Deze info website kun je bekijken op een smartphone en een PC (of laptop). Om de info te kunnen gebruiken, kun je het beste je smartphone gelijktijdig gebruiken met een PC (of laptop). Je kunt de instructie lezen op de ene en op de andere de handelingen uitvoeren.

Op de website van GPS-fietsroutes Nederland kun je routes vinden die je kunt overbrengen als gekleurde routelijn in Maps.Me op je smartphone


klik hier om de website van GPS-fietsroutes Nederland te openen op een PC of laptop
Je moet de website openen op een PC of laptop.

Klik op een provincie naar keuze: je krijgt nu een nieuwe pagina te zien. Klik de gewenste route op de landkaart aan en klik op "Ga naar route" (je kunt ook naar beneden scrollen en daar een route uitkiezen). Vervolgens krijg je een overzichtlandkaart van de fietstocht. Als je verder naar beneden scrollt, vind je meer informatie over de fietstocht.
Klik (onder de landkaart) op het rode vlakje download GPX ROUTE om het bestand te downloaden op je PC.
Verstuur dit nieuwe KML bestand als bijlage van een emailbericht aan je zelf.
Sluit je email programma op de PC en open het email bericht op je smartphone. Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het groene Maps.Me logo)
Je kunt dit bestand na afloop ook weer gemakkelijk verwijderen in Maps.Me, kijk hier.
Wissen van de routelijn in Maps.Me gaat als volgt. Klik op het sterretje aan de onderzijde van de landkaart

Verschuif de groep "rondje-hunebedden-nw" naar links en verwijder óf klik op de 3 puntjes aan de rechterzijde en klik op Lijst verwijderen.
Je krijgt nu dit alert te zien

Klik op OK en klik op het sterretje aan de onderzijde van de landkaart

Je krijgt dan dit te zien
(klik op de afbeelding om te vergroten en te verkleinen).
In dit voorbeeld staan maar 2 groepen: "rondje hunebedden" en "Mijn Plaatsen". Meestal zullen er meer groepen zijn
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Omdat natuurlijk niet bekend is om welke route het gaat is hier een tijdelijke naam ingevoerd: Nieuwe route. In de praktijk staat hier natuurlijk de naam van de route.
Nu moet je de route (als enige) actief (= routelijn zichtbaar op de landkaart) worden gemaakt. Het handigste is te klikken op de blauwe tekst "Alles verbergen" en vervolgens op deze route. Het V-teken bij de route geeft aan dat deze groep nu "actief" is.
Klik vervolgens op de pijl naar links (naast bladwijzers aan de bovenzijde) en je krijgt de landkaart te zien met de route

Als je nu gaat fietsen, kun je de routelijn uitstekend volgen omdat de plaats waar je bent ook op de landkaart staat aangegeven (internet is niet nodig).

Alhoewel niet echt handig en overzichtelijk, kun je een route ook openen op je smartphone en vervolgens overzetten als routelijn in Maps.Me op de zelfde smartphone. kijk hier.
Als het een KML óf KMZ bestand betreft, kun je het opslaan en vervolgens delen met Maps.Me. Je krijgt dan de routelijn in Maps.Me te zien. In geval het een GPS bestand betreft, zoals in dit geval, moet deze eerst worden omgezet in een KML bestand, Je kunt een GPS bestand (bestandsnaam.gpx) op de zelfde manier overzetten naar een KML bestand (bestandsnaam.kml) als hier beschreven staat.
Deze mogelijkheid is wel afhankelijk van je smartphone.
Gebruikte namen van de bestanden zijn vaak niet erg duidelijk. Je kunt ze het beste wissen als je ze niet gebruikt (of als ze zijn overgebracht naar Maps.Me).


Enige ervaring met het overzetten van een route op een PC naar een routelijn op je smartphone, is wel handig.


Voor meer info over wandelen en fietsen met Maps.Me, kijk hier


Op internet op je PC kun je veel wandel- en fietsroutes vinden, die je kunt downloaden als GPX, KML óf KMZ bestand en vervolgens als een gekleurde routelijn in Maps.Me op je smartphone kunt weergeven.

De auteursrechten van de route die je hier gedownload hebt, berusten bij GPS-fietsroutes Nederland.
In het algemeen geldt dat kopiëren alleen toegestaan is voor eigen gebruik, zonder commercieel oogmerk.

Aan de hier vermelde informatie kan op geen enkele manier rechten worden ontleend.
© copyright: Hans Hoff, bijgewerkt tot 5-3-2021