Organic Maps 

Organic Maps is een gratis te gebruiken navigatie app voor smartphone en/of tablet (apple en android) en maakt (zoals alle navigatie apps) gebruik van het altijd en overal aanwezige gratis beschikbare GPS signaal (Global Positioning System).

Organic Maps wordt offline gebruikt. Internet is niet nodig, behalve voor het downloaden van de (gratis te gebruiken) OpenStreetMaps landkaarten. Deze kaarten zijn zeer gedetailleerd (huisnummers staan bijvoorbeeld aangegeven, maar ook veel bezienswaardigheden in de natuur).
Je hoeft alleen detail landkaarten te downloaden, die nodig zijn voor het gebruik (Nederland is "opgebouwd" uit 24 detailkaarten, België 10).

Organic Maps is een prima app om te gebruiken voor wandelen en fietsen en, in mindere mate, voor navigatie in auto's. Voor auto's zijn er betere apps. Organic Maps is zeer geschikt om te gebruiken in landen waar mobiel internet duur is (of niet aanwezig), geen goede landkaarten beschikbaar zijn en/of de wegaanduidingen ter plekke slecht zijn (of moeilijk te volgen).

Voor meer info over Organic Maps (de info is opgesteld door Organic Maps zelf): Kijk hier (in het Nederlands, ook in andere talen in te stellen)

Er bestaat aan soortgelijke app als Organic Maps: namelijk Maps.Me
Je kunt, indien gewenst, beide apps op je smartphone of tablet downloaden en naast elkaar gebruiken.
De OpenStreetMaps landkaarten, die beide apps gebruiken, moeten wel voor iedere app apart gedownload worden.
Voor meer info over Maps.Me, kijk hier