Maps.Me
 
Deze pagina kun je bekijken op smartphone en PC.

Translate this website
Click for the translation


The website is translated into English by Google Translate (and can also be set for other languages).
You must be registered with Google.

Klik hier om alle info in één keer te sluiten

Er bestaat een vergelijkbare app als Maps.Me: Organic Maps. Het gebruik is ongeveer hetzelfde als de oude versie van Maps.Me (van vóór juli 2022). Een belangrijk verschil is dat Maps.Me reclame bevat en je (locatie) gegevens (kunnen) worden bijgehouden. Organic Maps heeft dit allemaal niet: geen reclame en je gegevens worden niet bijgehouden of verzameld.
Bladwijzers en groepen met bladwijzers (al dan niet met routelijnen of tracks) kun je gemakkelijk overbrengen van Maps.Me naar Organic Maps en omgekeerd. Er staat hier aangegeven hoe dit gaat.
klik hier om de info te zien (en te sluiten)

Organic Maps is (net als Maps.Me) gratis te downloaden, o.m. via App Store (iPhone) en Google Play (android) en is (goed) vertaald in het Nederlands.
In geval je meer informatie (alleen in het Engels) wilt over Organic Maps, óf wilt downloaden, klik hier

De iconen die Organic Maps gebruikt zijn enigszins anders die van Maps.Me: Overeenkomst iconen Maps.Me en iconen Organic Maps:

Maps.Me = Organic Maps

Maps.Me = Organic Maps

Maps.Me = Organic Maps

Belangrijke handeling:Als je éénmaal kort met je vinger op de landkaart klikt, verdwijnen in Organic Maps alle iconen op de landkaart én de onderste balk. De kompas-icoon blijft wel bestaan. Klik je nogmaals éénmaal kort, dan zijn alle iconen en onderste balk weer terug.
In Maps.Me verdwijnen ook ale iconen, als je kort klikt, maar niet de balk aan de onderzijde. Ook de kompas-icoon blijft bestaan. Alle iconen zijn weer te zien door nogmaals éénmaal snel te klikken.

Voor een uitgebreide info-website over Organic Maps (vergelijkbaar met deze info website van Maps.Me), klik hier

Eventueel kun je beide apps op je smartphone of tablet downloaden. De OpenStreetMaps landkaarten moeten wel voor iedere app apart gedownload worden.


Je kunt heel gemakkelijk groepen (bestanden) in Maps.Me exporteren naar Organic Maps en omgekeerd.
  Je moet wel de apps Maps.Me en Organic Maps gedownload hebben.

  Klik in Maps.Me onder de landkaart op Favorieten.


  Je krijgt nu dit (voorbeeld) te zien:
  (klik op de afbeelding om te vergroten en weer te verkleinen).

  Klik op de afbeelding om terug te gaan.


  Ga met je vinger op een willekeurige groep staan en scrol naar de groep die je wilt exporteren naar Organic Maps.
  Klik op deze groep (klik op de tekst). Je krijgt nu een nieuw scherm te zien (met al de bladwijzers uit de groep en mogelijke info over deze groep). Beneden staat


  Klik op Bestand exporteren (misschien moet je de regel beneden iets naar links schuiven om deze mogelijkheid te zien). Je krijgt nu een aantal iconen te zien, waar naar je kunt exporteren. Klik op de icoon Organic Maps.
  Misschien moet je de iconen beneden, opzij schuiven en eerst klikken op "Meer"

  De bladwijzers worden nu geladen in Organic Maps. Klik op "Goed".
  Het bestand is nu zowel in Maps.Me als Organic Maps te openen.


  Een enkele plaats kun je op de volgende manier doorgeven: Klik op de plaats die je wilt doorgeven (op de landkaart, of bij de bladwijzers). Je krijgt dan onder de landkaart in het witte vlak de coördinaten van deze plaats te zien (misschien moet je het witte vlak iets naar boven schuiven). Ga met je vinger op de coördinaten staan en houdt deze even ingedrukt. De coördinaten worden nu gekopieerd en kun je vervolgens plakken in Organic Maps (of ergens anders). Als je kort klikt op de coördinaten schakel je van weergeven in graden-minuten-seconden naar metrisch.

   In plaats de coördinaten door te geven, kun je ook (onderaan) klikken op "Delen" en vervolgens per e-mail versturen (geldt voor elke willekeurige plaats op de landkaart). Je kunt ook in Favorieten voor een plaats uit een groep kiezen.
   In geval je de Huidige Locatie wilt doorgeven, kun je ook op de 3 streepjes onderaan klikken en vervolgens op "Deel mijn locatie".
   De e-mail kun je alleen openen in Maps.Me op een smartphone en niet op een PC. Een eventuele omschrijving wordt niet mee-gekopieerd.
Een routelijn kan in veel gevallen (afhankelijk van het bestand dat je importeert) breder (dikker) of smaller (dunner) worden gemaakt. Ook kun je de kleur veranderen of de routelijn niet zichtbaar maken, is soms mogelijk.
klik hier om de info te zien (en te sluiten)

Let op, deze mogelijkheid moet op een PC óf laptop gebeuren en vereist enige ervaring met het gebruik van computers. Aanpassen zal ook niet bij alle bestanden lukken. Het is afhankelijk van het KML bestand.
Breedte van de track aanpassen.
Je moet het kml bestand openen met kladblok. Je krijgt dan tekst te zien. Ergens in het begin van de tekst zie je waarschijnlijk staan
(in plaats van 2.0 kan het ook een ander getal zijn bijvoorbeeld 3.0 of 4.0).

2.0 is hier de breedte van de track. Verander dit bijvoorbeeld in 6.0 (een andere waarde kan ook, maar 6.0 is een goede breedte). Wil je een dunne lijn, dan is 1.0 een goede keuze.
Verderop in de pagina kom je misschien nog een aantal keren tegen. Deze hoef je niet te veranderen om toch het resultaat dikte 6.0 te krijgen.
Je kunt de routelijn ook helemaal laten vervallen door een breedte op te geven van 0.0 Vervolgens moet je opslaan (overschrijven). Je kunt het bestand ook een andere naam geven. Je moet wel opslaan als kml bestand. Het beste kun je in dit geval ook de naam aanpassen h


De kleur van de routelijn kun je ook veranderen:
Rood =
Blauw =
Groen =

Je kunt ook de transparantie van de kleur (color) aanpassen.
De kleurcode bestaat uit 8 eenheden (getallen en/of letters). De eerste 2 getallen/letters geven de mate van transparatie aan.
Als je deze eerste 2 cijfers/letters verandert in 00, is de routelijn (track) niet meer zichtbaar.

Je kunt de kleur van de routelijn, of de routelijn helemaal verwijderen ook op een andere manier, kijk hier


1. Importeren van routes in Maps.Me

Het overbrengen van een route op een PC of laptop, naar je smartphone, als routelijn gebeurt op een andere manier dan van een route op je smartphone, als routelijn naar de zelfde smartphone. In deze info website staan beide mogelijkheden aangegeven.
Als je geen of weinig ervaring hebt met het gebruik van Maps.Me, kun je het beste eerst een route op een PC bekijken en downloaden. Bovendien is de informatie die je op een PC of laptop te zien krijgt, vaak uitgebreider dan op een smartphone.

In deze 2 voorbeelden staat aangegeven hoe je een routelijn in Maps.Me kunt maken.


Voorbeeld 1 Wandeling van 5,32 km langs het Kootwijkerveen op de Veluwe (Gelderland). Er is gekozen voor deze wandeling, die je op internet kunt vinden, omdat deze goed is te bekijken op een PC óf smartphone. Je kunt kiezen om de route op te slaan als KML bestand óf GPX bestand. De route kun je vervolgens overzetten als routelijn in Maps.Me op een smartphone klik hier

Voorbeeld 2 Fietstocht van 25 km in Drenthe. Je kunt deze fietstocht op internet vinden en goed bekijken op een PC óf smartphone. De route wordt opgeslagen als GPX bestand en kun je (ná omzetten in een KML bestand) vervolgens overzetten als routelijn in Maps.Me op een smartphone klik hier

Een routelijn in Maps.Me kun je op de volgende manier manier maken:


Open de website waar de route staat en download de route. Om te kunnen gebruiken voor Maps.Me moet dit een GPX óf KML bestand zijn.
Het downloaden gaat net zo gemakkelijk op een PC (laptop) als op een smartphone. Je krijgt een schermpje te zien waarop je kunt aangeven of je het bestand wilt openen óf opslaan. Kies voor opslaan. Er wordt vervolgens gevraagd deze keuze te bevestigen.
  Soms kun je op een website wel een route zien, maar kun je deze route niet downloaden. In dit geval kun je de route vaak gemakkelijk na-tekenen op een PC en vervolgens alsnog de routelijn in Maps.Me maken. Een programma waarmee dit na-tekenen gemakkelijk gaat is GPS Visualizer. Voor meer info, klik hier
 1. Het KML bestand overbrengen naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email, met het KML bestand als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma op je PC en open deze email op je smartphone.
  Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het groene Maps.Me logo). Voor meer info over het overzetten van het bestand bij een iPhone óf android.
  klik hier om de info te zien (en te sluiten)

  iPhone

  Als je de email opent op je smartphone, staat de naam van het KML bestand genoteerd in een kader. Klik iets langer óf korter op de bijlage in het kader.

   Als je de bijlage iets langer ingedrukt houdt, krijg je de bestandscode te zien met aan de onderzijde de keuze mogelijkheden: Geef snel weer, Bewaar in Bestanden, Deel en Kopieer.
   Klik op Deel. Je krijgt nu een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien). .
   Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

   Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:


   Je krijgt nu een alert van Maps.Me te zien met het bericht dat de bladwijzers geüpload zijn.
   Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

   Je kunt de bijlage ook kort ingedrukt houden.
   Je krijgt dan ook de bestandscode te zien. Klik vervolgens rechtsboven op de "delen icoon"

   Voor de rest gaat het op de zelfde manier.


  Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.


  Android

  Als het kml-bestand niet opent op je android Samsung smartphone of tablet:
  Klik op "Bijlage" óf "Resterende download", als je dit ziet staan. De bijlage wordt dan geladen. Klik vervolgens op het bestand en open dit in Maps.Me.


  Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) KML bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


  Total Commander - file manager


 2. Als je de route gedownload hebt op een smartphone, klik dan op het KML bestand op je smartphone en deel het bestand met Maps.Me.
  • Voor meer info over het delen van het bestand op een iPhone:
   klik hier om de info te zien (en te sluiten)

   Je kunt het KML bestand op 2 manieren openen:
   • Kort klikken: Je krijgt nu allemaal tekst te zien, Klik aan de onderzijde op het "deel" icoon.
   • óf
   • Klikken en even ingedrukt houden: Klik op "Deel" of op de "deel" icoon.

   Je krijgt nu beneden een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien).
   Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

   Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

   Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:   Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.


  Het bestand wordt nu overgebracht naar Maps.Me op je smartphone.

Maps.Me geeft vervolgens d.m.v. een alert aan dat het bestand overgebracht (geüpload) is.

Klik op Goed, om verder te gaan

Klik nu op de icoon Favorieten (onder de landkaart)

Je krijgt nu de pagina te zien met Groepen die gemaakt zijn. (Maps.Me noemt deze pagina "Bladwijzers")

De naam Vakantie2022 is hier een voorbeeld.

Aan de rechterkant zie je naast de groepen "schuifjes", die je actief kunt maken, of juist niet.
Blauw wil zeggen dat de groep "actief" is en de routelijn en/of bladwijzers zichtbaar zijn op de landkaart.
Als je op het blauwe schuifje klikt, verdwijnt de kleur blauw en zijn de routelijn en/of bladwijzers van die groep op de landkaart niet zichtbaar ("niet-actief").
Als je klikt op "Alle bladwijzers" kun je in één keer alle groepen actief of niet-actief maken. Als je een nieuwe bladwijzer maakt, wordt deze automatisch geplaatst in de groep die het laatste gebruikt is voor het maken van een bladwijzer (je kunt de groep altijd naderhand veranderen). De kleur van de bladwijzer is de zelfde als de laatst aangemaakte (maar kun je ook veranderen).
Als je klikt op de naam van de groep, krijg je de onderdelen te zien waaruit een groep kan bestaan.

Als je een "proefroute" hebt gemaakt en deze wilt verwijderen, klik dan op de icoon Favorieten (onder de landkaart). Klik op "Lijst bewerken" en klik op het rode -teken bij de groep die je wilt verwijderen.
2. Je kunt, op een PC óf laptop, zelf een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen, óf je kunt er voor kiezen een geheel eigen route te maken en/of markeerpunten aan te brengen.

Je kunt deze dan vervolgens zichtbaar maken als routelijn (en/of bladwijzers) in Maps.MeDeze info website is samengesteld op basis van eigen ervaringen.
Er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.
© copyright: Hans Hoff.
Bijgewerkt tot 25-8-2022

Heb je op- of aanmerkingen over deze info website? Geef dit s.v.p. door