GPS Visualizer
 

Om GPS Visualizer te openen, klik hier


Wat kun je o.a. met het programma GPS Visualizer?

Een route (track), op een PC aangebracht met het programma GPS Visualizer, kun je gemakkelijk weergeven als een routelijn in Maps.Me op je smartphone.
De afbeelding van de voorbeeldroute ziet er in GPS Visualizer als volgt uit.
(klik op de afbeeldingen om te vergroten)


Afbeelding van GPS Visualizer: een track en een markeerpunt.
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Overgebracht naar Maps.Me krijg je dit te zien.

Afbeelding in Maps.Me: een routelijn en een bladwijzer, overgezet van GPS Visualizer
Klik op de afbeelding om terug te gaan.Als je GPS Visualizer opent, klik hier (op een PC), krijg je aan de rechterzijde te zien:


Om een route (track) te maken, klik je op de icoon trk (= track) en breng steeds (kleine) rechte lijnen aan.
Als je op de tekst trk onder de icoon klikt, krijg je area te zien. Klik weer tot je trk ziet.
Je bouwt op deze manier de route op. In de praktijk gaat dit prima. Handig is ook de mogelijkheid dat je het "vierkantje", in het midden tussen 2 "rondjes" kunt verschuiven. De totaal af te leggen afstand kun je steeds aflezen.
Let op dat het eindpunt niet precies op het beginpunt kan worden geplaatst, maar wel op een kleine afstand hier vandaan.

Stoppen met het maken van de track: klik 2x op het laatst aangebrachte trackpunt.
Laatste track verwijderen: klik met de rechtermuis op het laatst aangebrachte trackpunt.
Hele track verwijderen: klik in het scherm rechtsboven op het kruisje rechts van de track.
Track aanpassen (kleur, naam track): Klik in het scherm rechtsboven op de tracknaam en klik op "edit".
Als je een track hebt gemaakt en deze wilt overzetten naar de navigatie-app Maps.Me, is het aan te raden tevens minimaal één markeerpunt (marker) te maken, bij voorkeur aan te brengen op de routelijn (bijvoorbeeld het startpunt van een wandeling).


Je kunt ook markeerpunten (markers) aanbrengen (met eigen opmerkingen). Klik op de icoon wpt) (= waypoint). Een marker wordt automatisch gesaved als deze is aangebracht. In Maps.Me krijgt de marker (als bladwijzer) dan de coördinaten van dit punt als naam. Je kunt ook handmatig een eigen naam opgeven.

Marker verwijderen: klik op het scherm rechtboven op het kruisje rechts naast de marker.
Marker aanpassen (kleur, tekst, soort icoon): Klik in het scherm rechtsboven op de marker en klik op "edit".
De kleur van de track en marker kun je aanpassen, maar niet "doorgeven" aan Maps.Me (in Maps.Me kun je de kleur van de track én bladwijzer wel veranderen).

Extra mogelijkheid: klik met de rechtermuis op de landkaart en je ziet de coördinaten en hoogte (elevation) van dit punt.

Je kunt de route opslaan als GPX of KML bestand. Dit gaat op de volgende manier: Klik rechtsboven op save data KML of save data GPX. Klik vervolgens op (blauw) Download + een code. Aan te raden is de code (= naam van het bestand) even te noteren. De code (naam) kun je altijd achteraf wijzigen.
Je kunt ook met je rechtermuis klikken op de blauwe tekst "download" en hierna klikken op Koppeling opslaan als. In het volgende scherm krijg je als bestand-naam het nummer dat bij download staat. Je kunt hier ook meteen de juiste naam opgeven.
Het bestand kun je rechtstreeks per email overbrengen naar je smartphone en als gekleurde routelijn overbrengen naar Maps.Me op de volgende manier:
Stuur een email, met het kml-bestand als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook).
Sluit het email programma op je PC en open deze email op je tablet óf smartphone.
Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Maps.Me (= klik op het Maps.Me logo).Je kunt ook routes importeren (zowel GPX als KML en KMZ), eventueel aanpassen en/of de routelijn-kleur veranderen. Een zip-bestand bestaande uit GPX, KML/KMZ bestanden kan ook (let op dit kan iets langer duren). Klik in GPSVisualizer aan de rechterkant op Import a GPS file. Blader naar het bestand dat je wilt gebruiken en klik op Import.
Je kunt het bestand nu eventueel aanpassen (bijvoorbeeld de kleur van de routelijn), maar ook bijvoorbeeld de track aanpassen (trackpunten verwijderen toevoegen) Je kunt het bestand opslaan als KML of GPX bestand: Klik op download. Als je ook markeerpunten hebt aangebracht, is KML aan te raden.
Het bestand wordt opgeslagen onder de naam van het nummer dat je (onder download) ziet staan. Je kunt deze naam uiteraard altijd achteraf veranderen.
Je kunt ook met je rechtermuis klikken op de blauwe tekst "download" en hierna klikken op Koppeling opslaan als. In het volgende scherm krijg je als bestand-naam het nummer dat bij download staat. Je kunt hier ook meteen de juiste naam opgeven.
Verstuur vervolgens het bestand als bijlage van een email bericht aan je zelf.
Sluit het email programma op je PC en open deze email op je tablet óf smartphone. Vervolgens kun je een routelijn maken in Maps.Me.

Aan de linkerzijde zie je


Als je gebruik maakt van de leaflet version (zie afbeelding), kun je bij "Center the map on a location" een zoekwoord (adres, coördinaten) opgeven. In het midden van de kaart krijg je nu een zoekkruis te zien. Hierop kun je de marker plaatsen.
Je kunt GPS Visualizer gratis gebruiken. Registratie is niet nodig. Een donatie wordt op prijs gesteld.
Gps Visualizer heeft overigens veel meer mogelijkheden dan alleen een landkaart maken (Sandbox drawing), kijk hier

Een soortgelijk programma om landkaarten te maken als bij GPS Visualizer is Afstandmeten. In Afstandmeten kun je aangeven dat de route die je maakt, automatisch de bestaande weg moet volgen, of (net als bij GPS Visualizer) een rechte lijn moet zijn.
De kleur van de route kun je niet veranderen in Afstandmeten. Voor meer informatie over Afstandmeten, klik hier