Maps.Me

Voor huidige gebruikers van Maps.Me is het belangrijk dat de laatste versie gebruikt wordt, kijk hier
Belangrijk is dat je minimaal versie 12.0 (zowel voor apple als android) gebruikt. Je kunt de versie die je op dit moment gebruikt in Maps.Me aflezen bij Instellingen (klik op de 3 streepjes aan de onderzijde van de landkaart en klik op Instellingen).
Open vervolgens Over MAPS.ME

Bij Instellingen kun je ook aangeven dat je het automatisch downloaden wilt uitschakelen of juist niet
(uitschakelen = blauw)


Instellingen open je in Maps.Me door op de 3 streepjes onder de landkaart te klikken.

Deze info website kun je bekijken op een smartphone en een PC (of laptop). Om de info te kunnen gebruiken, kun je het beste je smartphone gelijktijdig gebruiken met een PC (of laptop). Je kunt de instructie lezen op de ene en op de andere de handelingen uitvoeren.


Hoewel Maps.Me uiteraard voor gebruik buitenshuis is, kun je veel mogelijkheden ook gewoon thuis uitproberen.
Binnenshuis is er meestal geen of onvoldoende GPS signaal, maar als je gebruik kunt maken van WiFi krijg je ongeveer hetzelfde resultaat als buitenshuis. Buitenshuis kan er gebruik worden gemaakt van het (gratis) overal aanwezige GPS signaal. Mobiel internet is niet nodig, maar kán (alleen als je dit zelf op je smartphone hebt aangegeven) wel gebruikt worden voor een snellere bepaling van je locatie (= de plaats waar je bent). Er wordt dan wel data verbruikt, maar dit is minimaal.


Kijk in de groene kaders voor de meeste mogelijkheden van Maps.Me


Auto en motor

Als je voor een auto (of motor) een route of navigatie wilt maken (dus van de plaats waar je bent tot een bestemming), kun je beter eerst hier kijken, kijk hier

Wandelen en fietsen

Voor een recreatieve wandeling of fietstocht is Maps.Me buitengewoon handig. Dit geldt ook als je geïnteresseerd bent in geocaching, spoorzoeken o.i.d.
Voor meer info over het gebruik van Maps.Me voor recreatief wandelen en fietsen, óf je smartphone gebruiken als outdoor GPS navigatie tool m.b.v. Maps.Me, Kijk hier

Voor het eerste gebruik van Maps.Me kun je het beste in één van de twee groene kaders hierboven kijken.
Voor verdere gebruiksmogelijkheden van Maps.Me, zie in het gele kader beneden.

Maps.Me heeft veel mogelijkheden.

 • Downloaden Maps.Me. Voor meer info, klik hier

 • Maps.Me kan je locatie sneller bepalen als mobiel internet op je smartphone aan staat. Er kan dan gebruik worden gemaakt van A-GPS (Assisted GPS). Voor meer info, klik hier
  Door gebruik te maken van A-GPS (Assisted GPS) bepaalt Maps.Me je locatie sneller.
  Het is echter niet noodzakelijk. Je kunt altijd volstaan met GPS. Mobiel internet is dan niet nodig.
  De werking van GPS wordt mede beïnvloed door het weer. Het werkt het beste buitenshuis als de lucht helder is en het zicht niet belemmerd wordt door bomen of huizen e.d.
   Bij A-GPS worden signalen van gsm-masten, bluetooth en wifi hotspots gebruikt om je locatie snel bij benadering te bepalen.

   Is de locatie (bij benadering) bepaald, dan wordt verder alleen GPS gebruikt om je locatie nauwkeurig te bepalen.

   Voor A-GPS moet je wel gebruik kunnen maken van mobiel internet (in te stellen op je smartphone) maar er wordt weinig data verbruikt.
   Voor GPS is geen internet nodig en wordt ook geen data verbruikt.

    In geval er geen internet verbinding is, dan werkt A-GPS gewoon als GPS.
    Binnenshuis gebruikt Maps.Me meestal WiFi omdat het GPS signaal hier te zwak is.

 • Basishandelingen, zoals landkaart vergroten en verkleinen. Betekenis van de iconen op de landkaart. Landkaart in noord-zuid richting óf de beweegrichting altijd naar boven. Voor meer info, klik hier

 • Goed om te weten:
  • Wat te doen als alle iconen op de landkaart ineens verdwenen zijn, als je op de landkaart klikt, klik hier
   Dit komt omdat je te snel op de landkaart geklikt hebt.
   Om de iconen weer terug te krijgen moet je éénmaal snel op de landkaart klikken op een onbebouwde plaats (misschien moet je de landkaart eerst een stukje verschuiven zodat je ergens een onbebouwd gebied kan aanklikken).
   De iconen worden dan wel zichtbaar.
   Krijg je nu nog steeds geen iconen te zien, maar wel een blauw rondje op de plaats waar je klikt, dan heb je niet snel genoeg geklikt. Klik dan weer op de landkaart. Het blauwe rondje verdwijnt. Klik daarna nogmaals snel (op een onbebouwde plaats) om de iconen te zien.
  • Wat te doen als de 5 iconen aan de onderzijde van de landkaart ineens verdwenen zijn, klik hier
   Zie je de iconen aan de onderzijde van de landkaart niet?

   klik dan 2x op de icoon

   en ze worden weer zichtbaar.
  • Wat te doen als de landkaart soms heel snel klein óf heel snel groot wordt, als je met je vinger over de landkaart schuift, klik hier
   Als je met je vinger op de + of - icoon gaat staan (óók half) en dan vervolgens gaat schuiven, wordt de landkaart bij de + icoon sterk vergroot en bij de - icoon sterk verkleind. Je kunt de + en - iconen (blijvend) verwijderen en alleen je twee vingers gebruiken om te vergroten óf te verkleinen (uit elkaar of in elkaar schuiven).
   Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Ga naar "Instellingen" en verwijder daar de "Zoomknoppen".

 • Bestemming opgeven (waar naar toe) d.m.v. zoekwoorden. Je kunt bijvoorbeeld opgeven: adres, coördinaten o.i.d. Je kunt ook kiezen uit "vaste" zoekmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld "Hotels" of "Restaurants", "Benzine" enz. Je kunt een bestemming ook aangeven door aan te klikken op de landkaart.
  Voor meer info, klik hier
  • Je kunt een bestemming vastleggen (=saven) als bladwijzer.
   Bladwijzers (maken, opslaan in groepen, naam wijzigen, niet-actief maken, exporteren, enz). Voor meer info, klik hier

 • Route en navigatie ergens naar toe (auto, fietsen, wandelen), snelste route, klik hier
  • Vermijden van snelwegen, ponten, onverharde wegen (aardewegen) e.d., klik hier
  • Maps.Me geeft altijd de snelste route aan (auto, fietsen, wandelen). Je kunt eventueel maximaal 3 tussenstops opgeven klik hier
  • Het verschil tussen een route en een navigatie. Voor meer info, klik hier

 • Landkaarten downloaden, overzicht en verwijderen. Voor meer info, kijk hier.
  Als je op de landkaart een gebied vergroot, krijg je (als de landkaart van dit gebied nog niet gedownload is) een schermpje te zien waarop aangegeven staat dat je de landkaart van het gebied moet (kunt) downloaden. Dit hoeft natuurlijk niet. Als je de kaart weer verkleint, verdwijnt het schermpje. Je kunt natuurlijk ook van te voren landkaarten downloaden. Het is aan te raden de landkaarten te downloaden met een WiFi verbinding, maar met mobiel internet kan dit ook. Voor meer info over het downloaden, overzicht en verwijderen van landkaarten Je kunt (van te voren) detail landkaart downloaden, maar ook in één keer alle detail kaarten van een land.
  Nederland is onderverdeeld in 24 detail landkaarten, totaal ongeveer 930 MB
  België is onderverdeeld in 10 detail landkaarten, totaal ongeveer 360 MB

  Nieuwe landkaarten downloaden.
  Als je nieuwe landkaarten (detailkaarten óf een heel land) wilt downloaden, Klik op de 3 streepjes aan de onderzijde van het scherm. Klik vervolgens op "Gedownloade kaarten". klik dan op het + teken. Je kunt hier aangeven dat je een landkaart wil downloaden. Ook wordt aangegeven uit hoeveel detailkaarten een land (of gebied) bestaat.
  Als je bijvoorbeeld met vakantie gaat en het beschikbare geheugen van je toestel het toelaat, is het misschien handig als je (van te voren) de landkaarten van een heel land te downloaden. Je wist de kaarten dan weer na afloop.

  Je kunt ook zien welke landkaarten gedownload zijn. Als je op een land (kort) klikt, krijg je een overzicht van de detail-landkaarten die gedownload zijn. Je kunt ook het gebruikte geheugen bekijken.

  Je kunt in één keer alle kaarten van een land verwijderen. Ga op het land "staan" en even ingedrukt houden. Klik vervolgens op "Verwijder". Je kunt ook (kort) op het land klikken: je krijgt dan de detailkaarten te zien, die je op de zelfde manier (even ingedrukt houden) kunt verwijderen.


 • Gesproken instructie bij navigatie (alleen voor auto en fiets, in diverse talen), waarschuwing snelheidscamera's. Voor meer info, kijk hier.
  Gesproken instructies voor het volgen van de navigatie zijn in Maps.Me alleen beschikbaar voor autorijden en fietsen, maar niet voor wandelen.
  De gesproken instructies zijn soms nogal overbodig en vergroten hiermee helaas ook niet altijd de duidelijkheid hoe te rijden. Je kunt dit echter het beste zelf in de praktijk beoordelen.
  Als je de bestemming bereikt hebt, stopt de navigatie automatisch.
  Je kunt de gesproken instructies voor het volgen van de navigatie tijdelijk aan- of uitzetten door tijdens de navigatie op de 3 streepjes beneden onder de landkaart te klikken en vervolgens op de icoon van de speaker te klikken.
  Permanent aan- of uitzetten kan bij Instellingen. Klik op "Gesproken instructies". Bij "Gesproken taal" kun je de taal aangeven.
  Je kunt hier ook opgeven als je waarschuwingen wilt ontvangen over snelheidscamera's.
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.  Bij sommige auto's krijg je op je smartphone geen geluid bij de gesproken instructies als je gelijktijdig je smartphone oplaadt via een USB aansluiting.
  Mogelijk komt dit omdat de de USB aansluiting in je auto een AUX aansluiting is.
  Probeer op te laden door een USB adapter óf gebruik een power bank.


 • Coördinaten van een plaats kun je aflezen (kan ook je Huidige Locatie zijn), kijk hier.
  Klik met je vinger op de landkaart op de de plaats waar je de coördinaten van wilt weten. Dit kan op elke willekeurige plaats zijn (dus ook de plaats waar je bent). Je krijgt hier dan een blauw rondje te zien.
  Onder de landkaart krijg je een wit vlak te zien met informatie over deze plaats. Als je het witte vlak naar boven schuift, (of ergens op het witte vlak klikt, maar niet op het grijze kruisje), kun je de coördinaten van deze plaats aflezen (klikken op de coördinaten is wisselen tussen metrisch en graden-minuten-seconden).
  Je kunt de coördinaten gemakklijk kopieëren door er met je vinger iets langer op te gaan staan.
  Je kunt het witte schermpje ook naar beneden schuiven, óf op het grijze kruisje klikken: het blauwe rondje en de gegevens verdwijnen dan.

  Je kunt met je vinger ook op de landkaart op de plaats klikken waar je zelf bent. Het blauwe rondje komt dan precies in het midden van de pijl te staan. Als naam krijg je te zien "Mijn Locatie". De hoogte (t.o.v. zeeniveau) staat hier ook aangegeven.
  De hoogte wordt alleen in dit geval aangegeven, dus alleen op de plaats waar je bent.

 • Een plaats op de landkaart doorgeven (delen). Dit kan een willekeurige plaats op de landkaart zijn, maar ook je Huidige Locatie. Voor meer info, kijk hier.
  Geef de plaats die je wilt delen aan op de landkaart (de plaats kun je ook vinden m.b.v. een zoekwoord) en klik vervolgens op

  Je kunt op diverse manieren delen, bijvoorbeeld via een email of SMS. De plaats die je wilt delen kan uiteraard ook de plaats zijn waar je zelf bent (je Huidige Locatie, zie ook een paar regels verder).
  De ontvanger van het bericht krijgt twee codes (links): één voorafgegaan door "http://" en één zonder. Als aanklikken op de eerste code niet lukt, moet de tweede code gebruikt worden.
  Let op: De ontvanger moet wel de app Maps.Me op de smartphone hebben gedownload.


  Je Huidige Locatie delen, kan ook op een andere manier:
  Klik op de drie streepjes beneden en klik vervolgens op "Deel mijn locatie".
  Ook hier geldt dat de ontvanger de app Maps.Me op de smartphone moet hebben staan.


  Wil je je Huidige Lokatie (eventueel samen met foto's) doorgeven naar een PC óf een smartphone zonder dat Maps.Me op het toestel van de ontvanger staat, zul je een andere app moeten gebruiken, kijk hier.
  Er zijn apps waarmee je de Huidige lokatie snel kunt doorgeven d.m.v. een email of bericht, zonder dat Maps.Me nodig is (het bericht is ook op een PC te bekijken).
  Je kunt bijvoorbeeld eens kijken bij de (gratis) app My GPS Coordinates (voor apple en android)
  De coördinaten van de plaats waar je bent, staan heel duidelijk op het startscherm van de app aangegeven. Je kunt ook ter plekke foto's maken en doorsturen.
  Voor een noodgeval kun je snel de plaats doorgeven waar je bent. Handig is dat je kunt aangeven dat je naar een van te voren opgegeven adres(sen) wilt sturen óf naar een adres dat je ter plekke opgeeft.
  • Je kunt ook een groep, bestaande uit bladwijzers (routepunten) en/of routelijnen (tracks) in Maps.Me exporteren naar een andere smartphone (of PC). Voor meer info, kijk hier.
   Het bestand dat je exporteert (vanuit Maps.Me) is (altijd) een KMZ bestand, dat je als bijlage van een email kunt versturen.

   Het exporteren gaat alsvolgt:
   Klik in Maps.Me op de icoon

   Klik op de drie puntjes rechts naast het bestand en klik op "Meer". Je kunt hier aangeven dat je het bestand (dus met alle tracks en alle bladwijzers) wilt exporteren. Let op dat de "Opties voor delen" niet werkt.
   Klik op "Bestand exporteren" en verstuur het bestand als bijlage van een email bericht.
   De ontvanger kan de bijlage openen in Maps.Me op een andere smartphone, maar ook op een PC.
   In geval van een smartphone, dan moet de bijlage gedeeld worden met Maps.Me (voor iPhone/iPad moet je de bijlage iets langer ingedrukt houden en kiezen voor "Kopieer naar Maps.Me").
   Op een PC kan de ontvanger de bijlage bijvoorbeeld openen in Google Earth.

   Handiger is om de bijlage op je PC te openen met het programma GPS Visualizer (zie de pagina "Importeer routes" van deze info website). GPS Visualizer kan KML, KMZ en GPX bestanden openen. Je kunt het bestand in dit programma aanpassen (bijvoorbeeld kleur routelijn veranderen) of uitbreiden en vervolgens opslaan als GPX óf KML bestand.

 • Een gekleurde routelijn aanbrengen op de landkaart van Maps.Me.
  Een wandel- of fietsroute, gevonden op een PC op internet, kan in veel gevallen gedownload worden en vervolgens getoond als (gekleurde) routelijn op de landkaart van Maps.Me.
  De routelijn op de landkaart van Maps.Me kun je vervolgens prima volgen als je gaat lopen of fietsen, klik hier
  Je kunt ook zelf een route maken op een PC en deze als gekleurde routelijn in Maps.Me tonen (dit gaat heel goed met bijvoorbeeld "MyMaps" van Google óf, nog handiger, met het programma "Afstandmeten" óf GPS Visualizer), en vervolgens deze route overbrengen als gekleurde routelijn in Maps.Me, kijk hier.

 • Een routelijn en/of bladwijzers in Maps.Me kun je definitief of tijdelijk verwijderen. Je kunt ook de naam van een groep veranderen, kijk hier.
  De routelijn en/of bladwijzer die in Maps.Me staat, kun je op de volgende manier verwijderen.
  Klik beneden, onder de landkaart, op het sterretje. Je krijgt dan de groepen te zien. Elke groep kan bestaan uit één (of meer) routelijn(en) (tracks) en één (of meer) of bladwijzer(s).

  Klik op de 3 puntjes, rechts naast de groep die je wilt verwijderen en klik op Lijst verwijderen.
  Je kunt de groep ook verwijderen door met je vinger op de groep te gaan staan, naar links schuiven en klikken op Verwijder.
  Let er wel op dat het verwijderen definitief is.

  Je kunt de groep eventueel ook tijdelijk niet actief maken (dus niet te zien of te gebruiken in Maps.Me) door op het rondje (of vierkantje) vóór de groep te klikken.
  Rondje (of vierkantje) blauw = groep actief en dus op de landkaart zichtbaar.
  Rondje (of vierkantje) wit = groep niet actief en dus op de landkaart niet zichtbaar.

  Je kunt ook op de groep klikken. Je krijgt dan de routelijn (track) en/of bladwijzers te zien in die groep. De routelijn (track) of de bladwijzers kun je verwijderen door met je vinger op de routelijn of een bladwijzer te gaan staan, naar links schuiven en klikken op Verwijder.

  De naam van de groep, bestaande uit een routelijn (track) en/of bladwijzers, kun je ook veranderen. Klik op de 3 puntjes naast de groep en klik op Lijst instellingen. Helemaal bovenaan staat de naam die je kunt veranderen.
  Doe je dit, vergeet dan niet na afloop op Bewaar te klikken.

  Je kunt ook in de groep ook nieuwe bladwijzers maken. Let er wel op dat deze worden opgeslagen in de zelfde groep. Zie voor meer info over het maken en het gebruik van bladwijzers de pagina "Het gebruik van Maps.Me"

 • Als je een GPX route omzet in een KML route met het programma GPX2KML, kun je aangeven dat je in Maps.Me alleen de routelijn óf alleen de bladwijzers wilt zien, kijk hier.
  Als je in Maps.Me alleen de routelijn wilt zien en geen bladwijzers (markeerpunten), zet dan in het programma GPX2KML bij options geen vinkje bij Waypoints.
  Wil je alleen de bladwijzers (markeerpunten) zien, zet dan alleen een vinkje bij Waypoints.

 • Een tracklog (kruimelspoor) maken. Voor meer info, kijk hier.
  Een tracklog is een overzicht van de route die je hebt afgelegd.
  • Maps.Me heeft de mogelijkheid om een tracklog te maken, ingebouwd, maar in de praktijk is de mogelijkheid zeer beperkt en het gebruik niet echt handig. Je kunt beter een speciale tracklog app op je smartphone downloaden en hiermee een track maken (zie beneden onder de rode lijn).
  Een tracklog maken in Maps.Me gaat op de volgende manier:
  Klik op de 3 streepjes aan de onderzijde van de kaart. Klik op Instellingen en vervolgens op Recente Route. In de normale situatie staat deze "Uit".
  Als je de tracklog daadwerkelijk start, moet je een periode opgeven. Als je de tracklog wilt stoppen, klik je weer op Uit. De periode die je hebt opgegeven, geeft de periode aan dat de tracklog nog zichtbaar blijft in Maps.Me, nadat je hem op Uit hebt gezet. Ná deze periode verdwijnt de tracklog automatisch.
  Wil je de tracklog eerder verwijderen van het scherm, moet je je smartphone even uitzetten en dan weer aan.
  Let er wel op dat je de tracklog niet kunt opslaan. Ook kun je de lengte en tijdsduur niet aflezen.
  Let er ook op dat het maken van een tracklog (via Maps.Me of een andere app) een extra belasting van je batterij betekent.


  Je kunt ook overwegen een speciale tracklog app op je smartphone te downloaden en hiermee een tracklog maken.
  Speciale tracklog apps geven meestal meer mogelijkheden dan die van Maps.Me.
  Je kunt deze tracklog ook overbrengen (kopiëren) naar Maps.Me en daar zichtbaar maken in de vorm van een gekleurde routelijn (internet is niet nodig). Voor meer info over tracklogs in het algemeen, kijk hier
  • De apps kun je gelijktijdig met Maps.Me gebruiken.
   Het maken van een track betekent wel een extra belasting van je batterij.

 • Je smartphone als GPS navigatie tool (bijvoorbeeld voor geocaching, spoorzoeken, hemelsbreed afstand en richting). Voor meer info, Kijk hier

 • Metroverbindingen (route per metro, metrolijnen in grote steden). Voor meer info, kijk hier.
  Je kunt de metroverbindingen (alleen als deze er zijn) zien op de landkaarten die je gedownload hebt.
  Klik op (op de landkaart)
  en vervolgens op de icoon met de metro
  Je kunt de metroverbindingen op de landkaart ook weer "uitzetten" door op de icoon te klikken.


  Als je een route opvraagt, kun je aangeven dat je gebruik wilt maken van de metro, indien aanwezig en mogelijk.
  Klik aan de bovenzijde van de landkaart op de metro icoon

  Daar waar geen metroverbinding is, wordt de route voor voetgangers aangegeven.


 • Verkeersdrukte, kijk hier.
  De verwachte verkeersdrukte kun je alleen tijdens een navigatie opvragen. Je moet dan wel gebruik kunnen maken van internet. Klik onder de landkaart op de 3 streepjes in het witte vlak. Je kunt de verkeersdrukte aan of uit zetten. De verwachte reistijd wordt ook aangepast. Er worden echter geen alternatieve reisroutes aangeboden.
  Indien de gegevens over de verkeersdrukte niet beschikbaar zijn, krijg je dit alert te zien.

  Na de laatste update van Maps.Me kun je de verkeersdrukte niet meer opvragen en krijg je de alert te zien. Mogelijk is dit (nog) niet het geval bij alle toestellen.

 • Back-up van bladwijzers. kijk hier.
  In geval van een crash van Maps.Me, zul je Maps.Me opnieuw zult moeten downloaden. Helaas zijn dan wel alle bladwijzers verdwenen. Maps.Me heeft een gratis mogelijkheid om groepen (met bladwijzers en/of tracks) op te slaan in een cloud.
   Let op: Een route die je gemaakt hebt in Maps.Me kun je niet opslaan. Je kunt alleen groepen (met bladwijzers en/of tracks) opslaan.
  Heb je bladwijzers ten onrechte gewist, zit Maps.Me helemaal "vast", óf wil je de bladwijzers (en/of tracks) overbrengen naar een nieuw toestel, dan is het handig als je een back-up hebt gemaakt. Voor meer info wat je kunt doen bij problemen én over het aanmelden van de back-up mogelijkheid, kijk hier.
  In een enkel geval kan het gebeuren dat Maps.Me niet meer goed werkt of helemaal "vast zit" en niet meer gebruikt kan worden. Het beste kun je dan je smartphone helemaal uitzetten en weer opnieuw starten. In het uiterste geval kun je Maps.Me het beste wissen en opnieuw downloaden. Omdat uitval altijd onverwacht kan gebeuren is het handig een back-up van je bladwijzers te hebben. Maps.Me biedt een (gratis) mogelijkheid om (automatisch 1x per dag) een back-up van je bladwijzers te maken.
  Let op dat, als je de bladwijzers herstelt, alle huidige bladwijzers overschreven worden.

  Back-up van Maps.Me
  Klik aan de onderzijde van de landkaart op de icoon met de ster

  Als je aan de bovenzijde ziet staan
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Klik dan op het pijltje aan de rechterzijde. Je krijgt dan dit te zien
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Als je gebruik wilt maken van de back-up mogelijkheid van Maps.Me, kun je je aanmelden. Je kunt je alleen aanmelden als je akkoord gaat met het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden accepteert.
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Als je aangemeld bent, krijg je dit te zien:
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Je kunt je aanmelding op de volgende manier herroepen: Klik op de 3 streepjes onder de landkaart, klik op "Instellingen" en haal het blauwe vlakje weg bij "Back-up Bladwijzers". Je kunt hier de back-up mogelijkheid ook weer inschakelen.
  Je kunt ook klikken op "Back-up inschakelen".
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Je kunt de bladwijzers nu herstellen.


  De datum van de laatst gemaakte back-up staat aangegeven, maar helaas niet precies het tijdstip. Je kunt eventueel een laatste back-up forceren door het blauwe vlakje bij "Back-up Bladwijzers" bij "Instelingen" uit te zetten en vervolgens weer in te schakelen..
  In plaats van gebruik te maken van de back-up mogelijkheid (cloud) van Maps.Me, kun je groepen ook "exporteren" (= saven) naar een "eigen" cloud: kijk hier.
  Vooral als je veel groepen hebt, is dit handig, want je kunt deze eventueel een andere naam geven en (bijvoorbeeld alfabetisch) sorteren. In Maps.Me bestaat de sorteermogelijkheid van groepen helaas niet.
  Het handigste is een speciale map aan te maken in de "eigen" cloud en daar deze bestanden op te slaan.

  Je kunt een groep, opgeslagen in de "eigen" cloud ook weer heel gemakelijk weer "terugzetten" naaar Maps.Me (delen).
  De "eigen" cloud kun je op deze manier gebruiken als archief.

  Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een back-up van Maps.Me én een eigen back-up.
  • Je kunt de back-up gegevens van je huidige smartphone ook overzetten naar een andere (bijvoorbeeld nieuwe) smartphone, kijk hier
   Op de "oude" smartphone moeten de gegevens zijn opgeslagen in de backup van Maps.Me.
   • Wil je geen gebruik maken van de back-up van Maps.Me, maar toch gegevens overzetten, kijk hier.
    In geval je geen gebruik wilt maken van de back-up mogelijkheid van Maps.Me, kun je de bladwijzers (en/of tracks) ook (per groep) overbrengen naar een cloud en van daar uit exporteren naar je "andere" smartphone. Zowel de "oude" als de "andere" smartphone moeten dan wel de zelfde account gebruiken.

    Een voordeel van deze methode is dat (als je een eigen map aanmaakt in de cloud) je de groepen daar kunt sorteren (kan in Maps.Me niet) en alleen de route bestanden hoeft te exporteren naar je andere smartphone, die je wilt gebruiken.
   Op de "andere" smartphone moet de app Maps.Me staan (of moet je eerst downloaden). Op de "andere" smartphone moet je in Maps.Me aangeven dat je gebruik wilt maken van de backup mogelijkheid van Maps.Me. Je moet het zelfde account gebruiken als je "oude" smartphone.
   • Back-up van bladwijzers (en/of tracks) is "gekoppeld" aan je smartphone. Elke smartphone heeft zijn eigen back-up. Bladwijzers kun je herstellen op je eigen smartphone.
    Je kunt alleen gegevens naar een andere smartphone overbrengen als er geen bladwijzers (en/of tracks) op deze andere smartphone staan en het zelfde account gebruikt wordt.
   De back-up mogelijkheid in Maps.Me kun je op de volgende manier activeren, kijk hier.
   Klik aan de onderzijde van de landkaart op de icoon met de ster

   Als je aan de bovenzijde ziet staan
   (klik op de afbeelding om te vergroten)


   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   Klik dan op het pijltje aan de rechterzijde. Je krijgt dan dit te zien
   (klik op de afbeelding om te vergroten)


   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   Als je gebruik wilt maken van de back-up mogelijkheid van Maps.Me, kun je je aanmelden. Je kunt je alleen aanmelden als je akkoord gaat met het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden accepteert.
   (klik op de afbeelding om te vergroten)


   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   Als je aangemeld bent, krijg je dit te zien:
   (klik op de afbeelding om te vergroten)


   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   Je kunt je aanmelding op de volgende manier herroepen: Klik op de 3 streepjes onder de landkaart, klik op "Instellingen" en haal het blauwe vlakje weg bij "Back-up Bladwijzers". Je kunt hier de back-up mogelijkheid ook weer inschakelen.
   Je kunt ook klikken op "Back-up inschakelen".
   (klik op de afbeelding om te vergroten)


   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   Je kunt de bladwijzers nu herstellen.


   De datum van de laatst gemaakte back-up staat aangegeven, maar helaas niet precies het tijdstip. Je kunt eventueel een laatste back-up forceren door het blauwe vlakje bij "Back-up Bladwijzers" bij "Instelingen" uit te zetten en vervolgens weer in te schakelen..


   In geval je op de "oude" smartphone geen back-up mogelijkheid niet hebt ingesteld, zul je dit alsnog moeten doen om de gegevens te kunnen overbrengen naar je "andere" smartphone.
   De datum van de laatst gemaakte back-up staat aangegeven, maar helaas niet precies het tijdstip. Je kunt eventueel een laatste back-up forceren door het blauwe vlakje bij "Back-up Bladwijzers" bij "Instelingen" uit te zetten en vervolgens weer in te schakelen..

   Op de "andere" smartphone mogen geen bladwijzers (en/of tracks) zijn opgeslagen. Indien dit wel het geval is, zul je deze moeten wissen.
   De groep Mijn Plaatsen moet blijven bestaan in de "andere" smartphone (als er bladwijzers in deze groep staan, moet je deze wissen).
   Alvorens de "andere" smartphone te kunnen aanmelden voor de Maps.Me back-up, moet het scherm er als volgt uitzien: kijk hier
   Klik op de afbeelding om terug te gaan.

   Je kunt je alleen aanmelden als je akkoord gaat met het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden accepteert.

   Op de "andere" smartphone kun je nu de bladwijzers van de "oude" smartphone overbrengen door op de "andere" smartphone aan te geven dat je de bladwijzers wilt herstellen.

 • Instellingen, kijk hier
  Klik op de 3 streepjes aan de onderzijde van de landkaart en klik op Instellingen.

  Je kunt aangeven als je de zoomknoppen op de landkaart (vergroten/verkleinen) wilt laten vervallen.

  Je kunt aangeven dat je het automatisch downloaden wilt uitschakelen (aanzetten = niet automatisch downloaden)

  Bij het gebruik van mobiel internet moet je een eigen keuze maken (altijd gebruiken, altijd vragen of nooit gebruiken). Let op dat je hier alleen aangeeft of je al of niet het mobiel internet wil/kan gebruiken voor het weergeven van gedetailleerde informatie over plaatsen, zoals foto's, prijzen en beoordelingen (dus niet bijvoorbeeld om landkaarten te downloaden).

  Recente route: Deze mogelijkheid gebruik je alleen als je een tijdelijk track wilt maken van een wandeling of fietstocht. Verder staat deze altijd op UIT. Voor meer info, kijk hier.
  Om de track te starten moet je klikken op de 3 streepjes aan de onderzijde van de kaart. Klik op Instellingen en vervolgens op Recente Route. In de normale situatie staat deze "Uit". Je kunt nu een periode opgeven dat de track zichtbaar moet blijven op de landkaart nádat je de stand weer op "Uit" hebt gezet.
  Het maken van de track kun je goed volgen op de landkaart, vooral als je de pijl aanklikt in de "beweegrichting".

  De track blijft (volgens Maps.Me) zichtbaar op de landkaart "gedurende een periode die je zelf hebt aangegeven" en verdwijnt daarna automatisch, kijk hier
  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Let er wel op dat je de track niet kunt opslaan. Ook kun je de lengte en tijdsduur niet aflezen.
  Omdat in Maps.Me ook altijd de plaats op de landkaart wordt aangegeven waar je bent, hoef je niet te verdwalen.
  Let er wel op dat het maken van een track (via Maps.Me of een andere app) een extra belasting van je batterij betekent.
  Als je de track op de landkaart voortijdig wilt verwijderen, zet de smartphone dan uit en weer aan.


  Nachtmodus, Bij "aan" wordt de kaart 's avonds donker van kleur.

  Als je de navigatie gaat gebruiken zijn de gesproken instructies ook belangrijk (gesproken instructie bij navigatie is alleen beschikbaar voor autorijden en fietsen en niet voor wandelen). Je kunt deze aan of uit zetten, kiezen voor een taal en de spraaksnelheid instellen (echter geen verschillende stemmen).
   Tijdens de navigatie kun je de gesproken instructie ook aan en uit zetten. Klik op de 3 streepjes onder de landkaart en klik op het speakertje

  Transliteratie in het Latijn. Gevraagd wordt hier of het west-Europese schrift gebruikt moet worden: aanzetten.

  Kompascalibratie. Deze kun je het beste gewoon aan laten staan. Calibreren gebeurt dan automatisch als het nodig is.

  Automatisch zoomen. In de praktijk is het automatisch zoomen handig, maar je kunt het ook zonder gebruiken.

  Info, hulp: Je kunt hier rechtstreeks kontakt opnemen met de technische dienst van Maps.Me, klik hier.
  Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Klik op Instellingen. Scroll naar beneden en open Hulp. Klik op Feedback. Hier kun je (in het Engels?) algemene feedback doorgeven of een fout melden.


  De overige mogelijkheden spreken voor zichzelf, zijn van minder belang, of zijn al eerder besproken.


 • Soms kun je rond pijl van je Huidige Locatie ook een grijze cirkel zien, klik hier
  Dit is afhankelijk van de sterkte van het signaal.
  Je werkelijk Huidige Locatie is niet precies te bepalen, maar ligt wel binnen de grijze cirkel. Hoe kleiner de cirkel, hoe nauwkeuriger je locatie bepaald wordt.

  In dit voorbeeld is de grijze cirkel niet groot. In de praktijk kan deze veel groter zijn.


  De sterkte van het signaal kan worden beïnvloed door hoge bebouwing, bomen, tunnels e.d. Om het signaal te versterken kun je proberen mobiel internet aan te zetten op je smartphone.

 • De hoogte t.o.v. zeeniveau van de plaats waar je bent. Hoogtelijnen in Maps.Me klik hier
  Hoogte t.o.v. zeeniveau van de plaats waar je bent..
  Klik op de landkaart op pijl die aangeeft waar je bent (je Huidige Locatie). Je krijgt dan een blauwe cirkel over de pijl te zien.
  In het schermpje dat je beneden te zien krijgt, staat "Mijn locatie". Hieronder staat de hoogte aangegeven.
  Als er deze plaats al een bladwijzer staat, is een meting niet goed mogelijk en kun je dit het beste een paar meter verder doen.
  Als je meer metingen doet, kun je het hoogteverschil bepalen.
  Let op de hoogte wordt hier bepaald door het GPS signaal (er is altijd een afwijking, helaas staat niet aangegeven hoe groot deze is).


  Je kunt in Maps.Me ook hoogtelijnen zichtbaar maken.
  Klik op (op de landkaart)
  en vervolgens op de icoon "Hoogtes".
  Je kunt de "hoogtes op" de landkaart ook weer "uitzetten" door weer op de icoon te klikken.
  Hoogtelijnen zijn in de praktijk eigenlijk alleen goed zien in een bergachtig gebied. Zie voorbeeld:
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.  Als je in Maps.Me een wandel- of fietsroute opvraagt krijg je een grafische voorstelling van het hoogteverschil over deze route te zien. Bovendien staat het maximale hoogteverschil aangeven.
  Het startpunt en de bestemming kunnen willekeurige plaatsen zijn.
  Let op dat je een navigatie alleen kunt opvragen vanaf de plaats waar je bent tot een bestemming
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Voorbeeld van een fietsroute van 66 km tussen 2 willekeurig aangegeven punten.
  Beneden kun je de grafische voorstelling van het hoogteverschil zien en het maximale hoogteverschil (390 m).

 • Je kunt Maps.Me gewoon gebruiken als de vliegtuigmodus aanstaat (alleen bij Android en iOS versie 8,3 en hoger).
  Je accu wordt dan minder belast. Het nadeel hiervan is wel dat je dan geen mobiele verbinding hebt en dus ook niet kunt bellen en internetten.

 • Sinds de laatste update kun je in Maps.Me bij "Instellingen" ook veel informatie vinden (alleen in het Engels), klik hier.
  Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Klik op Instellingen. Scroll naar beneden en open Hulp.

  Problemen met Maps.Me en mogelijke oplossingen:
 • Maps.Me kan je positie niet goed bepalen.
  De sterkte van het signaal kan worden beïnvloed door hoge bebouwing, bomen, tunnels e.d. Om het signaal te versterken kun je het beste naar een "open gebied" gaan. Je kunt ook proberen je telefoon even uit te zetten en vervolgens weer aan.

 • Door het aanklikken van de icoon heb je aangegeven dat de richtingpijl, op de landkaart, altijd naar boven gericht is tijdens het bewegen. Toch geeft de richtingpijl tijdens het lopen of fietsen een andere richting aan, klik hier.
  De richtingpijl kan alleen een goede richting aangeven als je beweegt.
  De sterkte van het signaal kan hier ook worden beïnvloed door hoge bebouwing, bomen, tunnels e.d. Om het signaal te versterken kun je het beste naar een "open gebied" gaan. Je kunt ook proberen je telefoon even uit te zetten en vervolgens weer aan.

  Mocht het probleem blijven, dan kun je de landkaart misschien (tijdelijk) beter in noord-zuid richting bekijken.

  De richtingpijl heeft overigens een dubbele functie. Het geeft de plaats aan waar je bent én de richting die je beweegt. De plaats waar je bent, kan bijvoorbeeld precies zijn aangegeven, maar de richting niet.

 • Het beeld op Apple CarPlay is zwart.
  Dit is waarschijnlijk opgelost als je de laatste update van Maps.Me gebruikt.

 • De gesproken instuctie bij navigatie voor autorijden en fietsen werkt niet, klik hier.
  Maps.Me heeft gesproken instructies voor auto's en fietsers, maar niet voor wandelen.

  Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Ga naar Instellingen, Gesproken instructies. Zet deze aan.

  Werkt het nog steeds niet, open dan de navigatie van een willekeurige route. Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Je krijgt dan deze iconen te zien:

  Met de linker icoon kun je het geluid aan of uit zetten.

 • Als je Maps.Me afsluit (en de route en navigatie gesloten zijn) zie je op de startpagina van je telefoon dat je locatie toch nog steeds door Maps.Me gebruikt wordt. Meestal verdwijnt deze boodschap na korte tijd. Is dit echter niet het geval, óf duurt het heel lang voordat deze boodschap verdwijnt, klik hier.
  Blijft de melding op je startpagina, heb je een paar mogelijke oplossingen:
  1. Aanvaarden dat het zo is.
  2. Je kunt ook de locatievoorzieningen van Maps.Me veranderen van "Bij gebruik van app" in "Altijd".
   De locatie bijft dan altijd in gebruik door Maps.Me, maar dit wordt niet meer aangegeven op je startpagina (in feite los je het probleem hier natuurlijk niet mee op).
  3. Je kunt je smartphone uit en weer aan zetten.
  Gebruik je een iPhone/iPad, kun je hier info van Apple over locatievoorzieningen vinden, kijk hier


  In geval je een betere oplossing hebt, laat het dan weten.
  Je kunt het in ieder geval ook melden aan de technische dienst van Maps.Me: Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Klik op Instellingen. Scroll naar beneden en open Hulp. Klik op Feedback. Hier kun je (in het Engels?) algemene feedback doorgeven óf een probleem melden.


  Soms krijg je ïn het scherm met de plattegrond, een van de volgende alerts te zien
  (klik op de afbeelding om te vergroten)


  Als je in iPhone de locatievoorzieningen op "Bij gebruik" hebt staan, krijg je soms deze alert te zien.
  Klik op de afbeelding om terug te gaan.
  en
  Als je in iPhone de locatievoorzieningen op "Altijd" hebt staan, krijg je na 3 dagen deze alert (van Apple) te zien.
  Klik op de afbeelding om terug te gaan.

  Helaas geeft Maps.Me niet aan wat je moet doen.

 • Indien bepaalde mogelijkheden van Maps.Me niet goed (meer) werken, (bijvoorbeeld als je de app wist en opnieuw download op hetzelfde toestel) kun je dit vaak oplossen door je smartphone even uit te zetten en dan weer aan. Lukt het niet, probeer het dan nog een keer.
  Blijft het probleem, dan kun je dit melden aan de technische dienst van Maps.Me, kijk hier
  Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Klik op Instellingen. Scroll naar beneden en open Hulp. Klik op Feedback. Hier kun je (in het Engels?) algemene feedback doorgeven óf een fout melden.


 • Engelstalige informatie (en FAQ) van Maps.Me zelf. kijk hier
  Klik op de 3 streepjes onder de landkaart. Klik op Instellingen. Scroll naar beneden en open Hulp.


 • Bestemmingspunt wijzigen: breng nieuw bestemmingspunt aan, het vorige verdwijnt dan.
 • Bestemmingspunt verwijderen: schuif het witte vlak, meteen onder de landkaart, naar beneden, of klik op het grijze kruisje, (rechtsboven in het witte vlak)
 • Route (voortijdig) stoppen: klik op de pijl links in het blauwe vlak aan de bovenzijde.
 • Navigatie (voortijdig) stoppen: klik rechts beneden onder de landkaart op de 3 streepjes en klik op stoppen.
  De navigatie stopt automatisch als de bestemming bereikt is.

Deze info website is samengesteld op basis van eigen ervaringen. Er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.

© copyright: Hans Hoff, bijgewerkt tot 4-8-2021

Heb je op- of aanmerkingen over deze website? Geef dit s.v.p. door