Maps.Me
Deze informatie is goed te bekijken op een PC, laptop, tablet óf smartphone.

Importeren van routes in Maps.Me

Via internet kun je veel wandel- en fietsroutes en tracks downloaden en vervolgens importeren in Maps.Me.
Je kunt ook zelf een (eenvoudige) route maken en deze d.m.v. een gekleurde lijn zichtbaar maken in Maps.Me.
Let op dat het gebruik van een smartphone óf tablet als GPS toestel ook een aantal beperkingen heeft, kijk hier
Als je Maps.Me voor een route wilt gebruiken, is het uithoudingsvermogen van de batterij belangrijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze halverwege de wandel- of fietstocht leeg is. Een powerbank is misschien een oplossing. Ook wordt er minder energie gebruikt als je toestel in vliegtuigstand staat (er is bij vliegtuigstand geen communicatie mogelijk: je kunt niet bellen of gebeld worden).

Afhankelijk van de lengte van de af te leggen route, blijft er een risico dat de batterij bij continue navigatie snel leeg kan zijn. In de praktijk kun je de smartphone of tablet het beste alleen gebruiken als je de route kwijt bent en de weg weer wilt terug vinden, óf om de af te leggen afstand te bekijken. Het is uiteraard aan te raden de route ook "op papier" bij je te hebben. Handig is dat als je Maps.Me sluit en (na bijvoorbeeld iets anders gedaan te hebben) weer opnieuw opent, je het laatst geopende scherm te zien krijgt: je kunt dus gewoon weer "doorgaan".

Je kunt dit boekje ook eens bekijken:
"Smartphone, GPS-navigatie op de fiets", geschreven door Johan Blom
Hoewel geschreven voor fietsers, is het ook prima te gebruiken voor andere gebruikers.
Het boekje staat als PDF bestand op internet Klik hier

Je vindt er o.a. algemene informatie over GPS, A-GPS, routes, enz, maar ook veel praktische tips, zoals bijvoorbeeld het verschil in gebruik tussen een GPS-toestel en een smartphone voor route-bepaling: voor- en nadelen. Handig is met name de informatie vanaf pagina 34: "Gebruiksduur batterij".
Bestaande routes (via internet) zijn vaak opgeslagen in het GPS formaat (bestandsnaam.gpx)
Je kunt deze routes importeren in Maps.Me, maar dan moeten deze wel eerst opgeslagen (of "omgezet") zijn of worden in het KML formaat (bestandsnaam.kml).

Er bestaat een handig gratis online programma waarmee je een GPX bestand gemakkelijk kunt omzetten in een KML bestand. Het programma heet GPX2KML. Het omzetten kan in de praktijk alleen goed gebeuren op een PC of laptop. Daarna moet het KML bestand worden overgebracht naar je smartphone of tablet.

De werking is als volgt: Download eerst een route van internet (op een PC óf laptop) en klik daarna hier (op de zelfde PC óf laptop) om GPX2KML te openen.

Geef in het scherm, dat je te zien krijgt, de volgende mogelijkheden aan:
 1. Select conversion GPX to KML.
 2. Blader naar het bestand dat je hebt gedownload (meestal staat dit in de directory download)
 3. Vink alle 3 options aan (waypoint, track, route)
 4. Klik op CONVERT. Je krijgt dan een nieuw scherm te zien.
  Je kunt in dit nieuwe scherm aangeven dat je een landkaart (Google maps) met de route wilt zien (view the file with Google Maps). Je kunt aangeven "kaart" of "satelliet". De kaart is te vergroten of te verkleinen.
  Je kunt de kaart ook afdrukken. Aan te raden is om eerst een afdrukvoorbeeld te maken. Mocht het afdrukken niet gaan, of dat je het formaat van de afbeelding te groot vindt, dan kun je een schermafdruk van de landkaart (of een gedeelte er van) maken en deze afdrukken en/of opslaan
  kijk hier

  Je kunt een "schermafdruk" maken van de gehele pagina. Dit gaat op de volgende manier: Druk gelijktijdig de toetsen CONTROL  en  P in. Je krijgt dan eerst een printer-scherm te zien. Klik op "Eigenschappen" en geef als afdrukstand "liggend" op.

  In geval het afdrukken niet op deze manier gaat, óf maar een deel van de landkaart wilt afdrukken, kun je het Knipprogramma van Microsoft gebruiken. Het programma is door Microsoft al op de meeste computers geïnstalleerd, maar niet geactiveerd. Op internet is veel info over het programma te vinden, bijvoorbeeld  support.microsoft
Je moet nu het KML-bestand, dat gemaakt is, opslaan. Klik hiervoor op "download your file here".
Het bestand wordt opgeslagen in de map "downloads". Als je deze niet kan vinden, kijk hier
Bekijk onder welke naam het bestand wordt opgeslagen, want de oorspronkelijk naam is gewijzigd: er staan nu een paar letters en/of cijfers vóór. Deze letters en/of cijfers zijn iedere keer anders.
De map “downloads” vind je in het "verkenner"-scherm. Kijk op de "startknop" óf klik gelijktijdig op de windows toets en E
Je krijgt dan de “verkenner” van windows te zien.


Helemaal aan de linkerzijde zie je nu op het scherm staan: “download”. Klik hier op om het bestand te vinden. Let er op dat het programma GPX2KML de naam van het bestand veranderd heeft:
Het overbrengen van het KML-bestand naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email met het kml-bestand als bijlage aan je zelf. Sluit je email programma. Open de email op je tablet óf smartphone en klik op de bijlage. Koppel de bijlage ("voltooi") nu met Maps.Me. Mocht het koppelen van de bijlage op deze manier niet lukken, kijk hier

Open Maps.Me. Klik op de rechter icoon (3 streepjes)

Bij een groot beeldscherm ontbreekt het rechter icoon met 3 streepjes en zijn de 2 regels samengevoegd tot 1 regel.

De betekenis is het zelfde.
Open vervolgens je email bericht en klik op de "bijlage" (= het KML bestand).

Mocht je een scherm te zien krijgen met alleen maar tekst (iphone, ipad) klik dan eerst aan de rand van het scherm. Klik vervolgens op het icoon "delen" en kopieer naar Maps.Me.


Het bestand wordt nu opgeslagen in Maps.Me, in een nieuw aangemaakte groep. Op de landkaart is de route weergegeven als een rode lijn. Een groep kun je ook tijdelijk buiten werking stellen of verwijderen. Je kunt ook de naam veranderen kijk hier
Klik (onder de landkaart) op derde icoon van links. Als je op deze blauwe icoon vóór de groepnaam klikt, wordt deze groep tijdelijk uitgeschakeld, totdat je de icoon weer aanklikt.

Wil je de hele groep verwijderen, klik dan op de tekst naast de icoon.

Je kunt hier ook de naam van de groep veranderen.
In geval de route weergeven moet worden op een landkaart van een gebied die (nog) niet gedownload is in Maps.Me, wordt dit aangegeven. Maps.Me bepaalt zelf welke kaart(en) gedownload moet worden. (je kunt een landkaart overigens weer gemakkelijk verwijderen).

Als je nu gaat bewegen (lopen, fietsen, o.i.d.), wordt je Huidige Positie steeds precies op de landkaart aangeven. Omdat de route ook afgebeeld staat, is deze goed te volgen.
Je kunt in Maps.Me heel gemakkelijk de hemelsbreed afstand van jouw Huidige Positie tot een willekeurig ander punt meten. Klik op een (willekeurige) plaats. Je krijgt daar dan een blauw rondje te zien. Beneden zie je nu de hemelsbreed afstand tussen je Huidige Positie en dit punt. Bij sommige toestellen staat ook de richting naar dit punt staat aangegeven (blauw pijltje vóór het getal). Als je op de hemelsbreed afstand klikt, krijg je een groter scherm te zien met de af te leggen afstand en een pijl die de richting van dit punt aangeeft. Je kunt de af te leggen afstand en richting ook aflezen als je via een bestaande weg gaat. Klik hiervoor beneden op "ROUTE NAAR". Klik op de icoon: auto, fiets of wandelen. Je krijgt dan de kortste afstand te zien, per auto, fiets of wandelend (volgens Maps.Me). Bij fietsen en lopen wordt ook het hoogteverschil aangegeven.


Je kunt zelf (eenvoudige) routes maken voor wandel-, fiets- en motorfiets tochten. Ook handig voor geocaching


Om een route zichtbaar te maken in Maps.Me (weergegeven door een gekleurde lijn), moet je de route eerst maken met een ander programma. Het gratis online-programma RunnerMaps is hiervoor zeer geschikt. Er zijn overigens meer programma's waarmee je routes kunt maken, bijvoorbeeld RouteYou.
RunnerMaps is handiger in het gebruik, maar RouteYou heeft meer mogelijkheden, bijvoorbeeld een grotere keuze aan landkaarten. Je kunt ook uit diverse soorten wandelingen kiezen: mooi, snel, enz.
Als je coördinaten wilt gebruiken om een routepunt aan te geven, kunnen deze ook buiten bestaande wegen worden aangebracht. Dit gaat heel goed met RouteYou, kijk hier
Bij RouteYou kun je aangeven autoweg, motorweg, fietspad of wandelpad In RouteYou kun je de route op diverse manieren opslaan. Je krijgt het beste resultaat als je de route eerst opslaat als GPX bestand t(dus niet als KML-bestand) en vervolgens met GPX2KML (zie elders op deze pagina) overzet in een KML-bestand. Dit KML-bestand kun je overzetten naar Maps.Me. Je krijgt daar op de landkaart een rode lijn te zien die de track en/of aangebrachte routepunten volgt. Gelijktijdig wordt er in Maps.Me een nieuwe bladwijzer-groep gemaakt, waarin deze "routelijn" wordt opgeslagen. Let op dat een ander formaat dan "KML" overzetten naar Maps.Me niet mogelijk is.
Het maken van routes met het programma RouteYou het handigste op een PC of laptop. Vervolgens kan de route gemakkelijk op je smartphone of tablet geïmporteerd worden in MapsMe.
Het basis-gebruik van RouteYou is gratis. Bekijk voor meer mogelijkheden bij upgrade. Het programma is Nederlandstalig. Als je RouteYou wilt gebruiken, kies dan één van deze mogelijkheden
Je kunt ook hier kijken Voor de belangrijkste handelingen (op een PC of laptop) voor het maken van een eigen route in Routeyou, kijk hier
Er is hier vanuit gegaan dat je (nog) niet geregistreerd bent (kijk bij "upgrade" voor de voordelen van het registreren).
Open het programma. Kies (links) een routering, bijvoorbeeld wandel - mooiste.
Breng op de landkaart een routepunt aan op de plaats waar je wilt starten en vervolgens een tweede. Je krijgt nu een track (een "kruimelspoor" in de vorm van een routelijn) te zien. Je kunt de route steeds uitbreiden door meer routepunten aan te geven. Je kunt ook aangeven dat je een route terug wilt naar het startpunt.
Je kunt ook de coödinaten van een willekeurig punt op de landkaart aflezen, óf de coördinaten gebruiken om een routepunt te maken, kijk hier
Je kunt de coördinaten aflezen op de landkaart. Klik in de linker kolom (beneden) op "meer opties" en "bezienswaardigheden maken". Klik op een willekeurig punt op de landkaart. Je krijgt nu de coördinaten te zien van dit punt én een merkteken op deze plaats (dit merkteken is geen routepunt maar een "oriëntatiepunt"). Je kunt een routepunt plaatsen op dit merkteken. Dit gaat op de volgende manier: Klik in de linkerkolom (boven) op "plan je route". Klik vlakbij het merkteken op de landkaart om een routepunt te maken en verschuif dit punt precies naar het merkteken. Als het merkteken buiten een bestaande weg ligt, moet je de routering "manueel" opgeven vanaf het punt op de weg dat zo dicht mogelijk bij het merkteken ligt, tot het merkteken zelf: de route van dat stuk wordt weergegeven door een rechte lijn.
In plaats van een punt op de landkaart aangeven, kun je ook coördinaten invoeren. Je krijgt dan op de landkaart een merkteken te zien, waarop je een routepunt kunt plaatsen.
Aan de linkerzijde kun je de totale afstand aflezen.
Aan de bovenzijde van de kaart kun je bij "Kies kaart" een keuze maken. Bij "Help" kun je tijdens de route kiezen voor info tonen óf info verbergen.
Sla de route op als alle routepunten staan aangegeven. Je kunt willekeurige namen opgeven.
Je kunt nu de route op de landkaart bekijken en (indien bekend) de hoogte-verschillen tijdens de route.
Klik daarna op downloaden (2e icoon van links).

en kies voor "Naar GPS of computer".
Kies voor opslaan in GPS formaat  (= bestandsnaam.gpx). Dit bestand moet je daarna nog wel omzetten in KML formaat om te kunnen invoeren in Maps.Me. De bestanden worden opgeslagen in de map "downloads", Let op onder welke naam het bestand wordt opgeslagen: er staan een paar letters voor de originele naam. De letters en cijfers zijn iedere keer anders.
Als je het bestand overbrengt naar Maps.Me, krijg je de track te zien als een gekleurde route-lijn, op grond van soort weg en soort route.
Hoe je het bestand moet invoeren in Maps.Me om een route-lijn te zien, staat aan de bovenzijde van deze pagina beschreven.
Het maken van routes met RunnerMaps en RouteYou kan het beste gebeuren  PC of laptop.

RunnerMaps
Open RunnerMaps, klik hier
Klik linksboven op de linker icoon: "maak een route". Geef aan: lopen, fietsen of hemelsbreed. Als je kiest voor fietsen, krijg je ook fietsknooppunten te zien.
Maak nu een route. Je krijgt een track te zien van de wandeling of fietstocht (een soort "kruimelspoor"). Als je gekozen hebt voor hemelsbreed, krijg je rechte lijnen te zien tussen de routepunten. Voor meer info over een route en track, kijk hier
Een route bestaat uit routepunten. Deze routepunten worden gemaakt m.b.v. van een programma (of app) op een PC óf laptop en worden nauwkeurig op de landkaart aangegeven.
Een track daarentegen wordt gemaakt door een GPS toestel tijdens bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht. Steeds om een bepaalde vaste tijd (bijvoorbeeld 5 seconden) óf (afhankelijk van het GPS toestel) bij een richtingverandering wordt een positie (= de coördinaten van dit trackpunt) automatisch vastgelegd. Omdat elk GPS toestel een afwijking heeft van ongeveer 5 meter heeft de track ook altijd een afwijking. Dit is de reden dat de track soms enigszins naast de weg loopt, met name bochten worden vaak afgesneden.
Behalve een routepunt en trackpunt kent men ook een waypoint. Dit is het laatste routepunt: de uiteindelijke bestemming.

Je kunt een zoekwoord opgeven, of coördinaten. Let op dat het routepunt dan altijd op een bestaande weg ligt. Bij RouteYou hoeven de coördinaten niet op een weg te liggen.
Een route kun je ook kombineren: een deel wandel en een deel hemelsbreed.
Als alle routepunten zijn ingevoerd, kun je de route opslaan. Je moet wel inloggen. Het aanmelden is gratis. Geef bij het opslaan een naam op en verwijder het V-teken bij "Openbaar". De route is nu opgeslagen in een "privé" map (je kunt naderhand de route gemakkelijk wissen of aangeven dat je deze ook beschikbaar wilt stellen voor anderen, klik op "route beheren").
Als de route (bij RunnerMaps) is opgeslagen, krijg je een scherm te zien. Klik op "route bekijken".
Klik in het volgende op de wereld bol (= opslaan als KML-bestand). Het bestand wordt opgeslagen in de map "downloads".
Let op dat een ander formaat dan "KML" overzetten naar Maps.Me niet mogelijk is.
Dit KML-bestand moet worden overgebracht naar Maps.Me.
Dit gaat op de volgende manier: Stuur een email met het kml-bestand als bijlage aan je zelf. Sluit je email programma. Open de email op je tablet óf smartphone en klik op de bijlage. Koppel de bijlage ("voltooi") nu met Maps.Me. Mocht het koppelen van de bijlage op deze manier niet lukken, kijk hier

Open Maps.Me. Klik op de rechter icoon (3 streepjes)

Bij een groot beeldscherm ontbreekt het rechter icoon met 3 streepjes en zijn de 2 regels samengevoegd tot 1 regel.

De betekenis is het zelfde.
Open vervolgens je email bericht en klik op de "bijlage" (= het KML bestand).

Mocht je een scherm te zien krijgen met alleen maar tekst (iphone, ipad) klik dan eerst aan de rand van het scherm. Klik vervolgens op het icoon "delen" en kopieer naar Maps.Me.


Je krijgt nu een rode lijn te zien op de landkaart, die overeenkomt met de track en/of aangebrachte routepunten. Gelijktijdig wordt er in Maps.Me een nieuwe bladwijzer-groep gemaakt, waarin deze "routelijn" wordt opgeslagen.
Een groep kun je tijdelijk buiten werking stellen of verwijderen. Je kunt ook de naam veranderen kijk hier.
Klik (onder de landkaart) op derde icoon van links. Als je op deze blauwe icoon vóór de groepnaam klikt, wordt deze groep tijdelijk uitgeschakeld, totdat je de icoon weer aanklikt.

Wil je de hele groep verwijderen, klik dan op de tekst naast de icoon.

Je kunt hier ook de naam van de groep veranderen.
In geval de route weergeven moet worden op een landkaart van een gebied dat (nog) niet gedownload is in Maps.Me, wordt dit aangegeven. Maps.Me bepaalt zelf welke kaart(en) gedownload moet worden.

Als je nu gaat bewegen (lopen, fietsen, o.i.d.), wordt je Huidige Positie steeds precies op de landkaart aangeven. Omdat de route ook afgebeeld staat, is deze goed te volgen.


Soms is het handig om de coördinaten te kunnen aflezen van je Huidige Positie. In Maps.Me gaat dit door te klikken op je Huidige Positie op de kaart. Je krijgt daar dan een blauwe cirkel "over" de pijl te zien. Beneden kun je nu de coördinaten aflezen. (in metrische waarden en in minuten, graden en seconden door op het getal te klikken). Je kunt ook de hoogte t.o.v. de zeespiegel aflezen (er worden overigens geen nauwkeurigheidsmarges aangegeven). Ga je nu bewegen met je toestel, dan "bewegen de coördinaten" helaas niet mee. Er zijn diverse andere apps die dit wel goed aangeven. Voor Iphone of iPad is de volgende (in het Nederlands vertaalde) "coördinaten app" bijvoorbeeld handig: kijk hier of kijk in je toestel bij apps (ga naar "Mijn GPS coördinaten", uitgebracht door TappiApps). De app werkt, net als Maps.Me, zonder WiFi.

Je kunt in Maps.Me heel gemakkelijk de hemelsbreed afstand van jouw Huidige Positie tot een willekeurig ander punt aflezen. Klik eerst op je Huidige Positie en vervolgens op een (willekeurige) plaats. Je krijgt daar dan een blauw rondje te zien. Beneden zie je nu de hemelsbreed afstand tussen je Huidige Positie en dat punt. (soms staat er een blauw pijltje vóór het getal). Als je op dit getal (de hemelsbreed afstand) klikt, krijg je een groter scherm te zien met de af te leggen afstand en een pijl die de richting aangeeft die je moet bewegen.

De afstand bepalen van je Huidige Positie tot een plaats aangegeven door coördinaten gaat in Maps.Me als volgt: Klik op het vergrootglas links onder. Vul bij zoeken de coordinaten in. Voor meer info kijk hier.

Als je als zoekwoord GPS-coördinaten opgeeft, is het belangrijk dat de notatie correct is.
Geef eerst de latitude (breedtegraad) op en dan de longitude (lengtegraad). Het beste kun je metrische waarden aanhouden. De lengte- en breedtegraad worden hier aangegeven als een getal voorzien van een punt. De notatie is in dit geval: breedtegraad, een komma en hierna de lengtegraad. In plaats van een komma zijn er ook meer mogelijkheden Je kunt ook één (of meer) spaties gebruiken. Afhankelijk van de plaats op aarde kunnen de getallen ook negatief zijn.

Kijk voor meer informatie over coördinaten, latitude en longitude, elders in deze website.
Je krijgt vervolgens (in blauw) de afstand te zien. Klik op dit getal. Je krijgt nu weer die afstand te zien. Vóór dit getal staat een pijltje dat de richting aangeeft vanuit je Huidige Positie. Klik weer op dit op deze (in blauw) aangegeven afstand. Je krijgt nu groot scherm te zien met de afstand en richting. Als je nu gaat bewegen, "beweegt de afstand mee."