Organic Maps



 

Voor een recreatieve wandeling of fietstocht is het handig om Organic Maps te gebruiken.

Dit geldt ook als je interesse hebt in geocaching, spoorzoeken o.i.d.


Deze pagina kun je bekijken op smartphone en PC.
Je moet de app Organic Maps op je smartphone gedownload hebben. Als dit nog niet gebeurd is, kijk hier


Als je Organic Maps opent, krijg je mogelijk (binnenshuis) eerst deze alert te zien:
(klik op de afbeelding om te vergroten)
Klik op de afbeelding om terug te gaan.
Klik op "Doorgaan".

Organic Maps werkt offline (internet is niet nodig). Je moet wel de detail-landkaart(en) van het gebied waar je gaat wandelen of fietsen gedownload hebben.
Als je de app Organic Maps downloadt, wordt er automatisch een detail-landkaart gedownload van het gebied waar je bent. Ga je wandelen of fietsen in een ander gebied, zul je de detail-landkaart(en) van dit gebied moeten downloaden.

Het gebruik van Organic Maps.

Omdat de plaats waar je bent altijd op de landkaart wordt aangegeven en de richting waar je naar toe loopt of fietst ook aangeven kan worden, is Organic Maps uitstekend geschikt voor wandel- of fietstochten. Bovendien zijn de OpenStreet Maps landkaarten die Organic Maps gebruikt zeer gedetailleerd. Er wordt gebruik gemaakt van het gratis GPS signaal en internet is niet nodig.
De plaats waar je bent (= je Huidige Locatie) wordt op de landkaart (altijd) aangegeven door de pijl.
(de richting van de pijl, zoals in dit voorbeeld, kan anders zijn)
Als je beweegt (autorijden, fietsen of wandelen), geeft de pijl ook de richting aan.
Als je niet beweegt, kan de pijl alle kanten op wijzen. De plaats waar je bent wordt wel altijd goed aangegeven.
De kleur van de pijl kan (na korte tijd) grijs worden (de plaats waar je bent, is in dit geval zo nauwkeurig mogelijk door Organic Maps bepaald). De landkaart wordt bij de stand van getoond in noord-zuid richting.

Klik je op de icoon dan verandert deze in
De richtingpijl die aangeeft waar je naar toe loopt of fietst

is nu naar bovenzijde van je smartphone gericht
en de landkaart draait (in tegengestelde richting) als je van richting verandert (dit kun je goed zien als je je smartphone draait)

Klik je weer op de icoon dan wordt de icoon weer en de landkaart draait niet meer mee.
Je kunt heel gemakkelijk schakelen tussen deze 2 mogelijkheden.

Op de landkaart zie je aan de rechterzijde 3 iconen


Je kunt de landkaart van Organic Maps vergroten óf verkleinen door op de zoomknoppen (+ of - icoon) te klikken.

Markeerpunten en bladwijzers in Organic Maps

Je kunt op elke plaats op de landkaart een markeerpunt maken door met je vinger ergens op de landkaart te klikken. Het markeerpunt wordt op de landkaart aangegeven door een blauw rondje:

Als je vervolgens op de landkaart een nieuw markeerpunt maakt, krijg je deze te zien en verdwijnt de vorige.
    Klik niet te kort op de landkaart, want dan kunnen alle iconen in één keer verdwijnen. Klik in dit geval nogmaals éénmaal heel kort, ergens op de landkaart. De iconen worden dan weer zichtbaar.
Wil je een markeerpunt "vastleggen", zul je hem moeten saven: het wordt dan een bladwijzer (een paar regels verder wordt aangegeven hoe dit gaat).
Je kunt bijvoorbeeld een markeerpunt maken op de plaats waar de wandeling of fietstocht begint of juist naar toe gaat (je bestemming) (je kunt dit markeerpunt saven als bladwijzer). Als je een markeerpunt hebt gemaakt, krijg je onder de landkaart een wit vlak te zien met informatie over deze plaats op de landkaart.
Als je dit witte vlak een beetje naar boven schuift, zie je ook de coördinaten van dit punt. Als je op de coördinaten klikt, kun je schakelen tussen graden-minuten-seconden, metrisch en nog een aantal mogelijkheden. Als je je vinger korte tijd ingedrukt houdt, kun je deze gegevens kopiëren door te klikken op Kopieer en kun je ze (elders) plakken. Je kunt ook een link kopiëren met deze coördinaten naar de OpenStreetMap landkaart (deze link is eventueel ook te openen op een PC). Er staan misschien nog meer gegevens in het witte vlak, maar deze zijn vooralsnog niet belangrijk.
Je kunt een markeerpunt (= het blauwe rondje op de landkaart) ook weer verwijderen, door op het grijze kruisje (rechts, bij iPhone) in het witte vlak (onder de landkaart) te klikken, óf door met je vinger op de bovenzijde van het witte vlak te gaan staan en het vlak vervolgens naar beneden schuift.
Je kunt ook een nieuw markeerpunt op de landkaart maken, het vorige markeerpunt verdwijnt dan vanzelf.
Je kunt een markeerpunt saven als bladwijzer door beneden (onder de landkaart) op de icoon (met het sterretje) "Opslaan" te klikken (handig want je kunt dan meer plaatsen (locaties) op de landkaart vastleggen, bijvoorbeeld het startpunt van je wandeling of fietstocht, de plaats waar je geparkeerd staat, óf de bestemming) enz.

Deze icoon wordt nu geel

en op de landkaart zie je op deze plaats een markeer-naald:

De kleur van deze naald kan anders zijn dan het voorbeeld. Je kunt de kleur altijd (eventueel ook naderhand) veranderen. Meteen onder de naam van de bladwijzer, zie je de groep staan waarin deze bladwijzer is opgeslagen. Voor meer info over het opslaan in groepen, zie een paar regels verder.
Je kunt de bladwijzer (op de landkaart aangegeven door de markeer-naald) gemakkelijk weer verwijderen (wissen) door (op de landkaart) met je vinger op de markeer-naald te gaan staan (aanklikken). Je krijgt op deze plaats een markeerpunt (blauw rondje) óver de bladwijzer heen. Klik vervolgens op de gele ster (onder de landkaart) en de bladwijzer is gewist.

De gele kleur van de ster verdwijnt dan en de ster ziet er weer als volgt uit:

De markeer-naald is verdwenen. Het markeerpunt staat er nog wel, maar deze kun je gewoon verwijderen door het witte vlak onder de landkaart naar beneden te schuiven.
Iets verderop staat aangegeven hoe je een groep (met alle bladwijzers) kunt verwijderen.

Uiteraard kun je ook op de plaats waar je bent (= je Huidige Locatie), een markeerpunt maken.
Klik met je vinger precies op de de pijl die aangeeft waar je bent (in de praktijk gaat dit heel gemakkelijk). Je krijgt dan op deze plaats (dus over de pijl heen) een blauw rondje te zien. Het ziet er dan zo uit

Beneden, in het witte vlak onder de landkaart, zie je in dit geval als naam "Mijn locatie". De hoogte (t.o.v. zeeniveau) staat ook aangegeven (2e regel van boven).
De hoogte staat alleen aangegeven als je klikt op de plaats waar je bent (= je Huidige Locatie).
Als je het markeerpunt maakt op de plaats waar je bent (= je Huidige Locatie) en dit markeerpunt opslaat als bladwijzer, wordt de naam van de bladwijzer De huidige datum en het huidige tijdstip (deze naam kun je eventueel veranderen).

Bladwijzers worden opgeslagen in groepen. Een bladwijzer wordt automatisch opgeslagen in de laatst aangemaakte (of gebruikte) groep. Je kunt een groep (waarin de bladwijzer is opgeslagen) veranderen (óf een nieuwe groep aanmaken), maar ook de kleur van de bladwijzer wijzigen en/of extra informatie toevoegen aan de bladwijzer.


Het maken van een route (navigatie) voor wandelaars en/of fietsers

Geef de bestemming aan op de landkaart (dit kan ook met een zoekwoord).
Klik beneden op Route naar en klik aan de bovenzijde op de icoon wandelen of fietsen. Je krijgt vervolgens de route naar de bestemming te zien vanaf de plaats waar je bent. Aan de bovenzijde zie je soms staan

Als je hier op klikt kun je bepaalde soorten wegen uitsluiten. In geval bepaalde soort wegen zijn uitgesloten staat er aan de bovenzijde


Een route verwijder je weer door aan de bovenzijde in het groene vlak op de pijl naar links te klikken. Je kunt ook een nieuwe bestemming op de landkaart aanklikken en de route er naar toe maken. De oude route verdwijnt dan automatisch.

Je kunt van de route ook een navigatie maken Als je van de route een navigatie wilt maken, klik dan beneden op

Je krijgt dan de navigatie naar de aangeven bestemming te zien.
Je kunt de snelheid aflezen, de verwachte reistijd en de af te leggen afstand. Door op reistijd te klikken, kun je "schakelen" tussen reistijd en aankomsttijd. De navigatie stopt automatisch als je het eindpunt bereikt hebt.

Als je de navigatie voortijdig wilt stoppen, klik dan rechts beneden, aan de onderzijde", op de op de 3 streepjes en klik op

Je kunt ook altijd een nieuwe bestemming opgeven en vervolgens een route en/of navigatie er naar toe maken. De "oude" navigatie verdwijnt dan automatisch

Het gebruik van Groepen

Het gebruik van groepen (wordt hier beneden toegelicht) is handig, maar niet echt nodig als je af en toe een eenvoudige wandeling of fietstocht maakt. Het is in dit geval wel aan te raden eventuele aangebrachte bladwijzers, ná afloop van de wandeling, te verwijderen.

Bladwijzers (die bij elkaar horen) worden opgeslagen in een Groep. Organic Maps gebruikt hiervoor het woord Lijst.

Een Groep (=lijst) kan bestaan uit één of meer Bladwijzers en/óf één of meer Tracks De Groepen (=lijsten) vind je in Organic Maps door te klikken op
of
(onder de landkaart)

Je krijgt dan dit te zien (voorbeeld):
(klik op de afbeelding om te vergroten)

Klik op de afbeelding om terug te gaan.


De groep Mijn Plaatsen is (standaard) al door Organic Maps gemaakt. Je kunt in deze groep naar eigen idee bladwijzers opslaan.
Verder zie je (alleen als voorbeeld) 2 (zelf gemaakte) groepen Vakantie 2020 (met 54 bladwijzers) en Vakantie 2021 (met 12 bladwijzers).

Let op dat je alleen bladwijzers en/of tracks op de landkaart te zien krijgt uit de groep(en), die je met de blauwe icoon actief hebt gemaakt (de icoon staat vóór de tekst). Het icoon kan er ook a.v uitzien:
Als je (alle) bladwijzers en/of tracks uit een groep (of groepen) niet op de landkaart wilt zien, kun je deze groep (tijdelijk) uitschakelen (= niet-actief maken) door op de blauwe icoon te klikken. Deze icoon verandert dan in een wit rondje. Bij nogmaals klikken, wordt de groep weer actief.

Een groep kun je op diverse manieren aanpassen. Als je op de 3 puntjes rechts naast de tekst klikt, krijg je te zien: Als je op de groep klikt, krijg je de "onderdelen" van de groep te zien bijvoorbeeld tracks (= routelijnen) én bladwijzers, of alleen tracks óf alleen bladwijzers. die je kunt wissen door op de naam te gaan staan en naar links te schuiven (iPhone, let op: niet herroepbaar!) of even ingedrukt te houden (android) (in plaats van te klikken op openen, kun je ook éénmaal klikken op de tekst).

Een bladwijzer in een groep, kun je aanpassen (= verwijderen, omschrijving aanpassen, andere kleur geven en/of in een andere groep plaatsen).
Dit aanpassen kan gebeuren in de groep óf op de landkaart.

Om de groep te openen, klik op
of
en klik op de groep die je wilt aanpassen. Je krijgt dan de bladwijzers en tracks (= routelijnen) in de groep te zien. Ga met je vinger op de tekst van de bladwijzer staan en:
voor iPhone: ingedrukt houden en verschuif (voorzichtig) langzaam naar links of rechts en klik op Verplaats, Wijzig of Verwijder. Klik na afloop op Bewaar.
voor Android: ingedrukt houden en klik op Delen, Wijzigen of Verwijderen.
Je kunt op deze manier (alleen bij iPhone) ook tracks aanpassen.
Je kunt ook (in de groep, dus niet op de landkkart) op de bladwijzer klikken om de landkaart op de plaats van de bladwijzer te openen. Klik vervolgens op de gele ster onder de landkaart om de bladwijzer te verwijderen, kijk hier.
Klik in Organic Maps op de landkaart op de plaats waar de bladwijzer staat Je krijgt dan op deze plaats een blauw rondje te zien en er verschijnt informatie over deze bladwijzer.
Helemaal onderaan zie je een geel sterretje. Als je hierop klikt, wordt de bladwijzer (definitief) verwijderd, de gele kleur van het sterretje verdwijnt en het teken is verwijderd. Schuif na afloop het witte vlak met de tekst onder de landkaart naar beneden, óf klik op het kruisje in dit vlak. Het blauwe rondje verdwijnt dan ook.

Je kunt ook het witte vlak beneden naar boven schuiven en klikken op Bladwijzer bewerken, om de naam van de bladwijzer te wijzigen óf in een andere groep te plaatsen óf de omschrijving op te geven of aan te passen (tekst en/of html)

Helaas kun je de volgorde van de groepen niet wijzigen. De laatst aangemaakte staat boven (android) of onder (iPhone), (dit wordt in de nabije toekomst ook boven). De bestemmingen, (aangegeven door bladwijzers) in een groep kun je wel sorteren op afstand tot de plaats waar je bent (je Huidige Locatie) óf op invoerdatum.
Je kunt (in één keer) een back-up maken van alle groepen. Scroll bij Bladwijzers en tracks helemaal naar beneden en klik op "Alle bladwijzers en tracks exporteren". Je kunt het bestand bijvoorbeeld opslaan in een cloud. Terugzetten van de backup gaat alleen naar de Organic Maps.
In plaats dat je een markeerpunt als bestemming op de landkaart kunt aangeven (= aanklikken), kun je ook een zoekwoord opgeven (zo uitgebreid mogelijk voor het beste resultaat) óf de coördinaten invoeren (metrisch óf graden-minuten-seconden).

Als je een wandeling of fietstocht gaat maken, is het soms handig om (bijvoorbeeld thuis) eerst een nieuwe groep aan te maken in Organic Maps. Als je vervolgens bladwijzers wilt aanbrengen, worden deze in de nieuwe groep opgeslagen.
Aan te raden is een markeerpunt te maken van de plaats waar je geparkeerd staat en deze op te slaan als bladwijzer, Als je wandeling start en daar (ter plekke) een bladwijzer maakt

en deze opslaan, heb je meteen de datum en tijdstip vastgelegd (de naam van de bladwijzer is de datum en het tijdstip).
Als je dit ook (ter plekke) aan het eind van de wandeling doet, kun je zien hoe lang de wandeling geduurd heeft.

De meeste handelingen die hier boven staan, kun je binnenshuis uitproberen. Wil je echter Organic Maps goed werkend zien op je smartphone, zul je (buitenshuis) een kleine wandeling of fietstocht moeten maken.


Meer informatie over routes maken naar een bestemming, klik hier


Op internet op een PC vind je veel websites met uitgezette routes (bijvoorbeeld rondtochten aangegeven door een gekleurde routelijn), die je in veel gevallen kunt overzetten naar Organic Maps op je smartphone. In Organic Maps kun je dan vervolgens de routelijn gemakkelijk volgen.
Voor een voorbeeld hoe dit er uit kan zien, kijk hier.
Deze wandelroute (zie afbeelding) is gevonden op een website op internet op een PC. Vervolgens gedownload en als een routelijn overgezet op de landkaart van Organic Maps op een smartphone. Omdat in Organic Maps de plaats waar je bent, altijd op de landkaart staat aangegeven, kun je de routelijn prima volgen. Uiteraard kun je ook afwijken van de aangegeven route. Handig is natuurlijk dat mobiel internet tijdens de wandeling niet nodig is, de landkaart van Organic Maps zeer gedetailleerd is en mee kan draaien in de richting die je beweegt

(klik op de afbeelding om te vergroten)
Klik op de afbeelding om terug te gaan.


Je kunt zo'n route ook zelf maken (of natekenen) op een PC en de route vervolgens overzetten als routelijn in Organic Maps. Er bestaan veel programma's waarmee dit kan, bijv. My Maps, GPSVisualizer, Afstandmeten, Route You, Fietsnet, enz.

Voor meer informatie over het aanbrengen van routelijnen in Organic Maps, kun je het beste kijken bij de pagina "Routes importeren in Organic Maps" van deze info website.

Op de pagina " Routes importeren in Organic Maps" staat aangegeven hoe dit gaat. Ook staat ook aangegeven hoe je zelf een routelijn kunt samenstellen op een PC en deze vervolgens kunt overbrengen op je smartphone.

Voor specifieke mogelijkheden van Organic Maps, klik hier, zie bij 4


Deze info website is samengesteld op basis van eigen ervaringen. Er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.
Het is niet uitgesloten dat informatie inmiddels verouderd of niet meer correct is.
© copyright: Hans Hoff, bijgewerkt tot 1-4-2024
Heb je op- of aanmerkingen over deze website?
Geef dit s.v.p. door