Organic Maps 
 1. Je kunt een route of track, die je hebt gevonden op internet op een PC of tablet, in veel gevallen downloaden en vervolgens overzetten als een gekleurde routelijn in Organic Maps op een smartphone.
  Als de route ook goed leesbaar is op internet op een smartphone, kun je de route ook downloaden op deze smartphone en overzetten als een gekleurde routelijn in Organic Maps op de zelfde smartphone.
  Als je gaat wandelen, fietsen of autorijden, kun je de gekleurde routelijn (track) altijd goed volgen omdat je Huidige Locatie (= de plaats waar je bent) én de richting die je loopt of rijdt, op de landkaart wordt aangegeven.
  Voor een voorbeeld, kijk hier.
  Hier zie je een voorbeeld van een routelijn (track) op de plattegrond in Organic Maps

  Als je gaat wandelen, fietsen of autorijden, kun je de gekleurde routelijn altijd goed volgen omdat je Huidige Locatie (= de plaats waar je bent) én de richting die je moet lopen of rijden, op de landkaart wordt aangegeven.

  (klik op de afbeelding om te vergroten en weer te verkleinen).

  Klik op de afbeelding om terug te gaan.


  Let op: je krijgt dus geen soort TomTom navigatie, die aangeeft dat je bijvoorbeeld over 200 meter linksaf moet, maar je moet zelf de routelijn steeds goed blijven volgen.

   Let op: je krijgt dus geen soort TomTom navigatie, die aangeeft dat je bijvoorbeeld over 200 meter linksaf moet, maar je moet zelf de routelijn steeds goed blijven volgen. Mobiel internet is niet nodig.


 2. Je kunt er ook voor kiezen zelf een route te maken (en/of markeerpunten aanbrengen) óf na-tekenen op je PC of laptop en deze vervolgens overzetten als routelijn (track) (en/of bladwijzers) in Organic Maps. Je kunt ook een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen.

Importeren van routes in Organic Maps

Open de website waar de route staat en download de route. Dit kan een GPX, KML óf KMZ bestand zijn.

Als je een "proefroute" in Organic Maps wilt maken, staat, iets verderop, te lezen hoe je die route weer kunt verwijderen.

2 voorbeelden, hoe je een routelijn in Organic Maps kunt maken: kijk hier.

In deze 2 voorbeelden staat aangegeven hoe je een routelijn in Organic Maps kunt maken.


Voorbeeld 1 Wandeling van 5,32 km langs het Kootwijkerveen op de Veluwe (Gelderland). Er is gekozen voor deze wandeling, die je op internet kunt vinden, omdat deze goed is te bekijken op een PC óf smartphone. Je kunt kiezen om de route (track) op te slaan als KML bestand óf GPX bestand. De route kun je vervolgens overzetten als routelijn in Organic Maps op een smartphone klik hier

Voorbeeld 2 In de website msimons vind je veel wandelroutes in binnen- en buitenland. De routes zijn goed te bekijken op een PC óf smartphone. Kies een route en download deze op je smartphone als GPX of KML bestand. Klik hierna op de download-balk die verschijnt. Vink tracks en waypoints aan.
Je kunt hier ook nog de kleur en de dikte van de routelijn aangeven (zoals je deze te zen krijgt in Organic Maps).

Als je de route (track) bekeken en gedownload hebt op een PC (of laptop) en wilt overzetten naar Organic Maps op je smartphone, kijk dan hier beneden bij 1.

Heb je de route (track) bekeken en gedownload op een smartphone en wilt overzetten naar Organic Maps op de zelfde smartphone, kijk dan hier beneden bij 2.
 1. Stuur een email, met het GPX of KML bestand als bijlage, aan je zelf (aan iemand anders kan natuurlijk ook). Sluit het email programma op je PC en open deze email op je smartphone.
  Klik op je smartphone op de bijlage en deel deze met Organic Maps (= klik op het groene Organic Maps logo).

  Voor meer info over het overzetten van het bestand bij een iPhone óf android. kijk hier.

  iPhone

  Als je de email opent op je smartphone, staat de naam van het KML bestand genoteerd in een kader. Klik iets langer óf korter op de bijlage in het kader.

   Als je de bijlage iets langer ingedrukt houdt, krijg je de bestandscode te zien met aan de onderzijde de keuze mogelijkheden: Geef snel weer, Bewaar in Bestanden, Deel en Kopieer.
   Klik op Deel. Je krijgt nu een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien). .
   Klik op de icoon Organic Maps (óf Kopieer naar Organic Maps).

   Bij oudere iPhones kan de icoon er ook zo uit zien:


   Je krijgt nu een alert van Organic Maps te zien met het bericht dat de bladwijzers geüpload zijn.
   Staat de icoon Organic Maps er niet, klik dan (bij iPhone) op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

   Je kunt de bijlage ook kort ingedrukt houden.
   Je krijgt dan ook de bestandscode te zien. Klik vervolgens rechtsboven op de "delen icoon"

   Voor de rest gaat het op de zelfde manier.


  Als je de icoon Organic Maps nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Organic Maps gebruikt.


  Android

  Als het kml-bestand niet opent op je android Samsung smartphone of tablet:
  Klik op "Bijlage" óf "Resterende download", als je dit ziet staan. De bijlage wordt dan geladen. Klik vervolgens op het bestand en open dit in Organic Maps.


  Het bestandsbeheer van Android kan in sommige toestellen van Samsung (zowel tablet als telefoon) KML bestanden niet lezen. Dit kun je oplossen door Total Commander uit de Play Store te downloaden en installeren.


  Total Commander - file manager

 2. Je kunt het GPX of KML bestand rechtstreeks openen op je smartphone. Als je de route bekeken en ook gedownload hebt op een smartphone: klik dan op het GPX of KML bestand op je smartphone en deel het bestand met Organic Maps op de zelfde smartphone (= klik op het groene Organic Maps logo).

  Voor meer info over het delen van het bestand op een iPhone: kijk hier.
  Je kunt het KML bestand op 2 manieren openen:
  • Kort klikken: Je krijgt nu allemaal tekst te zien, Klik aan de onderzijde op het "deel" icoon.
  • óf
  • Klikken en even ingedrukt houden: Klik op "Deel" of op de "deel" icoon.

  Je krijgt nu beneden een aantal iconen te zien (als je de regel met iconen naar links schuift, krijg je er nog meer te zien).
  Staat de icoon Organic Maps er niet, klik dan (bij iPhone) op de icoon met 3 puntjes (Meer). Je krijgt dan bij Favorieten en Suggesties alle iconen te zien (deze kun je ook aanklikken).

  Klik op de icoon Organic Maps (óf Kopieer naar Organic Maps).

  Als je de icoon Organic Maps nog steeds niet ziet, kontroleer dan of je de laatste versie van iOS en/of Organic Maps gebruikt.
Organic Maps geeft vervolgens d.m.v. een alert aan dat het bestand overgebracht (geüpload) is (dit scherm zie je niet in alle versies) .

Klik op Goed, om verder te gaan


Klik in Organic Maps (onder de landkaart) op de icoon
, kan ook zijn:
Je krijgt nu de pagina te zien met Groepen die gemaakt zijn. (Organic Maps noemt deze pagina "Bladwijzers en tracks")

Bovenaan krijg je de laatst aangemaakte Groep te zien (Wandeling 2).
De namen "Wandeling 1 en 2" hier zijn voorbeelden. De werkelijke namen zullen anders zijn.


In geval je een "proefroute" hebt gemaakt in Organic Maps en deze wilt verwijderen: Klik in Organic Maps (onder de landkaart) op de icoon
Klik op de 3 puntjes naast de groep die je wilt verwijderen en klik op Lijst verwijderen.


Je kunt, op een PC óf laptop, zelf een route maken door wandel- of fietsknooppunten te volgen.

Je kunt routes importeren, óf je kunt er voor kiezen een geheel eigen route te maken en/of markeerpunten aan te brengen. Je kunt deze dan vervolgens zichtbaar maken als routelijn (en/of bladwijzers) in Organic Maps