Maps.Me

RouteYou om routelijnen te maken in Maps.Me


Het gebruik van de app RouteYou is gratis. Het programma is in te stellen in diverse talen, ook Nederlands.
Om in Maps.Me routelijnen te kunnen maken moet je het programma RouteYou op een PC óf laptop (of groot formaat tablet) gebruiken. Je moet de route opslaan, vervolgens omzetten in een KMZ bestand en per email (of cloud) overbrengen naar je smartphone.
Standaard is de routelijn groen van kleur in Maps.Me als je RouteYou gebruikt om de route te maken. Je kunt er echter ook voor kiezen dat de routelijn rood wordt (zie de laatse regels van deze pagina).

Open RouteYou (op je PC), klik hier
Er is hier vanuit gegaan dat je niet geregistreerd bent bij RouteYou. Dit hoeft ook niet maar kan uiteraard wel. Registratie is gratis en zeker de moeite waard want Route You heeft o.m. veel routes die je kunt raadplegen. Voor meer info en registratie, klik hier


Klik eerst helemaal bovenaan op Route plannen.
Aan de bovenzijde van de kaart moet je bij Kies kaart voor een landkaart kiezen (dit kun je altijd naderhand weer veranderen).
Voor wandelaars en fietsers zijn de knooppunt en topografische kaarten interessant. Ook is het zeker aan te raden de andere kaarten ook eens te bekijken.
Kies (in de linkerkolom) een routering, bijvoorbeeld wandel - mooiste.
Als je een routepunt buiten een bestaande weg aangeeft, wordt deze automatisch verplaatst naar de dichtbijzijnde weg. Wil je dat aangebrachte routepunten niet verplaatst mogen worden, kies dan voor routering manueel (je krijgt dan rechte hemelsbrede verbindingslijnen te zien). Tijdens het maken van een route kun je ook wisselen van (bijvoorbeeld) wandel - mooiste naar manueel en omgekeerd).

Breng op de landkaart een routepunt aan op de plaats waar je wilt starten, vervolgens een tweede, enzovoort. Je kunt ook aangeven (aan de linkerzijde) dat je een route terug wilt naar het startpunt.
Een routepunt kun je laten vervallen door in de linkerkolom bij het betreffende routepunt op het rode kruisje te klikken. Je kunt een routepunt ook "verslepen" naar een andere plaats.
Aan de bovenzijde kun je klikken op "toon info op de route" óf "verberg info op de route". Je kunt ook adressen óf coördinaten gebruiken om een routepunt aan te brengen. Aan de linkerzijde kun je de totale afstand aflezen.

Als alle routepunten staan aangegeven en je de route in Maps.Me zichtbaar wilt maken als routelijn, moet je de route opslaan (opslaan gaat in linkerkolom).
Geef het routetype op en de routebeschrijving. Als je wilt opslaan en niet geregistreerd bent, krijg je dit te zien, klik hier.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Ben je wel geregistreerd, zie je dit: klik hier.
LET OP: Je moet de route voor publiek óf privé zichtbaar maken.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Als je niet geregistreerd bent, kun je de route misschien het beste opslaan onder de naam mapsme1, mapsme2, enzovoort. Je kunt het bestand niet nog een keer openen om bijvoorbeeld aan te passen. Kort nadat je het bestand opgeslagen en overgebracht hebt naar Maps.Me, wordt het bij RouteYou gewist.

Als je wel geregistreerd bent (aan te raden en het is bovendien gratis) en het bestand opslaat, blijft het in RouteYou bestaan en kun je de route weer bekijken, aanpassen of verwijderen. Je kunt ook coördinaten bekijken.
Je kunt de route opslaan in een privé map óf kiezen voor publiek, zodat iedereen je route kan raadplegen.

Als je de route hebt opgeslagen (geregistreerd of niet geregistreerd), kun je in RouteYou de route op de landkaart bekijken, de hoogte-verschillen tijdens de route aflezen en de landkaart afdrukken.

Klik nu op de icoon aan de rechterzijde voor het maken van een routelijn in Maps.Me.

en klik beneden op Downloaden.
Kies voor Google earth (= opslaan als KMZ bestand).
Het bestand moet vervolgens worden overgebracht naar Maps.Me. Bij staat genoteerd hoe dit gaat, klik hier.
Het bestand moet vervolgens worden overgebracht naar Maps.Me. klik hier
Bij staat aangegeven hoe je een KML bestand overbrengt naar Maps.Me.
Een paar regels hoger staat ook aangegeven hoe je een GPX bestand kunt omzetten in een KML bestand. Dit laatste moet je gebruiken als je in Maps.Me een rode routelijn wilt hebben i.p.v. een groene, kijk hier

Als je de routelijn opslaat als KMZ bestand en deze vervolgens overbrengt naar Maps.Me, wordt de routelijn (bij gebruik van RouteYou) groen van kleur. (1e afbeelding)
Als je liever een rode lijn wilt (2e afbeelding), sla het bestand in RouteYou dan eerst op als GPX bestand en zet het vervolgens over in een KML bestand.
(klik op de afbeeldingen om te vergroten)

Klik op de afbeelding om terug te gaan.
  
Klik op de afbeelding om terug te gaan.