Route en/of navigatie in Maps.Me (van de plaats waar je bent tot een bestemming)


Deze info website is te bekijken op een PC, laptop, tablet óf smartphone.

Je moet de app Maps.Me op je smartphone of tablet gedownload hebben. Als dit nog niet gebeurd is, kijk hier voor meer info

Veel handelingen die hier beneden staan, kun je binnenshuis uitproberen.
De belangrijkste punten staan in ZWART genoteerd. De informatie in GROEN geeft extra mogelijkheden aan (kun je ook naderhand een keer bekijken).


Maps.Me werkt offline, hetgeen betekent dat je de landkaarten van het gebied waar de route doorheen gaat, op je smartphone moet downloaden, of gedownload moet hebben.
Als je de app Maps.Me (voor het eerst) downloadt, wordt er automatisch één detail-landkaart gedownload van het gebied waar je op dat moment bent. In de praktijk zul je naderhand waarschijnlijk meer kaarten moeten downloaden, maar met de automatisch gedownloade detail-landkaart van het gebied waar je bent, kun je Maps.Me heel goed uitproberen.
Als je naderhand meer landkaarten wilt downloaden, kun je dit het beste doen m.b.v. WiFi (mobiel internet kan ook, maar zal meestal duurder zijn).

Hier beneden staat aangegeven hoe je in Maps.Me een route en/of navigatie kunt maken vanaf de plaats waar je bent tot een door jou op te geven bestemming (als je Maps.Me gaat uitproberen, geef dan een bestemming op niet al ver weg van de plaats waar je bent).
 1. Je kunt op de landkaart een plek aanklikken waar je naar toe wilt (de bestemming), zie hier beneden bij A, maar je kunt ook een adres, een bedrijf of coördinaten opgeven waar je naar toe wilt (zie hier beneden bij B).

  1. Plek op landkaart aanklikken.
   Klik op de landkaart op de plek waar je naar toe wilt (het bestemmingspunt). Je krijgt daar dan een blauw rondje te zien (indien verkeerd aangegeven, klik dan opnieuw op de juiste plaats). Let op: Niet te kort klikken, want als je éénmaal heel kort op de landkaart klikt (met name in een onbebouwd gebied), verdwijnen alle iconen. Als je nogmaals éénmaal heel kort op de landkaart klikt (in een onbebouwd gebied), worden de iconen weer zichtbaar.
  2. Adres, bedrijf, of coördinaten als zoekwoord opgeven.
   Je kunt aan de onderzijde van de landkaart op het vergrootglas klikken en bij Zoeken in het blauwe vlak aan de bovenzijde de bestemming opgeven (zo gedetailleerd mogelijk). Je krijgt nu een aantal keuze mogelijkheden. Klik op de bestemming waar je naar toe wilt.
   Je kunt ook een "bestemming" vinden door te zoeken in verschillende categorieën, bijvoorbeeld restaurant, garage, enz.

   • Je kunt bestemmingspunten (in de meeste gevallen zullen dit adressen zijn) ook opslaan als bladwijzer (dit is een handige mogelijkheid als je een groot aantal adressen op een dag moet bezoeken).
    Je kunt ook bijvoorbeeld een bladwijzer maken van de plaats waar je geparkeerd staat, óf je vakantie plannen waar je allemaal naar toe wilt, óf juist geweest bent. Het aanbrengen (en verwijderen) van bladwijzers gaat gemakkelijk en snel en is in de praktijk heel handig. Voor meer info over bladwijzers (en adressen), Kijk hier.
    Een bladwijzer maak je op de volgende manier:
    Maak een bestemmingspunt op de landkaart. Je kunt ook een zoekwoord (bijvoorbeeld adres of bedrijf, zo nauwkerig mogelijk) opgeven en krijgt op deze manier een bestemmingspunt op de landkaart.
    Klik vervolgens aan de onderzijde van de landkaart op de icoon met het sterretje
     Het sterretje wordt geel.

     Het bestemmingspunt is nu opgeslagen als bladwijzer. De plaats op de landkaart wordt via een markering aangegeven (voor de markering kun je kiezen uit een groot aantal kleuren).

     Je kunt deze kleuren eventueel naderhand ook veranderen.

      Bladwijzers worden opgeslagen in Groepen (die je zelf kunt aanmaken). Op de pagina Gebruik van deze info website, vind je meer info over het gebruik van "groepen". Je kunt er ook voor kiezen alle bladwijzers op te slaan in één groep. Maps.Me heeft er al één aangemaakt onder de naam Mijn Plaatsen.
      Je kunt ook zelf een nieuwe groep aanmaken, bijvoorbeeld met de naam "Adressen" of "Kontakten" en daar kontakt-adressen in opslaan, of meer groepen maken, bijvoorbeeld "Adressen1" en "Adressen2" (een groep bijvoorbeeld met kontakt-adressen die je deze dag wilt bezoeken).
      Kontakt-adressen kun je gemakkelijk verplaatsen van de ene groep naar de andere.
      Je kunt een groep ook heel gemakkelijk exporteren naar een andere smartphone.
      Het voordeel van alle kontakt-adressen onderbrengen in een enkele groep is dat je deze adressen hier kunt sorteren op afstand tot de plaats waar je bent óf op invoerdatum.

       Je kunt in Maps.Me alle bladwijzers ook gratis automatisch opslaan in een veilige cloud (van Maps.Me). Voor meer over de back-up mogelijkheid,zie bij de pagina "Gebruik" van deze info-website.


     Je kunt een bladwijzer openen door te klikken op de icoon

     (aan de onderzijde van de landkaart).
     Vervolgens open je de groep waar het bestemmingspunt is opgeslagen en klikt op de bladwijzer. Je krijgt nu de landkaart te zien (met het bestemmingspunt).


     Je kunt bladwijzers op 2 manieren (definitief) verwijderen:
     1. Klik met je vinger op de landkaart op de plaats van de bladwijzer en klik op het gele sterretje beneden. De gele kleur van het sterretje verdwijnt en de bladwijzer is verwijderd.
     2. Je kunt een bladwijzer ook verwijderen door te klikken op de icoon

      Vervolgens de groep waar het bestemmingspunt is opgeslagen te openen en de bladwijzer (definitief) te verwijderen.     Je kunt in een bladwijzer (veel) persoonlijke aantekeningen maken, naderhand veranderen, óf "plakken" (niet vergeten op "Bewaar" te klikken na een aanpassing).
     Voor meer en uitgebreide informatie over bladwijzers, bijvoorbeeld het opslaan van bladwijzers in groepen, kijk hier


  3. Als het bestemmingspunt op de landkaart is aangebracht, klik dan aan onderzijde op de icoon Route naar.

   Je kunt kiezen voor een route voor auto's, fietsers of wandelaars. Klik aan de bovenzijde (in het blauwe vlak) op de icoon met de auto, wandelaar of fiets.
    Je kunt ook op de icoon met de metro klikken. Je krijgt dan de route via een metro verbinding (alleen als er een metro verbinding is en je niet te ver hoeft te lopen). Handig is ook de mogelijkheid om de metro-lijnen in de omgeving te zien. Klik (op de landkaart) op de "layer" icoon 
      Als je nogmaals klikt op de icoon, verdwijnen de metrolijnen weer. (door aanklikken van de "layer" icoon kun je ook hoogtelijnen op de landkaart zichtbaar maken).


  4. Je krijgt nu de kortste route te zien van de plaats waar je bent (je Huidige Locatie) tot de bestemming.
   Aangegeven staat de afstand en de tijdsduur. Verder zie je nog staan Route beheren. Hiermee kun je begin- en eindpunt verwisselen door het startpunt óf bestemming met je vinger te verschuiven.
   Je kunt niet kiezen uit meer route mogelijkheden. Ook de huidige verkeersdrukte kun je niet raadplegen.
    De detail-landkaarten van de gebieden waar de route doorheen gaat, moeten gedownload zijn (bij voorkeur van te voren via WiFi maar het gaat ook via mobiel internet). Mocht het downnloaden niet gebeurd zijn, dan geeft Maps.Me dit aan. Je hoeft het alleen te bevestigen en het downloaden gaat automatisch.  Je kunt nu van de route die je gemaakt een navigatie maken. Wil je geen navigatie maken, dan moet je de route stoppen. Dit stoppen gaat door aan de bovenzijde in het blauwe vlak op het pijltje naar links te klikken.
  Doe je dit niet, dan wordt het geheugen van je smartphone nog steeds gebruikt voor het bepalen van je positie en daarmee je batterij belast (let op: dit "stoppen" geldt ook als je thuis een route uitprobeert).

  De meeste handelingen die hier boven staan, kun je binnenshuis uitproberen. De navigatie naar een bestemming kun je echter alleen buitenshuis en rijdend uitproberen.