Maps.Me

MyRoute-app om routelijnen te maken in Maps.Me


Een handig programma om zelf routepunten te maken is MyRoute-app
Om MyRoute-app te kunnen gebruiken, moet je je eerst laten registreren. Het gebruik van de basis-functionaliteit is gratis en voldoende om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.
Er bestaat ook een "betaalde" versie, met uiteraard veel meer mogelijkheden. Op deze pagina worden alleen de mogelijkheden vermeld binnen de gratis basis functionaliteit en voor zover nodig om een routelijn te kunnen maken in Maps.Me.

Je moet in MyRoute-app opgeven of je een weg wilt volgen voor wandelen, fietsen of autorijden. Om de track te maken, moet je routepunten op de landkaart aanbrengen. De track geeft de verbinding (via de wegen) aan tussen de routepunten. De track wordt, als deze overgezet is in Maps.Me, weergegeven als een gekleurde routelijn.
Behalve dat je in Maps.Me een routelijn te zien krijgt, worden de in MyRoute-app door jezelf aangebrachte routepunten ook zichtbaar als bladwijzers in Maps.Me.
In Maps.Me kun je naast de routelijn en routepunten gemaakt m.b.v. MyRoute-app, zelf ook nog eigen bladwijzers maken (eigen POI's, Points of Interest), kijk hier.
In Maps.Me kun je in de bladwijzers een (eigen) tekst opnemen (óf een bestaande tekst aanpassen). Je kunt ook links aanbrengen (óf bijvoorbeeld een link-koppeling naar een afbeelding in je cloud). Tot slot kun je ook nog de kleur van de bladwijzer veranderen. Een bladwijzer is gemakkelijk te verwijderen. Ook de routelijn kun je eventueel verwijderen, zodat nog alleen de bladwijzers te zien zijn.

Een bladwijzer toevoegen in Maps.Me gaat op de volgende manier:
Geef een plaats op de landkaart aan (óf bepaal de plaats m.b.v. een zoekwoord) en klik op het sterretje beneden

dat dan geel wordt.
Belangrijk is nu wel na te gaan of de bladwijzer in de goede groep opgeslagen staat.
Hiervoor moet je het witte vlak onder de landkaart naar boven schuiven en klikken op
de blauwe tekstregel Bladwijzer bewerken
Mogelijk moet je de bladwijzer verplaatsen naar de groep waar de routelijn is opgeslagen (óf juist een nieuwe maken waar bijvoorbeeld alleen jouw aangepaste bladwijzers in komen te staan). Tevens is het handig om de kleur van de bladwijzer te veranderen.

Vergeet niet na een aanpassing of verandering op Bewaar te klikken als je klaar bent, anders wordt er niets veranderd óf aangepast.De kleur van de routelijn in Maps.Me is donkerblauw. Voor een voorbeeld hoe de routelijn met routepunten er in Maps.Me uit komt te zien, kijk hier.
Deze afbeelding van de landkaart van Maps.Me is een voorbeeld gemaakt met MyRoute-app en per email overgebracht naar Maps.Me.

Gekozen is voor wandelroute Er zijn in MyRoute-app 4 routepunten aangebracht. Deze 4 routepunten én de routelijn (langs een weg) zijn goed zichtbaar in Maps.Me.
Het routepunt rechtsboven is (voor het voorbeeld) niet op een weg aangebracht. Omdat er geen weg naar toe is, stopt de routelijn zo dicht mogelijk bij dit routepunt.
(klik op de afbeelding om te vergroten).

Klik op de afbeelding om terug te gaan.
In Maps.Me kun je in de bladwijzers een (eigen) tekst opnemen (óf een bestaande tekst aanpassen). Je kunt ook links aanbrengen (óf bijvoorbeeld een link-koppeling naar een afbeelding in je cloud). Tot slot kun je ook nog de kleur van de bladwijzer veranderen. Bladwijzer zijn gemakkelijk te verwijderen. Ook de routelijn kun je verwijderen, zodat alleen de bladwijzers overblijven.
Je kunt altijd ook nieuwe (eigen) bladwijzers bij de route maken.


Om MyRoute-app te gebruiken, klik op MyRoute-app (op een PC, laptop óf groot formaat tablet)
Je moet nu eerst inloggen. Klik daarna op + nieuwe route in de blauwe balk aan de bovenzijde, kijk hier
Om de blauwe balk te zien, moet je MyRoute-app openen.
Klik op de afbeelding hierboven om terug te gaan.

Geef de route een naam. Kies een privacymodus (Openbaar, Vrienden óf Privé) en een mode (Rijden, Fietsen, Te voet).
Je kunt ook nog een vertrekdatum en tijd opgegeven, maar dit hoeft niet. Klik op O.K.
Je kunt uit een aantal landkaarten kiezen, Klik rechtsboven op

Het is handig om te kiezen voor de OpenStreetMap, aangezien Maps.Me deze ook gebruikt. Je kunt deze keuze altijd veranderen. Mogelijk krijg je nu de vraag of je de app toegang toestaat tot je locatie: Sta dit toe
Breng nu de routepunten op de landkaart aan, om een route te maken. In plaats van aanklikken op de landkaart, kun je ook de naam van een plaats opgeven. Wil je liever coördinaten invoeren, klik dan op de 3e icoon van beneden aan de linkerzijde van de landkaart.

Routepunten kun je overal plaatsen, dus op wegen, maar ook daar buiten.
Als een routepunt op de kaart is aangebracht, kun je deze eventueel verschuiven naar een andere plaats op de landkaart.
Helemaal aan de linkerzijde (naast de landkaart, bovenkant onder het kopje "Routepunten"), kijk hier
Klik op de afbeelding hierboven om terug te gaan.
, kun je routepunten verwijderen door op het kruisje rechts naast de naam te klikken.
De volgorde van de routepunten kun je hier ook veranderen door op de tekst van een routepunt te gaan staan, ingedrukt houden en vervolgens te verschuiven naar de juiste plaats.
Klik je op de een naam (aan de linkerzijde), krijg je de coördinaten van dit punt te zien én een aantal iconen. Als je op de meest rechtse icoon klikt, krijg je er nog meer iconen te zien. Voor het uiteindelijk maken van routelijnen in Maps.Me zijn met name deze mogelijkheden handig:
Als deze icoon aanklikt, kun je de naam veranderen.
Als deze icoon aanklikt, kun je een eigen tekst maken die je ook te zien krijgt in de bladwijzer van Maps.Me.
De volgende 2 voorbeelden laten zien hoe dit er uiteindelijk (na overzetten in Maps.Me) uit komt te zien.

(klik op de afbeelding om te vergroten en weer te verkleinen).

  1. Op linker afbeelding volgt de track het fietspad.
  2. Op de rechter afbeelding is de route in "Toolkit" (in de balk boven) op "Offroad" gezet en krijg je "hemelsbrede" verbindingslijnen te zien.

Klik op Opslaan als als de route gereed is (in de balk boven). Sla op als kml bestand (kmz bestand kan ook) en breng dit per email (of cloud) over naar Maps.Me, klik hier om te lezen hoe dit gaat.
Als je de route van MyRoute-app wilt afdrukken, kijk hier,
MyRoute-app heeft geen voorziening om een afdruk te maken. Je kunt natuurlijk wel altijd een schermafdruk maken. Je krijgt dan een afdruk van alles dat je op het scherm ziet.
Als je echter een (zelf op te geven) deel van het scherm wilt afdrukken, is het programma "Knipsel" van Microsoft handig. Het zit al in elke PC vanaf windows 7). Je moet het alleen activeren. Om te kijken hoe dit gaat, kun je in Google de zoekwoorden "Knipselprogramma" en "Microsoft" opgeven.
Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat er altijd een (gekleurd) kader om de afbeelding moet staan.
Opslaan van de afbeelding kan ook. Je kunt kiezen om op te slaan als PNG-, GIF- of JPG-bestand.
Om een voorbeeld te zien van een afdruk van een deel van de landkaart met een route gemaakt met MyRoute-app, klik hier (en klik weer op de afbeelding om terug te gaan).
Er is hier voor het voorbeeld in het knipselprogramma opgegeven dat er een rood kader om de afbeelding moet komen te staan.

Routes die je zelf gemaakt hebt in MyRoute app kun je bekijken, aanpassen of wissen door in de blauwe balk op Routes te klikken.
In deze blauwe balk staat (aan de linkerzijde) ook de route-naam (die je zelf gegeven hebt). Door hier op te klikken, kun je de naam wijzigen.

Het aantal landkaarten waaruit je kunt kiezen bij MyRoute-app is klein (bij het gratis basis gebruik). De keuze uit soort wegen (rijden, fietsen, wandelen) is eveneens beperkt. Er is bijvoorbeeld geen keuze mogelijkheid "mooiste" of "snelste". MyRoute-app heeft wel een betaalde versie met veel meer mogelijkheden (gedurende een proefperiode gratis te proberen).

Vergeet niet na afloop uit te loggen (klik rechtsboven op de icoon met het portret).


Aan de op deze website vermelde informatie kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.
© copyright: Hans Hoff, bijgewerkt tot 25-1-2020

 

Heb je op- of aanmerkingen over deze website? Geef dit s.v.p. door