Maps.Me

Deze info website is te bekijken op een PC, laptop, tablet óf smartphone.

Voorbeeld van een route, (gevonden op internet op een PC) overgezet als gekleurde routelijn en routepunten in Maps.Me op een smartphone


Hier beneden een afbeelding (schermafdruk, PrintScreen) van de wandelroute bij RouteYou, zoals deze er op een PC uitziet.
(klik op de afbeelding om te vergroten).
© copyright afbeelding: RouteYou.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
© copyright afbeelding: RouteYou

Je kunt ook op een PC klikken op https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6760356/wandelroute/kootwijkerveen-op-de-veluwe-bij-landal-rabbat-hil om de wandeling te zien in RouteYou.

Als je bovenstaande wandelroute kopieert (delen met) naar Maps.Me, krijg je in Maps.Me dit te zien:
Let op dit is een schermafdruk (PrintScreen)
(zie afbeelding beneden, klik om te vergroten).
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Op de landkaart van Maps.Me staat nu een groene routelijn en 3 markeerpunten (met informatie).
Omdat de plaats waar je bent (= je Huidige Locatie) ook altijd op de landkaart staat aangegeven, is de route gemakkelijk te volgen als je gaat wandelen (of fietsen).
In dit voorbeeld krijg je een routelijn én routepunten (met informatie) te zien. Vaak krijg je nog meer informatie, maar soms ook juist minder, je bent uiteraard geheel afhankelijk van het "basismateriaal op internet". Ook krijg je soms alleen maar routelijnen te zien en een andere keer alleen routepunten (markeerpunten). Ook de kleur van de routelijn kan anders zijn.
Voor nog een tweede voorbeeld met veel bezienswaardigheden (een wandeling in Amsterdam), kijk hier

Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina.Hier beneden staat aangegeven hoe je deze bovenstaande route van RouteYou op je PC kunt overbrengen naar Maps.Me op je smartphone.

Er staat overigens ook genoteerd hoe je dit routebestand weer gemakkelijk kunt verwijderen in Maps.Me.
Wil je dit proberen, dan kun je het beste gelijktijdig de PC én je smartphone geopend hebben. De info website (= de pagina waar je nu naar kijkt) is goed te bekijken op een PC, tablet óf smartphone.

De route overbrengen van een PC naar Maps.Me op je smartphone gaat als volgt:
Geef op je PC in Google als zoekwoord op RouteYou. Open de website van RouteYou en geef (aan de bovenzijde) als zoekwoord op Veluwe en klik op het vergrootglas. Klik vervolgens op de groene icoon met 2 wandelaars en geef op walking route.
Je krijgt nu een aantal wandelingen te zien. Scroll naar beneden en klik (voor het voorbeeld) op Kootwijkerveen op de Veluwe", een wandeling van 5,32 km (de 5e wandeling van boven).
Je kunt ook meteen op je PC klikken op https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6760356/wandelroute/kootwijkerveen-op-de-veluwe-bij-landal-rabbat-hil om de wandeling te zien in RouteYou.

Om de route en routepunten over te brengen naar Maps.Me als gekleurde routelijn en bladwijzers, klik in RouteYou rechts boven op de icoon

en vervolgens op Download. Scroll naar beneden en klik op Google earth KML.
Je krijgt nu een schermpje te zien waarop aangegeven staat dat je het bestand kootwijkerveen-op-de-veluwe-bij-rabbat-hill.kmz kunt openen óf opslaan. Kies voor opslaan.
Dit bestand wordt nu opgeslagen in je map download (óf een andere map als je deze hebt opgegeven voor alle downloads) op je PC.

Verstuur dit bestand op je PC als bijlage van een email bericht aan je zelf (of iemand anders) en sluit hierna je email programma op je PC.
Open de email op je smartphone
Bekijk de info website nu verder op de PC

Klik op de bijlage en deel de bijlage met Maps.Me(= klik op het groene Maps.Me logo).
Je krijgt nu in Maps.Me een alert te zien waarin aangegeven wordt dat de bladwijzers met succes geopend zijn. Klik op Goed.
Je krijgt vervolgens een scherm te zien met een lijst van alle tracks/bladwijzers die in Maps. zijn ingevoerd. Helaas kun je deze niet sorteren.
Om deze lijst met tracks en bladwijzers te zien, kun je ook klikken op de icoon aan de onderzijde van het scherm (zie de afbeelding).
Bovenaan in de lijst staat nu het nieuwe bestand. Misschien wil je de naam veranderen: Klik in dit geval op de 3 puntjes (naast het bestand) en klik op Lijst Instellingen. Wijzig de naam en klik hierna op Bewaar.
Wil je het bestand (definitief) verwijderen, klik dan op Lijst verwijderen.

Vóór het bestand staat een blauwe icoon. Dit betekent dat de routelijnen en/of routepunten zichtbaar zijn op op de landkaart. Je kunt de icoon ook aanklikken. De blauwe kleur verdwijnt en de routelijnen en bladwijzers zijn niet meer zichtbaar op de landkaart. Voor het voorbeeld is het handig om alle "groepen", behalve de bovenste, tijdelijk even "niet actief" te maken door de blauwe iconen aan te klikken.

Bekijk het resultaat in Maps.Me: Je kunt (in de groep) op de track (groene cirkel) klikken en/óf op de bladwijzers (rode cirkel met ster). Je kunt de bladwijzers ook op de landkaart aanklikken voor meer informatie.
Als je de informatie (van bladwijzers) wilt stoppen, schuif dan met je vinger het witte vlak onder de landkaart naar beneden. Als er veel informatie is, kun je het witte vlak ook naar boven schuiven. Bij naar boven schuiven krijg je ook in het witte vlak te zien Bladwijzers bewerken. Als je dit aanklikt, kun je de naam van de bladwijzer aanpassen, de kleur van de icoon veranderen en de informatie aanpassen. Vergeet niet na iedere wijziging steeds op "Bewaar" te klikken.
Onder de blauwe tekst "Bladwijzers bewerken" staan de coördinaten van deze bladwijzer. Als je hier op klikt, kun je "schakelen" tussen graden/minuten/seconden en metrisch.

De route die je net gemaakt (definitief) verwijderen in Maps.Me gaat als volgt: Klik aan de onderzijde van het scherm van Maps.Me op de icoon

Klik op de 3 puntjes naast het bestand dat je wilt verwijderen en klik op "Lijst verwijderen".

Misschien heeft Maps.Me de detail landkaart gedownload van Gelderland - Apeldoorn en wil je deze weer (definitief) verwijderen:
Klik op de 3 streepjes aan de onderzijde van Maps.Me en klik op Gedownloade kaarten en Nederland Scroll vervolgens naar Gelderland - Apeldoorn en wis deze landkaart.

Omdat in Maps.Me de plaats waar je bent (= je Huidige Locatie) altijd op de landkaart staat aangegeven en dus meebeweegt als je gaat lopen of fietsen, kun je de route heel goed volgen.
Hier vind je nog een aantal handige tips als je een route wilt gaan lopen of fietsen, Kijk hier