zien (en te sluiten)

In deze 2 voorbeelden staat aangegeven hoe je een routelijn in Maps.Me kunt maken.


Voorbeeld 1 Wandeling van 5,32 km langs het Kootwijkerveen op de Veluwe (Gelderland). Er is gekozen voor deze wandeling, die je op internet kunt vinden, omdat deze goed is te bekijken op een PC óf smartphone. Je kunt kiezen om de route te downloaden als KML bestand óf GPX bestand.
Je kunt het bestand overzetten" als routelijn in Maps.Me op een smartphone klik hier

Voorbeeld 2 Fietstocht van 25 km in Drenthe. Je kunt deze fietstocht op internet vinden en goed bekijken op een PC óf smartphone. De route kun je alleen downloaden als GPX bestand, klik hier


 1. Het KML bestand overbrengen van een PC naar Maps.Me op een smartphpone gaat op de volgende manier: Stuur een email, met het KML bestand als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma op je PC en open deze email op je smartphone.
  Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het groene Maps.Me logo). Voor meer info over het overzetten van het bestand bij een iPhone óf android.
  klik hier om de info te zien (en te sluiten)

  iPhone

  Als je de email opent op je smartphone, staat de naam van het KML bestand genoteerd in een kader. Klik iets langer óf korter op de bijlage in het kader.

   Als je de bijlage iets langer ingedrukt houdt, krijg je de bestandscode te zien met aan de onderzijde de keuze mogelijkheden: Geef snel weer, Bewaar in Bestanden, Deel en Kopieer.
   Klik op Deel. Je krijgt nu een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien). .
   Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

   Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:


   Je krijgt nu een alert van Maps.Me te zien met het bericht dat de bladwijzers geüpload zijn.
   Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan (bij iPhone) op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

   Je kunt de bijlage ook kort ingedrukt houden.
   Je krijgt dan ook de bestandscode te zien. Klik vervolgens rechtsboven op de "delen icoon"

   Voor de rest gaat het op de zelfde manier.


  Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.


  Android

  Als het kml-bestand niet opent op je android Samsung smartphone of tablet:
  Klik op "Bijlage" óf "Resterende download", als je dit ziet staan. De bijlage wordt dan geladen. Klik vervolgens op het bestand en open dit in Maps.Me.


  Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) KML bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


  Total Commander - file manager


 2. Als je de route bekeken en ook gedownload hebt op een smartphone, klik dan op het KML bestand op je smartphone en deel het bestand met Maps.Me.
  • Voor meer info over het delen van het bestand op een iPhone:
   klik hier om de info te zien (en te sluiten)

   Je kunt het KML bestand op 2 manieren openen:
   • Kort klikken: Je krijgt nu allemaal tekst te zien, Klik aan de onderzijde op het "deel" icoon.
   • óf
   • Klikken en even ingedrukt houden: Klik op "Deel" of op de "deel" icoon.

   Je krijgt nu beneden een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien).
   Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan (bij iPhone) op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

   Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

   Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:   Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.


  Het bestand wordt nu overgebracht naar Maps.Me op je smartphone.

   Er zijn websites die goed leesbaar zijn op een smartphone en tevens KML routes aanbieden. In dit geval kun je de route op deze smartphone downloaden en vervolgens overbrengen naar Maps.Me. Je krijgt hier dan de routelijn (track) en routepunten (waypoints) te zien. Bijgaand 2 voorbeelden,
   klik hier om de info te zien (en te sluiten)

   In de website msimons vind je veel wandelroutes in binnen- en buitenland. Kies een route en download deze op je smartphone als KML-bestand. Klik hierna op de download-balk die verschijnt. Vink tracks en waypoints aan.
   Je kunt ook nog de kleur en de dikte van de routelijn kunt aangeven.

   In de website walk-lunch vind je bijvoorbeeld veel wandelingen in Limburg.

Maps.Me geeft vervolgens d.m.v. een alert aan dat het bestand overgebracht (geüpload) is.

Klik op Goed, om verder te gaan

Klik nu op de icoon Favorieten (onder de landkaart)

Je krijgt nu de pagina te zien met Groepen die gemaakt zijn. (Maps.Me noemt deze pagina "Bladwijzers")

De naam Vakantie 2022 is hier een voorbeeld.

Aan de rechterkant zie je naast de groepen "schuifjes", die je actief kunt maken, of juist niet.
Blauw wil zeggen dat de groep "actief" is en de routelijn en/of bladwijzers zichtbaar zijn op de landkaart.
Als je op het blauwe schuifje klikt, verdwijnt de kleur blauw en zijn de routelijn en/of bladwijzers van die groep op de landkaart niet zichtbaar ("niet-actief").
Als je klikt op "Alle bladwijzers" kun je in één keer alle groepen actief of niet-actief maken.

Als je een nieuwe bladwijzer maakt, wordt deze automatisch geplaatst in de groep die het laatste gebruikt is voor het maken van een bladwijzer (je kunt de groep altijd naderhand veranderen). De kleur van de bladwijzer is de zelfde als de laatst aangemaakte (maar kun je ook veranderen).
Als je klikt op de naam van de groep, krijg je de onderdelen te zien waaruit een groep kan bestaan.

Als je een "proefroute" hebt gemaakt en deze wilt verwijderen, klik dan op de icoon Favorieten (onder de landkaart). Klik op "Lijst bewerken" en klik op het rode -teken bij de groep die je wilt verwijderen.
2. Je kunt, op een PC óf laptop, zelf een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen.
Je kunt routes importeren, óf je kunt er voor kiezen een geheel eigen route te maken en/of markeerpunten aan te brengen.

Je kunt deze dan vervolgens zichtbaar maken als routelijn (en/of bladwijzers) in Maps.MeDeze info website is samengesteld op basis van eigen ervaringen.
Er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.
© copyright: Hans Hoff.
Bijgewerkt tot 4-2-2023

Heb je op- of aanmerkingen over deze info website? Geef dit s.v.p. door