Voor een recreatieve wandeling of fietstocht is het handig om Maps.Me te gebruiken.

Dit geldt ook als je interesse hebt in geocaching, spoorzoeken o.i.d.


Deze info website kun je bekijken op een smartphone en een PC (of laptop). Om de info te kunnen gebruiken, kun je het beste je smartphone gelijktijdig gebruiken met een PC (of laptop). Je kunt de instructie lezen op de ene en op de andere de handelingen uitvoeren.

Je moet de app Maps.Me op je smartphone of tablet gedownload hebben. Als dit nog niet gebeurd is, kijk hier voor meer info

De meeste handelingen die hier beneden staan, kun je binnenshuis uitproberen.


Als je Maps.Me opent, krijg je mogelijk (binnenshuis) eerst deze alert te zien:
(klik op de afbeelding om te vergroten)
Klik op de afbeelding om terug te gaan.

Klik op "Doorgaan".

Maps.Me werkt offline (internet is niet nodig), maar je moet wel de detail-landkaart(en) van het gebied waar je gaat wandelen of fietsen gedownload hebben.
Als je de app Maps.Me downloadt, wordt er automatisch een detail-landkaart gedownload van het gebied waar je bent. Ga je wandelen of fietsen in een ander gebied, zul je de detail-landkaart(en) van dit gebied moeten downloaden. Bij voorkeur uiteraard van te voren m.b.v. WiFi, maar mobiel internet kan ook.


Het gebruik van Maps.Me.

Omdat de plaats waar je bent en de richting waar je naar toe loopt of fietst, altijd op de landkaart worden aangegeven, is Maps.Me uitstekend geschikt voor wandel- of fietstochten. Bovendien zijn de OpenStreet landkaarten die Maps.Me gebruikt zeer gedetailleerd. Er wordt gebruik gemaakt van het gratis GPS signaal en internet is niet nodig.

De plaats waar je bent (je Huidige Locatie) wordt op de landkaart (altijd) aangegeven door de pijl (de richting van de pijl, zie voorbeeld, kan anders zijn). Ook kan de kleur van de pijl (na korte tijd) donkergrijs worden.

De landkaart wordt getoond in noord-zuid richting.
Je kunt er ook voor kiezen dat de richting waar je naar toe loopt of fietst altijd naar boven gericht is en de landkaart draait als je van richting verandert.

Klik je op de icoon (= landkaart noord-zuid richting), dan verandert deze in
(= landkaart draait als je van richting verandert)


De pijl in het midden van de landkaart, die de plaats aangeeft waar je bent, is nu altijd naar de bovenzijde van het scherm van je smartphone gericht (dit kun je goed zien als je je smartphone draait)

Klik je weer op de icoon dan wordt de icoon weer en de landkaart draait niet meer mee.
Je kunt heel gemakkelijk schakelen tussen deze 2 mogelijkheden.
Op de landkaart zie je aan de rechterzijde 3 iconen


Je kunt de landkaart van Maps.Me vergroten óf verkleinen door op de zoomknoppen (+ of - icoon) te klikken.

Bladwijzers (markeerpunten) in Maps.Me

Je kunt op elke plaats op de landkaart een bladwijzer (markeerpunt) maken (zo veel je wilt). Je kunt bijvoorbeeld een bladwijzer maken op de plaats waar de wandeling of fietstocht begin en/of juist naar toe gaat (je bestemming).
Uiteraard kun je ook op de plaats waar je (nu) bent een bladwijzer maken.
Klik met je vinger op de de pijl die aangeeft waar je bent. Je krijgt dan op deze plaats (dus over de pijl heen) een blauw rondje te zien. Beneden zie je in het witte vlak onder de landkaart de tekst "Mijn Locatie". De hoogte (t.o.v. zeeniveau) staat ook aangegeven. Als je het witte vlak een beetje naar boven schuift, zie je ook de coördinaten van dit punt (als je op de coördinaten klikt, kun je schakelen tussen graden, minuten, seconden en metrisch).
Er staan misschien nog meer gegevens in het witte vlak, maar deze zijn vooralsnog niet belangrijk.

Je kunt de bladwijzer (het blauwe rondje op de landkaart) ook weer verwijderen, door op het grijze kruisje (rechts) in het witte vlak (onder de landkaart) te klikken óf het witte vlak naar beneden te schuiven.
Je kunt de bladwijzer ook saven, door beneden op de icoon "Opslaan" te klikken (handig want je kunt bijvoorbeeld op deze manier het startpunt van je wandeling of fietstocht aangeven, de plaats waar je geparkeerd staat, óf de bestemming).

Deze icoon wordt nu geel en op de landkaart zie je de volgende markeer-naald:

De kleur van deze naald kan anders zijn dan het voorbeeld (je kunt de kleur achteraf aanpassen). Onder het woord "Mijn locatie" zie je de groep staan waarin deze bladwijzer (markeerpunt) is ondergebracht (opgeslagen). Je kunt de markeer-naald gemakelijk weer verwijderen (wissen) door met je vinger hierop te gaan staan (je krijgt daar weer een blauw rondje te zien) én vervolgens weer op de gele ster te klikken (de gele kleur van de ster verdwijnt dan).


Op de zelfde manier, als boven staat aangegeven, kun je ook meer bladwijzers op willekeurige plaatsen op de landkaart aanbrengen.
  In plaats dat je een bladwijzer op de landkaart kunt aangeven, kun je ook een zoekwoord opgeven (zo uitgebreid mogelijk voor het beste resultaat) óf de coördinaten invoeren (metrisch óf graden-minuten-seconden). Klik op het vergrootglas icoon (onder de landkaart). Voor meer info, kijk hier.
  Als je deze icoon aanklikt, kun je een route (of navigatie) maken. Je kunt een zoekwoord opgeven, een adres óf coördinaten. Een goed zoekwoord is bijvoorbeeld "Camping". Je kunt ook een zoekwoord aanklikken in de lijst (de lijst met keuzemogelijkheden kun je ook naar rechts schuiven. Je krijgt dan bestemmingen te zien die je in het verleden hebt gebruikt) . Na het aanklikken krijg je mogelijkheden te zien die overeenkomen met het zoekwoord. Je kunt ze ook bekijken op de landkaart. Als je de landkaart verschuift, krijg je meer bestemmingen te zien (nieuwe blauwe rondjes op de landkaart).
  Bepaal je keuze en klik beneden op de icoon "route naar". Je krijgt dan een route hier na toe, vanaf de plaats waar je bent. Als je beneden klikt op de blauwe icoon "Begin", krijg je de navigatie (= uitgebreide beschrijving) naar dit punt.
  Als je het eindpunt bereikt hebt, stopt (en verdwijnt) de navigatie automatisch. Als je echter voortijdig stopt (dus ook bij het proberen en testen van deze mogelijkheid op je smartphone), moet je de navigatie stoppen en afsluiten. Klik op de 3 streepje beneden en klik op de icoon ""Stoppen".
  Voor meer info over routes en navigatie, kun je kijken op de pagina "Het gebruik van Maps.Me", kijk in het gele klader bij "Route en navigatie".
   Let op, als je te kort op de landkaart klikt, kunnen alle iconen verdwijnen. Als je nogmaals éénmaal heel kort op de landkaart klikt (in een onbebouwd gebied gaat dit het beste), worden de iconen weer zichtbaar.
Je kunt zoveel bladwijzers maken als je wilt. Als je ze echter wilt bewaren, moet je ze wel opslaan (door te klikken op de icoon met het sterretje beneden). Heb je een bladwijzer op een verkeerde plaats gemaakt, maak dan gewoon een nieuw punt op een andere plaats, het "verkeerde punt" is dan verdwenen. Je kunt (alle) bladwijzers die je hebt opgeslagen, (per stuk) ná afloop van de route eventueel ook weer gewoon verwijderen, door met je vinger op de bladwijzer (op de landkaart) te klikken en vervolgens op het gele sterretje te klikken.
Bladwijzers worden altijd in een groep geplaatst. Zolang je de groep niet verandert, worden de bladwijzers steeds in de zelfde groep geplaatst.
Bladwijzers zijn heel handig om een route te markeren (bijvoorbeeld om de terugtocht en/óf de bestemming aan te geven).
  Wil je een bladwijzer bewaren (saven) bijvoorbeeld voor andere tochten, bezienswaardigheden vastleggen, óf bijvoorbeeld de kleur van de bladwijzer wijzigen, de groep veranderen waar een bladwijzer in is ondergebracht, informatie toevoegen enz., kijk hier.
  In geval je bladwijzers wilt bewaren kun je ze uiteraard het beste opslaan in de zelfde groep. Je kunt een bestaande groep gebruiken, maar je kunt ook een nieuwe aanmaken. Je kunt zoveel bladwijzer in één groep plaatsen, als je wilt.
  Als je een bladwijzer aanmaakt, zie je aan de onderzijde van de landkaart een wit vlak. Schuif dit vlak naar boven en klik op Bladwijzer bewerken.
  In het volgende scherm kun je van alles veranderen: De naam van de bladwijzer, de kleur van de bladwijzer, de groep (je kunt ook kiezen voor een nieuwe groep). Je kunt ook persoonlijke aantekeningen maken.
  (klik op het voorbeeld om te vergroten. LET OP, dit is een voorbeeld, het werkelijke scherm zal er anders uitzien)
  LET OP, dit is een voorbeeld, het werkelijke scherm zal er ander uitzien.
  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Vergeet niet na afloop op Bewaar (in het blauwe vlak) te klikken, want anders wordt er niets veranderd.


  De bladwijzers worden in Maps.Me opgeslagen in groepen. Klik op de icoon (onder de landkaart) om deze groepen te zien en eventueel aan te passen.

  Je kunt aangeven dat een groep actief moet zijn of juist niet. Je kunt de bladwijzers aanklikken. Je krijgt deze dan op de landkaart te zien, en kunt (na aanklikken) bijvoorbeeld een route (per auto, fiets of wandelend) opvragen naar dit punt. Als je een groep actief hebt gemaakt, krijg je alle bladwijzers uit die groep op de landkaart te zien. Voor meer informatie, zie bij "Bladwijzers" op de pagina "Het gebruik van Maps.Me".

De meeste handelingen die hier boven staan, kun je binnenshuis uitproberen. Wil je echter Maps.Me goed werkend zien op je smartphone, zul je (buitenshuis) een kleine wandeling of fietstocht moeten maken.Routes of navigatie in Maps.Me.
Je kunt in Maps.Me een route (en navigatie) maken (= opvragen), vanaf de plaats waar je bent naar een op te geven bestemming.
Voor het verschil tussen een route en een navigatie, kijk hier.
Met Maps.Me kun je een route en een navigatie maken naar een bestemmingspunt dat je op de landkaart aangeeft (óf laat bepalen door een zoekwoord óf coördinaten).
Een route laat de weg zien die je moet volgen.
Een navigatie geeft aan hoe je die weg moet volgen (bijvoorbeeld: over 200 m rechtsaf, bij de rotonde de tweede afslag e.d., te vergelijken zoals dit werkt bij een TomTom in een auto). De richting die je loopt, of rijdt, is bij een navigatie altijd naar de bovenzijde vann het scherm van je smartphone (als je een bocht maakt, "draait" de landkaart mee in tegengestelde richting). Wil je de landkaart zien in noord-zuid richting bij een naviagatie, dan moet je klikken op de icoon

Deze verandert nu in

Je kunt gemakkelijk schakelen tussen deze 2 mogelijkheden.


Als je een navigatie wilt maken, moet er altijd eerst een route gemaakt worden. De navigatie is a.h.w. het verlengstuk van de route.
Een bestemming geef je aan door op deze plaats een bladwijzer te maken (je hoeft deze niet op te slaan)
  Je kunt ook een route maken tussen 2 willekeurige punten (een startpunt en een bestemming). Een navigatie kun je echter alleen maken van de plaats waar je bent tot een bestemming.

  Voor meer informatie, speciaal voor wandelaars en fietsers, bijvoorbeeld het aanbrengen van "tussenstops" op willekeurige plaatsen in een route, klik hier
  Zie voor meer algemene informatie ook het gele kader van de pagina "Het gebruik van Maps.Me van deze website.

Hierboven staan de belangrijkste handelingen voor wandelaars en fietsers. Voor meer informatie, meer mogelijkheden of problemen met Maps.Me, klik hier. Kijk in het gele kader.


Aan de op deze website vermelde informatie kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.
© copyright: Hans Hoff, bijgewerkt tot 22-7-2021

Heb je op- of aanmerkingen over deze website? Geef dit s.v.p. door