Maps.Me
Deze info-website is goed te bekijken op een PC, laptop, tablet óf smartphone.
De app Maps.Me is uitsluitend te gebruiken op een (android, iPhone en iPad) tablet óf smartphone.

Importeren van routes in Maps.Me

Via internet kun je op je PC of laptop veel wandel- en fietsroutes en tracks downloaden en vervolgens importeren in Maps.Me en daar zichtbaar maken d.m.v. een gekleurde lijn. Je kunt ook zelf een (eenvoudige) route maken.
Bestaande routes op internet zijn vaak opgeslagen in het GPS formaat (bestandsnaam.gpx) óf in het formaat gebruikt door Google Earth (bestandsnaam.kml óf bestandsnaam.kmz).
GPX staat voor GPS eXchange format - Een KMZ bestand is een "ingepakte" versie van een KML bestand
Maps.Me kan alleen KML of KMZ bestanden importeren. Een GPX bestand moet eerst worden omgezet in een KML bestand. Hoe dit omzetten gaat, kijk hier.
Er bestaat een handig gratis online programma waarmee je een GPX bestand gemakkelijk kunt omzetten in een KML bestand. Het programma heet GPX2KML. Daarna moet het KML bestand worden overgebracht naar je smartphone of tablet.
De werking is als volgt: Download eerst een route van internet (op je PC óf laptop) en klik daarna HIER om GPX2KML te openen.
Geef in het scherm, dat je te zien krijgt, de volgende mogelijkheden aan:
 1. Select conversion: GPX to KML.
 2. Convert file: Blader naar het bestand dat je wilt omzetten (converteren)
 3. Options: Vink alle 3 options aan (waypoint, track, route)
 4. Klik op CONVERT. Je krijgt dan een nieuw scherm te zien.
 5. Je kunt in dit nieuwe scherm aangeven dat je een landkaart (Google maps) met de route wilt zien (view the file with Google Maps). Je kunt aangeven "kaart" of "satelliet". De kaart is te vergroten of te verkleinen.
  Je kunt de kaart ook afdrukken. Aan te raden is om eerst een afdrukvoorbeeld te maken. Mocht het afdrukken niet gaan, of dat je het formaat van de afbeelding te groot vindt, dan kun je een schermafdruk van de landkaart (of een gedeelte er van) maken en deze afdrukken en/of opslaan
  kijk hier.

  Je kunt een "schermafdruk" maken van de gehele pagina. Dit gaat op de volgende manier: Druk gelijktijdig de toetsen CONTROL  en  P in. Je krijgt dan eerst een printer-scherm te zien. Klik op "Eigenschappen" en geef als afdrukstand "liggend" op.

  In geval het afdrukken niet op deze manier gaat, óf maar een deel van de landkaart wilt afdrukken, kun je het Knipprogramma van Microsoft gebruiken. Het programma is door Microsoft al op de meeste computers geïnstalleerd, maar niet geactiveerd. Op internet is veel info over het programma te vinden, bijvoorbeeld  support.microsoft
 6. Je moet nu het KML-bestand, dat gemaakt is, opslaan. Klik hiervoor op download your file here.
 7. Het bestand wordt op je PC of laptop opgeslagen in de map "downloads", tenzij je hebt aangegeven dat dit ergens anders moet gebeuren. Als je de map "download" niet kunt vinden, kijk hier.
  De map “downloads” vind je in het "verkenner"-scherm (klik op de "startknop" en vervolgens op "verkenner"). Helemaal aan de linkerzijde zie je nu op het scherm staan: “downloads”. Klik hier op om het bestand te vinden.

  Een andere manier om het "verkenner" scherm te openen, is door gelijktijdig op de windows toets en de toets E klikken.


  Mocht je het “verkenner”-scherm te klein vinden, klik dan op de windows toets in kombinatie met het pijltje naar boven.


  Bekijk goed onder welke naam het bestand wordt opgeslagen, want de oorspronkelijk naam is gewijzigd: er staan nu een paar letters en/of cijfers vóór. Deze letters en/of cijfers zijn iedere keer anders.


Het KML bestand overbrengen naar Maps.Me gaat op de volgende manier: Stuur een email met het kml-bestand als bijlage aan je zelf. Sluit je email programma. Open deze email op je tablet óf smartphone en klik (in iPhone of iPad) op de bijlage (lang indrukken om te "delen" - bij kort indrukken zie je eerst een tekst, klik hier dan op en klik vervolgens op "delen" - bij lang indrukken kun je de bijlage ook bewaren in iCloud). Kopieer deze bijlage naar Maps.Me óf (in android) klik op weergeven. Je kunt het bestand in android ook opslaan in "downloads".
Je krijgt een melding als het uploaden gereed is. Het bestand is nu opgeslagen in Maps.Me, in de map bladwijzers in een nieuw aangemaakte groep. Om het resultaat te zien, kijk hier.
Klik op de icoon om de resultaten te zien.


Let op dat je alleen de groep (of groepen) op de landkaart te zien krijgt, die je met de icoon actief hebt gemaakt. Als je groep (of groepen) niet op de landkaart wilt zien, kun je deze (tijdelijk) uitschakelen door op de icoon vóór de tekst te klikken
Bij nogmaals klikken op de icoon (de icoon is nu een wit rondje geworden), wordt de groep weer actief.

Je kunt een bladwijzer-groep tijdelijk uitschakelen (of verwijderen). Helaas kun je een enkele bladwijzer (of track) niet tijdelijk uitschakelen. Wel kun je een hele groep niet zichtbaar maken en vervolgens één bladwijzer uit die groep aanklikken. Deze is dan wel zichtbaar op de landkaart. Ook kun je bladwijzers verschillende kleuren geven.

Afhankelijk van het geïmporteerde materiaal krijg je op de landkaart tracks te zien en/of routepunten (in Maps.Me zijn dit bladwijzers). Op de landkaart wordt de track of route nu weergegeven als een gekleurde lijn. Afhankelijk van het geïmporterde materiaal kan de lijn (als een track) de weg "volgen", óf "rechte lijnen" aangeven.

Wissen gaat op de volgende manier: Bij iPhone: ga op de tekst staan die je wilt verwijderen en schuif naar links en klik vervolgens op verwijderen. Je kunt ook éénmaal klikken op de tekst. Je krijgt dan de onderdelen van het bestand te zien, die je weer op de zelfde manier kunt wissen door op de tekst te gaan staan en naar links te schuiven.
Bij android: ga op de tekst staan die je wilt verwijderen en even ingedrukt houden. Je kunt nu verwijderen. Je kunt ook éénmaal klikken op de tekst. Je krijgt dan de onderdelen van het bestand te zien, die je weer op de zelfde manier kunt wissen door even ingedrukt te houden.
Dit resultaat in Maps.Me kan wisselend zijn omdat het afhankelijk is van het aangeboden materiaal. Soms krijg je een routelijn te zien met routepunten, soms zonder. Routepunten kun je eventueel wissen. Ook kan de kleur van de routelijn per geval anders zijn. Soms krijg je geen lijn te zien maar alleen routepunten. Als een zelfde wandeling aangeboden wordt, zowel als KML als GPX bestand, kan het uiteindelijke resultaat op de landkaart van Maps.Me anders zijn. Waarschijnlijk krijgt je het beste resultaat als je het bestand als GPX importeert en vervolgens overzet naar KML. Je kunt natuurlijk ook beide mogelijkheden importeren. De routelijn kan in veel gevallen breder (dikker) worden gemaakt. kijk hier.
Breedte van de routelijn aanpassen (alleen in een kml bestand).
Let op, deze mogelijkheid moet op een PC gebeuren en vereist enige ervaring met het gebruik van computers. Aanpassen zal niet bij alle bestanden lukken.


Je moet het kml bestand openen met kladblok. Je krijgt dan tekst te zien. Ergens in het begin van de tekst zie je waarschijnlijk staan
(in plaats van 2.0 kan het ook een ander getal zijn bijvoorbeeld 3.0 of 4.0).

2.0 is hier de breedte van je routelijn. Verander dit bijvoorbeeld in 6.0 (een ander waarde kan ook, maar 6.0 is een goede breedte).
Verderop in de pagina kom je misschien nog een aantal keren tegen. Deze hoef je niet te veranderen om toch het resultaat dikte 6.0 te krijgen.
Vervolgens moet je opslaan (overschrijven). Je kunt het bestand ook een andere naam geven. Je moet wel opslaan als kml bestand. Het beste kun je in dit geval ook de naam aanpassen

Als je nu gaat bewegen (lopen, fietsen, o.i.d.), wordt je Huidige Positie steeds precies op de landkaart aangeven. Omdat de route ook afgebeeld staat als een "lijn" en/of d.m.v. routepunten (bladwijzers) is deze goed te volgen, kijk hier.
In sommige gevallen is het handig als je alleen maar de kaart ziet, zonder iconen.
Klik 1x heel kort op de landkaart.
Wil je de iconen weer terug zien, klik dan weer 1x kort op de landkaart (misschien krijg je eerst een bestemmingspunt te zien, dat je gewoon kunt verwijderen).

Als je beweegt (autorijden, fietsen, wandelen) is het handig als de "beweegrichting" op de landkaart naar boven wijst. Bij het veranderen van richting "draait" de landkaart, kijk hier.
Aan de rechterzijde van de landkaart zie je een blauwe pijl in een wit rondje,
(de pijl wijst schuin naar boven en staat op een vaste plaats op het scherm. Zie je deze pijl niet, kijk hier
Zie je deze pijl niet, maar wel een cirkeltje met een puntje in het midden, klik dan eerst hier op.

Als je met je vingers de landkaart verschuift, verandert deze blauwe pijl in een cirkeltje met een puntje in het midden
Als je hierop klikt, verschuift de kaart weer terug naar de vorige positie en verandert het cirkeltje weer in

Je kunt er voor kiezen dat de pijl in het midden altijd naar boven gericht is (en dus de richting die je beweegt) De landkaart draait dan mee als de "beweeg"-richting verandert.
Je kunt ook aangeven dat de landkaart altijd weergegeven moet worden in noord-zuid richting (dus niet meedraait bij het veranderen van de richting).
Door wisselend op de pijltjes (aan de rechterzijde) en te klikken kun je gemakkelijk "schakelen" tussen deze 2 mogelijkheden.


Als de kaart niet in noord-zuid richting staat, zie je altijd de kompas icoon op de landkaart staan.
Als je hierop klikt, komt de landkaart weer in noord-zuid richting en verdwijnt de icoon.

Als je extra routepunten op de landkaart wilt aangeven als bladwijzers, is het handig deze te verplaatsen naar de groep waar de "lijn" staat. Vergeet niet om op te slaan!

Als je bestanden, die je kopieert naar Maps.Me, ook kopieert naar een map op je PC óf laptop, zijn deze prima te gebruiken als archief- óf backup-bestand.


Je kunt zelf (eenvoudige) routes maken voor wandel-, fiets- en motorfiets tochten. Ook handig voor geocaching.

Je kunt ook routepunten kopiëren naar Maps.Me.


Om een ROUTE zichtbaar te maken in Maps.Me, (weergegeven door een gekleurde lijn), moet je de route eerst (zelf) maken met een ander programma. Je kunt ook (zelfgemaakte) routepunten overbrengen naar Maps.Me.
RunnerMaps
Er is hier vanuit gegaan dat je de route maakt op een PC of laptop.
Open RunnerMaps, klik hier.
Klik linksboven op de linker icoon: "maak een route". Geef aan: lopen, fietsen of hemelsbreed. Als je kiest voor fietsen, krijg je ook fietsknooppunten te zien.
Begin met 2 routepunten aan te brengen. Op grond van hetgeen je gekozen hebt: lopen óf fietsen, krijg je nu een track te zien van de wandeling óf fietstocht, op wegen of paden die het meest geschikt zijn. (een soort "kruimelspoor"). Uiteraard kun je vervolgens meer routepunten aanbrengen. Als je gekozen hebt voor hemelsbreed, krijg je rechte lijnen te zien tussen de routepunten. Voor meer info over een route en track, kijk hier.
Een route bestaat uit routepunten. Deze routepunten worden gemaakt m.b.v. van een programma (of app) op een PC óf laptop en worden nauwkeurig op de landkaart aangegeven.
Een track daarentegen wordt gemaakt door een GPS toestel tijdens bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht. Steeds om een bepaalde vaste tijd (bijvoorbeeld 5 seconden) óf (afhankelijk van het GPS toestel) bij een richtingverandering wordt een positie (= de coördinaten van dit trackpunt) automatisch vastgelegd. Omdat elk GPS toestel een afwijking heeft van ongeveer 5 meter heeft de track ook altijd een afwijking. Dit is de reden dat de track soms enigszins naast de weg loopt, met name bochten worden vaak afgesneden.
Behalve een routepunt en trackpunt kent men ook een waypoint. Dit is het laatste routepunt: de uiteindelijke bestemming.

Je kunt ook een zoekwoord opgeven, of coördinaten, kijk hier
Let op dat bij RunnerMaps, in geval je coördinaten hebt opgegeven, het routepunt dan wel (automatisch) altijd op de dichtsbijzijnde weg geplaatst wordt en dus niet overeen hoeft te komen met de coördinaten die je hebt opgegeven. Dit kan natuurlijk een voordeel óf juist een nadeel zijn. Bij RouteYou hoeven de coördinaten niet op een weg te liggen: ergens in de vrije natuur kan ook.
Een route kun je ook kombineren: een deel wandel en een deel hemelsbreed.

Als alle routepunten zijn ingevoerd, kun je de route opslaan. Je moet wel inloggen. Het aanmelden is gratis. Geef bij het opslaan een naam op en verwijder het V-teken bij "Openbaar". De route is nu opgeslagen in een "privé" map (je kunt naderhand de route gemakkelijk wissen of aangeven dat je deze ook beschikbaar wilt stellen voor anderen, klik op "route beheren").
Als de route (bij RunnerMaps) is opgeslagen, kun je deze bekijken door op het vergrootglas te klikken.
Klik in het volgende op de wereld bol (= opslaan als KML-bestand). Het bestand wordt opgeslagen in de map "downloads".
Let op dat een ander formaat dan "KML" overzetten naar Maps.Me niet mogelijk is.
Het bestand moet vervolgens worden overgebracht naar Maps.Me. Hierboven staat genoteerd hoe dit gaat, klik hier.

In geval je op zelf aangebrachte routelijn markeerpunten wilt maken, kun je deze markeerpunten het beste in de zelfde groep plaatsen als de "routelijn", óf in een "eigen groep" onderbrengen. kijk hier
Van elk punt op de landkaart kun je een bladwijzer (markeerpunt) maken:
Geef een punt op de landkaart aan en klik beneden op het sterretje om een bladwijzer te maken:
soms staat er

Het sterretje wordt dan geel en op de landkaart is op deze plaats nu een markeerpunt te zien:
Bij nogmaals (beneden) klikken op het sterretje verdwijnt de bladwijzer weer. De gele kleur van het sterretje verdwijnt ook..

Voor meer mogelijkheden, bladwijzer-groepen e.d., kijk hier
Een bladwijzer wordt altijd (automatisch) opgeslagen in een bladwijzer-groep. De naam van deze groep is Mijn Plaatsen (als je zelf al een andere groep gemaakt hebt, kun je ook zelf bepalen in welke groep opgeslagen wordt).
Je kunt ook zelf een bladwijzer-groep (of groepen) maken, een bladwijzer of bladwijzer-groep aanpassen, verplaatsen, tijdelijk uitschakelen, verwijderen, enz.

Maak op de landkaart een bladwijzer en schuif het witte gedeelte onder de landkaart naar boven.
Klik in dit vlak op Bladwijzer bewerken.
Je krijgt nu te zien:
 1. De naam van het bestemmingspunt (kun je veranderen)
 2. De kleur van het bestemmingspunt (deze kun je wijzigen)
 3. De bladwijzer-groep. Als je hierop klikt, kun je een nieuwe groep maken óf een andere bestaande groep actief maken (door op deze andere groep te klikken).
 4. Ruimte voor persoonlijke aantekeningen
Klik op Bewaar (opslaan), als alles juist is ingevuld.

Je kunt een bladwijzer-groep ook tijdelijk uitschakelen (of verwijderen). Klik op de icoon (onder de landkaart).
Een groep kun je tijdelijk uitschakelen door op te klikken. Bij nogmaals klikken wordt de groep weer actief.
Als je op de 3 puntjes, rechts naast de groep, klikt, zijn er nog meer aanpas-mogelijkheden zoals wijzigen van de naam en delen.
Voor delen en bekijken op een PC, kijk hier
Als je het bestand verstuurt als email bericht, krijgt de ontvanger de groep toegestuurd als een "ingepakt" kmz bestand. In geval je het bestand wil bekijken op een PC, kun je het bestand openen met Google Earth en vervolgens opslaan als kml bestand. Een kml bestand is vervolgens weer gemakkelijk te openen in andere programma's.
Uiteraard kun je natuurlijk ook een email aan je zelf sturen, het bestand omzetten in een kml bestand en dit vervolgens versturen.
Je kunt een groep ook kopiëren naar een andere smartphone of tablet, óf een backup voor jezelf maken van de groep, kijk hier.
Backup maken óf kopiëren.
Klik (onder de landkaart) op deze icoon:
Klik op de bladwijzergroep die je wilt kopïëren. Schuif het scherm naar boven en klik op "Delen via email" (in android moet je, aan de bovenzijde, de icoon delen aanklikken om te kunnen "delen") Stuur een email aan je zelf. Deze email kun je gebruiken als backup. Je kunt de email natuurlijk ook aan een ander sturen.
Hoe je de email moet openen is al eerder beschreven.
Je kunt een bladwijzer ook via een email versturen. Deze kun je openen op een smartphone, tablet, maar ook op een PC of laptop. De app Maps.Me is hiervoor NIET nodig. Als je deze email opent, krijg je een landkaart te zien met de positie en de coördinaten van je bladwijzer.

In geval de route weergeven moet worden op een landkaart van een gebied dat (nog) niet gedownload is, wordt dit aangegeven. Maps.Me bepaalt zelf welke kaart(en) gedownload moet worden. (je kunt een landkaart overigens weer gemakkelijk verwijderen).

Je kunt in Maps.Me heel gemakkelijk de hemelsbreed afstand van jouw Huidige Positie tot een willekeurig ander punt meten, kijk hier.
Je kunt in Maps.Me heel gemakkelijk de hemelsbreed afstand van jouw Huidige Positie tot een willekeurig ander punt meten. Klik op een (willekeurige) plaats. Je krijgt daar dan een blauw rondje te zien. Beneden, onder de landkaart, zie je nu (in blauw) de hemelsbreed afstand tussen je Huidige Positie en dit punt. Dit getal verandert helaas niet tijdens het bewegen (je kunt de afstand wel elk moment opnieuw oproepen). Vóór het getal staat een blauw pijltje dat de richting naar het bestemmingspunt aangeeft. De richting die het pijltje aangeeft (naar het bestemmingspunt) geeft wél steeds de juiste richting aan tijdens het bewegen.
Als je op dit blauwe pijltje klikt, krijg je een groter scherm te zien met de af te leggen afstand en een pijl die de richting van dit punt aangeeft. De opgegeven afstand en de richting zijn hier wel actueel, kijk hier
Je ziet de hemelsbreed afstand en een richtingpijl van je Huidige Positie naar het bestemmingpunt.
Als je gaat bewegen veranderen de gegevens op dit scherm voortdurend. Steeds wordt de actuele situatie aangegeven.

Klik ergens op het scherm om weer terug te gaan naar het vorige scherm.


In geval er geen pijltje vóór de hemelsbreed afstand staat, heeft je toestel geen kompas-sensor ingebouwd en zijn de gegevens niet beschikbaar. Het kan ook voorkomen dat er géén pijltje en géén afstand staat, kijk hier.
In dit geval is er een probleem dat bij Maps.Me bekend is en zo snel zal worden opgelost (aldus Maps.Me). Als tijdelijk oplossing geeft Maps.Me aan
 • Het markeerpunt te verwijderen door op het gele sterretje onder de landkaart te klikken. Klik nu weer op de zelfde plaats en het pijltje en de afstand zijn nu zichtbaar. Breng vervolgens het markeerpunt weer aan door op het sterretje te klikken.
 • Als er geen markeerpunt op deze plaats staat, kun je er juist een aanbrengen en opnieuw op de plaats klikken: het pijltje en de afstand zijn nu zichtbaar. Vervolgens kun je het markeerpunt weer verwijderen door op het gele sterretje onder de landkaart te klikken.
(voor meer info kun je ook de pagina van deze website "smartphone als GPS toestel" bekijken).
Je kunt de af te leggen afstand en richting ook aflezen als je via een bestaande weg gaat. Klik hiervoor beneden (onder de landkaart) op "ROUTE NAAR". Klik op de icoon: auto, fiets of wandelen. Je krijgt dan de kortste afstand te zien, per auto, fiets of wandelend. (volgens Maps.Me). Er zijn geen alternatieve mogelijkheden. Bij fietsen en wandelen wordt ook het hoogteverschil aangegeven.

Als je de coördinaten wilt aflezen van je Huidige Positie, kijk hier.
In Maps.Me gaat dit door te klikken op je Huidige Positie op de kaart. Je krijgt daar dan een blauwe cirkel "over" de pijl te zien. Schuif het witte vlak onder de landkaart naar boven. Beneden kun je nu de coördinaten aflezen. (je kunt schakelen tussen metrische waarden en minuten, graden en seconden, door op het getal te klikken). Je kunt ook de hoogte t.o.v. de zeespiegel aflezen (er worden overigens geen nauwkeurigheidsmarges aangegeven). Ga je nu bewegen met je toestel, dan "bewegen de coördinaten" helaas niet mee. Er zijn diverse andere apps die dit wel goed aangeven, kijk hier.
Voor Iphone of iPad is de volgende (in het Nederlands vertaalde) "coördinaten app" bijvoorbeeld handig: kijk hier of kijk in je toestel bij apps (ga naar "Mijn GPS coördinaten", uitgebracht door TappiApps). De app werkt, net als Maps.Me, zonder WiFi. TappiApps heeft ook een handige kilometerteller (klik in de app "Mijn GPS coördinaten" op het blauwe rondje rechtsboven).


De afstand bepalen van je Huidige Positie tot een plaats aangegeven door coördinaten gaat in Maps.Me als volgt: kijk hier.
Klik op het vergrootglas links onder. Vul bij zoeken de coordinaten in. Voor meer info kijk hier.

Als je als zoekwoord GPS-coördinaten opgeeft, is het belangrijk dat de notatie correct is.
Geef eerst de latitude (breedtegraad) op en dan de longitude (lengtegraad). Het beste kun je metrische waarden aanhouden. De lengte- en breedtegraad worden hier aangegeven als een getal voorzien van een punt. De notatie is in dit geval: breedtegraad, een komma en hierna de lengtegraad. In plaats van een komma zijn er ook meer mogelijkheden Je kunt ook één (of meer) spaties gebruiken. Afhankelijk van de plaats op aarde kunnen de getallen ook negatief zijn.

Kijk voor meer informatie over coördinaten, latitude en longitude, elders in deze website.
Je krijgt vervolgens (in blauw) de afstand te zien. Klik op dit getal. Je krijgt nu weer die afstand te zien. Vóór dit getal staat een pijltje dat de richting aangeeft vanuit je Huidige Positie. Klik weer op dit op deze (in blauw) aangegeven afstand. Je krijgt nu groot scherm te zien met de afstand en richting. Als je nu gaat bewegen, "beweegt de afstand mee." Voor meer info over dit scherm, elders op deze pagina.


Het uithoudingsvermogen van de batterij van je smartphone is uiteraard heel belangrijk. Je kunt deze website met batterij-besparende-tips eens bekijken:Kijk hier