Maps.Me




 
Deze pagina kun je bekijken op smartphone en PC.

Op deze pagina kun je info vinden over en deze route vervolgens weergeven als een routelijn op de plattegrond van Maps.Me.
Deze routelijn kun je, per fiets of wandelend, gemakkelijk volgen, omdat de plaats waar je bent en de richting die je beweegt altijd op de landkaart wordt aangegeven.
  1. Je kunt een route of track, die je hebt gevonden op internet op een PC of tablet in veel gevallen downloaden en vervolgens overzetten als een gekleurde routelijn (track) in Maps.Me op een smartphone.
    Als de route ook goed leesbaar is op internet op een smartphone, kun je de route ook downloaden op deze smartphone en overzetten als een gekleurde routelijn (track) in Maps.Me op de zelfde smartphone.
    Als je gaat wandelen, fietsen of autorijden, kun je de gekleurde routelijn altijd goed volgen omdat je Huidige Locatie (= de plaats waar je bent) én de richting die je loopt of rijdt, op de landkaart wordt aangegeven.
    klik hier om de info te zien (en te sluiten)

    Hier zie je een voorbeeld van een routelijn (track) op de plattegrond in Maps.Me

    Als je gaat wandelen, fietsen of autorijden, kun je de gekleurde routelijn altijd goed volgen omdat je Huidige Locatie (= de plaats waar je bent) én de richting die je moet lopen of rijden, op de landkaart wordt aangegeven.

    (klik op de afbeelding om te vergroten en weer te verkleinen).

    Klik op de afbeelding om terug te gaan.
    .

    Let op: je krijgt dus geen soort TomTom navigatie, die aangeeft dat je bijvoorbeeld over 200 meter linksaf moet, maar je moet zelf de routelijn steeds goed blijven volgen. Mobiel internet is niet nodig.

    In Maps.Me kun je KML, KMZ én GPX route-bestanden importeren.
    Vaak krijg je niet alleen de route (track), maar tevens een aantal bladwijzers van “belangrijke” punten voor deze route.
    Als je gaat overzetten naar Maps.Me, wordt hier een nieuwe groep aangemaakt, waarin deze route, samen met eventuele bladwijzers, wordt ondergebracht.

    Let er wel op dat je in Maps.Me bij een GPX bestand alleen de routelijnen (tracks) te zien krijgt en geen (eventuele) bladwijzers. De groep met het GPX bestand wordt in dit geval in Maps.Me opgeslagen onder de naam "Bookmarks + volgnumer".
    Deze naam kun je eventueel (altijd) veranderen. Bij overdacht van een KML of KMZ bestand, krijgt de groep wel de goede naam van de route.
    • Je kunt het GPX bestand (uit je "download" map) ook omzetten in een KML bestand, zodat alle bladwijzers ook zichtbaar worden.
      klik dan hier om te kijken hoe dit gaat (ook om te sluiten)

      Het handigste gaat dit m.b.v. de app Organic Maps, als je deze op je smartphone gedownload hebt.
      Het gebruik van Organic Maps is vergelijkbaar met Maps.Me.
      Klik op het GPX bestand in je download map van je smartphone en klik vervolgens op de icoon "Delen".

      Deel het bestand met Organic Maps

      Het GPX bestand wordt in Organic Maps automatisch opgeslagen als KML bestand.
      Open in Organic maps de map waar de bladwijzers en tracks zijn opgeslagen.
      Klik op de 3 puntjes naast het bestand dat je wilt overzetten en klik op "Bestand exporteren".
      Klik op de icoon Maps.Me.

      Het KML bestand wordt nu gedwonload in Maps.Me Eventuele bladwijzers staan hier nu ook aangegeven. Bovendien is de naam van het bestand dezelfde als het originele bestand.


      Het "overzetten" (converteren) van een GPX naar een KML bestand gaat ook prima met het online converter programma van M.Simons, te gebruiken op een PC, tablet of smartphone. klik hier

    • Je kunt natuurlijk ook altijd extra bladwijzers in Maps.Me maken en deze opslaan in de zelfde groep.


  2. Je kunt er ook voor kiezen zelf een route te maken (en/of markeerpunten aanbrengen) óf na-tekenen op je PC of laptop en deze vervolgens overzetten als routelijn (en/of bladwijzers) in Maps.Me. Je kunt ook een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen (zie verder hier beneden op deze pagina).


Importeren van routes in Maps.Me

Open de website waar de route staat en download de route (in veel gevallen samen met één of meer bladwijzers van "belangrijke" punten). Sla de route (bestand) op in de "download" map. Dit kan een GPX, KML óf KMZ bestand zijn.

Als je een "proefroute" in Maps.Me wilt maken, staat, iets verderop, te lezen hoe je die route weer kunt verwijderen.
Er staat ook aangegeven hoe je (eventueel) de naam van de groep kunt veranderen, extra informatie kunt toevoegen, de volgorde van de groep veranderen en/of de bladwijzers (en track) een andere kleur geven.

3 voorbeelden, hoe je een routelijn in Maps.Me kunt maken:
klik hier om de info te zien (en te sluiten)

In deze 3 voorbeelden staat aangegeven hoe je een routelijn in Maps.Me kunt maken.


Voorbeeld 1 Fietsroute van 25 km in Drenthe, klik hier Deze fietstocht kun je bekijken op internet op een PC óf smartphone. Je kunt de route alleen downloaden als GPX bestand. Aangegeven wordt hoe je deze route én markeerpunten kunt bekijken in Maps.Me.

Voorbeeld 2 Wandeling van 5,32 km langs het Kootwijkerveen op de Veluwe (Gelderland), klik hier Er is gekozen voor deze wandeling, die je op internet kunt vinden, omdat deze goed is te bekijken op een PC óf smartphone. Je kunt kiezen om de route te downloaden als GPX óf KML bestand. Het bestand wordt opgeslagen in de "download" map.

Voorbeeld 3 In de website Michel's wandelpagina vind je veel wandelroutes in binnen- en buitenland. De routes zijn goed te bekijken op een PC óf smartphone. Kies een route en download deze als GPX óf KML bestand. Klik hierna op de download-balk die verschijnt. Vink tracks en waypoints aan.
Je kunt hier ook nog de kleur en de dikte van de routelijn aangeven (zoals je deze te zien krijgt in Maps.Me). Het GPX óf KML bestand wordt opgeslagen in de "download" map.


Als je de route (track) bekeken en gedownload hebt op een PC (of laptop) en wilt overzetten naar Maps.Me op je smartphone, kijk dan hier beneden bij 1.

Heb je de route (track) bekeken en gedownload op een smartphone en wilt overzetten naar Maps.Me op de zelfde smartphone, kijk dan hier beneden bij 2.
  1. Route gedownload op een PC.
    Stuur een email, met het GPX, KML of KMZ bestand uit de "download" map, als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma op je PC en open deze email op je smartphone.
    Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het groene Maps.Me logo).

    Voor meer info over het overzetten van het bestand bij een iPhone óf android.
    klik hier om de info te zien (en te sluiten)

    iPhone

    Als je de email opent op je smartphone, staat de naam van het KML bestand genoteerd in een kader. Klik iets langer óf korter op de bijlage in het kader.

      Als je de bijlage iets langer ingedrukt houdt, krijg je de bestandscode te zien met aan de onderzijde de keuze mogelijkheden: Geef snel weer, Bewaar in Bestanden, Deel en Kopieer.
      Klik op Deel. Je krijgt nu een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien). .
      Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

      Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:


      Je krijgt nu een alert van Maps.Me te zien met het bericht dat de bladwijzers geüpload zijn.
      Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan (bij iPhone) op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

      Je kunt de bijlage ook kort ingedrukt houden.
      Je krijgt dan ook de bestandscode te zien. Klik vervolgens rechtsboven op de "delen icoon"

      Voor de rest gaat het op de zelfde manier.


    Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.


    Android

    Als het kml-bestand niet opent op je android Samsung smartphone of tablet:
    Klik op "Bijlage" óf "Resterende download", als je dit ziet staan. De bijlage wordt dan geladen. Klik vervolgens op het bestand en open dit in Maps.Me.


    Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) KML bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


    Total Commander - file manager

  2. Route gedownload op een smartphone.
    Je kunt het GPX, KML of KMZ bestand, uit de "download" map op je smartphone, rechtstreeks openen. Klik op het GPX, KML of KMZ en deel het bestand met Maps.Me op de zelfde smartphone (= klik op het groene Maps.Me logo).

    Voor meer info over het delen van het bestand op een iPhone:
    klik hier om de info te zien (en te sluiten)

    Je kunt het KML bestand op 2 manieren openen:
    • Kort klikken: Je krijgt nu allemaal tekst te zien, Klik aan de onderzijde op het "deel" icoon.
    • óf
    • Klikken en even ingedrukt houden: Klik op "Deel" of op de "deel" icoon.

    Je krijgt nu beneden een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien).
    Staat de icoon Maps.Me er niet, klik dan (bij iPhone) op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

    Klik op de icoon Maps.Me (óf Kopieer naar Maps.Me).

    Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:



    Als je de icoon Maps.Me nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Maps.Me gebruikt.

Maps.Me geeft vervolgens d.m.v. een alert aan dat het bestand overgebracht (geüpload) is en geplaatst is in een nieuwe Groep.
(dit alert zie je niet in alle versies).

Klik op Goed, om verder te gaan

Klik nu op de icoon Favorieten (onder de landkaart)

Je krijgt nu de pagina te zien met Groepen die gemaakt zijn.
De groep, die het laatst aangemaakt is, staat bovenaan. Aan de rechterkant zie je naast de groepen "schuifjes" of "rondjes", die je actief kunt maken, of juist niet.
Blauw wil zeggen dat de groep "actief" is en de routelijn (track) en/of bladwijzers zichtbaar zijn op de landkaart.
Als je op het blauwe schuifje of rondje klikt, verdwijnt de kleur blauw en zijn de routelijn en/of bladwijzers van die groep op de landkaart niet zichtbaar ("niet-actief").
Als je klikt op "Alle bladwijzers" kun je in één keer alle groepen actief of niet-actief maken.

Als je een nieuwe bladwijzer maakt, wordt deze automatisch geplaatst in de groep die de laatste keer gebruikt is voor het maken van een bladwijzer.
Je kunt de naam van de groep altijd veranderen (klik op de groepnaam, klik op de 3 puntjes boven, klik op het potloodje, verander de naam en sla op).
Als je klikt op de naam van de groep, krijg je de onderdelen te zien waaruit een groep kan bestaan: Routelijnen (tracks) en/of bladwijzers. De kleur van de bladwijzer is de zelfde als de laatst aangemaakte (maar kun je ook veranderen, klik op het potloodje).
Je kunt de naam van de groep veranderen, de groepen anders sorteren, of de bladwijzers, of track, uit de groep aanpassen (bijvoorbeeld een andere kleur),
klik hier om deze mogelijkheden te zien (en te sluiten)

  • Naam van de groep veranderen óf
    een groep Delen met andere apps
    Klik op de icoon Favorieten (onder de landkaart). Je krijgt dan alle groepen te zien.
    Klik op de naam van de groep die je wilt wijzigen en klik in het volgende scherm op de 3 blauwe puntjes bovenaan en klik op het potloodje.
    Je kunt nu de naam veranderen en/of een beschrijving opgeven.
    Je kunt ook op het prullenmandje klikken om de groep te verwijderen. Klik na afloop op de blauwe balk beneden: Bewerking opslaan (save edit).
    In plaats van op het "potloodje" te klikken kun je ook aangeven dat je de groep wilt exporteren. Klik op Delen. Klik vervolgens op de icoon van een app die op je smartphone staat.
      De groep wordt opgeslagen als KMZ bestand en is bijvoorbeeld als bijlage van een email bericht te versturen (en dus gemakkelijk openen om een smartphone of PC). Je kunt bijvoorbeeld ook gemakkelijk delen met Organic Maps.

  • Nieuwe groep toevoegen
    Klik op de icoon Favorieten (onder de landkaart.) Je krijgt dan alle groepen te zien.
    Klik op de 3 blauwe puntjes bovenaan en klik op Map toevoegen + (Add folder)
    Geef een naam op en eventueel een beschrijving. Klik na afloop op de blauwe balk beneden: Maak map, (create folder) .

  • Groep sorteren óf
    Groep(en) verwijderen
    Klik op de icoon Favorieten (onder de landkaart). Je krijgt dan alle groepen te zien.
    Klik rechtsboven op de 3 blauwe puntjes en klik op het potloodje.
    Ga met je vinger op de 3 streepjes (naast een groep) staan, ingedrukt houden en verschuiven.
    Klik na afloop op Toepassen.
      In plaats van sorteren kun je hier ook groepen Verwijderen (klik op één of meer vlakjes links naast de tekst) en Verwijder.

  • Bladwijzers en/of tracks uit een groep aanpassen (tekst, kleur markeernaald en track), of verwijderen.
    Klik op de icoon Favorieten (onder de landkaart). Je krijgt dan alle groepen te zien.
    Als er naast de groep (van de bladwijzer of track, die je wilt aanpassen), een blauw rondje of schuifje staat, moet je hier op klikken, zodat de blauwe kleur verdwijnt.
    Klik vervolgens op de naam van deze groep.
    Je krijgt nu alle bladwijzers (in Maps.Me staat hier Markeren) en tracks (in Maps.Me staat hier Route) (uit die groep) te zien.
    Klik (heel precies!) op de 3 puntjes naast de bladwijzer of de track. Klik vervolgens op Wijzigen (het potloodje).
    In het volgende scherm kun je de kleur veranderen en een naam en beschrijving toevoegen. Eventueel kun je de bladwijzer of track in een andere groep plaatsen, of wissen (klik op prullenmand).
    Klik, na het aanbrengen van wijzigingen op de blauwe balk beneden (opslaan).
    Na afloop moet je het blauwe rondje of schuifje naast de groep áán zetten (=blauw), om het resultaat op de landkaart te kunnen zien.
      In plaats van Wijzigen, en kun je ook aangeven dat je een bladwijzer of track wilt Delen of Verwijderen. Een track wordt opgeslagen als KML bestand en is bijvoorbeeld als bijlage van een email bericht te versturen (en dus gemakkelijk openen om een smartphone of PC)
      Een bladwijzer kun je ook delen, maar is alleen te openen op een smartphone waar Maps.Me op staat.
      Opmerking: Een groep, bestaande uit een track(s) en/of bladwijzer(s) wordt opgeslagen als KMZ bestand.

Hierboven staat aangegeven hoe je een bestaande route kunt importeren.
Je kunt ook een groep (bestaande uit één of meer tracks en/of bladwijzer), als KMZ bestand exporteren naar een smartphone (of tablet) van iemand anders, maar ook naar een PC. De groep kan dan vervolgens geopend worden op een app die het KMZ bestand kan importeren (dus niet alleen Maps.Me, maar ook bijvoorbeeld Organic maps, óf Google Earth of GPSVisualizer op een PC).
Het exporteren gaat op de volgende manier:
Klik op de icoon Favorieten (onder de landkaart). Je krijgt dan alle groepen te zien.
Klik op de naam van de groep die je wilt exporteren. Klik in het volgende scherm op de 3 blauwe puntjes aan de bovenzijde. Klik vervolgens op delen en klik op E-mail. Verstuur het bericht. De ontvanger van het bericht kan de groep (= het KMZ bestand) "delen" naar eigen idee.
Een track (als KML bestand) kun je op de zelfde manier delen
Een bladwijzer kun je ook delen, maar is alleen te openen op een smartphone waar Maps.Me op staat (het is meestal handiger om de coördinaten door te geven).



Je kunt, op een PC óf laptop, zelf een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen.

Je kunt routes importeren, óf je kunt er voor kiezen een geheel eigen route te maken en/of markeerpunten aan te brengen. Je kunt deze dan vervolgens zichtbaar maken als routelijn (en/of bladwijzers) in Maps.Me





TIP: Zoek je meer info en routes voor wandelen en fietsen,
dan is het zeer de moeite waard hier eens te kijken. seniorweb-nuenen
De website kan het beste bekeken worden op een PC. Op een smartphone is het allemaal erg klein.

TIP: Voor een zeer uitgebreide landkaart kun je (ook voor routes in Europa en USA) ook eens kijken bij waymarkedtrails.org Rechtsboven op de landkaart kun je kiezen voor wandelen, fietsen, mountainbike enz. De routes kun je gemakkelijk downloaden als KML bestand.
De landkaart kun je het beste bekijken op een PC. Op een smartphone is het allemaal erg klein.



Deze info website is samengesteld op basis van eigen ervaringen. Er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.
© copyright: Hans Hoff, bijgewerkt tot 25-6-2023
Heb je op- of aanmerkingen over deze website?
Geef dit s.v.p. door